Filmske legende: Glumice koketiraju kako bi dobile uloge

“Većina je prosto licemjerna i smiješna. Mnoge glumice koketiraju sa producentima kako bi dobile uloge. A onda, kako bismo pričali o njima, kažu kako su bile uznemiravane“, smatra Bardo
169 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2018. 15:15h

Legende francuskog glumišta nisu baš raširenih ruku dočekale ideje #MeToo i Time’s Up kampanju. Nakon Katrin Denev, kritike na račun ovih pokreta uputila je i Brižit Bardo.

Najprije je Denev postala prvo lice otvorenog pisma, objavljenog u francuskom listu “Le Monde”. Njega je potpisalo 100 Francuskinja, koje su stale iza riječi da #MeToo i #BalanceTonPorc, francuska verzija pomenute kampanje, djeluju “protiv seksualnih sloboda” i “u skladu sa željama religioznih ekstremista”.

“Žena može u istom danu da vodi profesionalni tim i uživa u poziciji muškog seksualnog objekta, bez da bude ’promiskuitetna’ ili saučesnica u patrijarhatu“, stajalo je, između ostalog, u objavljenom pismu.

Nakon što je ono izazvalo mnoštvo kontrareakcija, još više potpaljenih izjavom jedne od ostalih potpisinica, radijske voditelje Brižit Lae, koja je izjavila da neke žene osjećaju seksualno zadovoljstvo tokom silovanja, Denev se donekle ogradila od nekih rečenica.

“Ja sam slobodna žena i nastaviću da budem. Podržavam sve žrtve odvratnih djela koje su se možda osjetile pogođenim pismom koje je objavio 'Le Monde'. Njima i jedino njima se izvinjavam“, napisala je slavna glumica u drugom pismu, koje je publikovao “Libération”.

Ta bura se ni smirila nije, a na stranu kritičarki ovih pokreta stala je i Brižit Bardo. Ona je za francuski časopis “Paris Match” izjavila kako mnoge glumice, koje se žale na seksualno uznemiravanje, “samo traže publicitet“.

“Većina je prosto licemjerna i smiješna. Mnoge glumice koketiraju sa producentima kako bi dobile uloge. A onda, kako bismo pričali o njima, kažu kako su bile uznemiravane“, smatra Bardo.

Usput je kazala i to da, iako je bila “seks-simbol“ pedesetih godina, nikada nije bila žrtva seksualnog uznemiravanja. Ova izjava se može smatrati i pitanjem tumačenja, jer je glumica dodala kako joj je bilo šarmantno kada bi joj muškarci rekli da je lijepa ili da “ima lijepu zadnjicu“.

S druge strane okeana, veliku pažnju je privukao smijeh Šeron Stoun, kada su je u intervjuu za televiziju CBS pitali da li je ikada bila meta uznemiravanja te vrste.

“Li, ja sam u ovom poslu 40 godina“, odgovorila je novinaru nakon dugog smijeha, “možeš li da zamisliš industriju u koju sam kročila prije 40 godina? Izgledajući ovako kako izgledam, dolazeći iz neke zabiti u Pensilvaniji?“

Stoun je sve što ima da kaže ovoj temi sažela u riječi “vidjela sam sve“.

bosonoga.com

Galerija

Bonus video: