Odabrana najsmješnija scena iz “Mućki”

Scena iz epizode "Yuppy Love", u kojoj Del u svom snobovskom stilu objašnjava Trigeru kako bi trebalo da se udvara "modernim evro ribama", a onda propadne kroz otvoren šank, nasmijala je milione širom svijeta i urezalaim se u sjećanje

8520 pregleda 4 komentar(a)
Dejvid Džejson koji je igrao Del Boja, Foto: Amazon News
Dejvid Džejson koji je igrao Del Boja, Foto: Amazon News

Del Boj i Triger stoje za šankom i gledaju lijepe djevojke za susjednim stolom. Dok na svoj ne baš suptilni način Del objašnjava Trigeru svoje metode zavođenja, ne primijeti da se šank otvorio i pada kao svijeća.

Ovaj momenat iz britanske serije "Mućke" ("Only Fools and Horses") nedavno je publika proglasila za najbolji TV momenat svih vremena, javlja britanski "Daily Mail".

Scena iz epizode "Yuppy Love", u kojoj Del u svom snobovskom stilu objašnjava Trigeru kako bi trebalo da se udvara "modernim evro ribama", a onda propadne kroz otvoren šank, nasmijala je milione širom svijeta i urezalaim se u sjećanje.

''Play it nice and cool, son, nice and cool - you know what I mean?'' ("Odigraj fino i kulerski, sinko, fino i kulerski, razumiješ?"), kaže Del pre nego što bukvalno nestane iz vidokruga.

Čak 39 odsto ispitanika glasalo je za ovu scenu u anketi koja je sprovedena u Velikoj Britaniji. Gledaoci kraj malih ekrana trebalo je da se odluče za najdramatičniji, najsmješniji i najneizvjesniji trenutak.

Serija čija je prva epizoda emitovana sada davnog 15. septembra 1981. godine nije odmah bila omiljena među publikom. Nije sve bilo lako, dosta se radilo i u hodu. Mnoge scene su nastajale spontano, likovi su kreirani sa ogromnom voljom glumaca.

Sam naziv "Only Fools and Horses", kod nas preveden kao „Mućke“, izveden je iz izreke "Why do only fools and horses work? (for a living)" - ili otprilike kod nas "Zašto samo budale i konji rade? (za život)". Nije da ovo nije moto koji lebdi oko stana u Pekamu (zapravo je snimano u Bristolu), gdje se na sve načine porodica Troter, sa Del Bojem na čelu, trudi da preživi iz dana u dan novim švercom, smicalicama, preprodajom. Možda je zato toliko bliska našem mentalitetu.

Iako isprva nije bila veoma popularna u Britaniji, gdje je i prikazana, BBC nije odustao i s vremenom je serija dobila na popularnosti. Danas se scene iz ove serije prepričavaju kao legendarne, što dokazuje i pomenuto glasanje. Za nekoliko decenija prikazivanja "Mućke" su stekle kultni status na Balkanu, a publici se urezala u memoriju rečenica: "Sljedeće godine u ovo vrijeme... bićemo milioneri".

Del Boj želi da bude lukav i namazan, ali je suštinski dobroćudan. Rodni se vječito pita šta je istina od svih priča koje mu stariji brat prepričava kao posljednje reči njihove majke. Deka nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dvije televizijske serije odjednom na dva televizora i rijetko mu uspijeva da mu ne zagore jela koja sprema. Nakon smrti glumca koji ga je igrao, u seriju stiže i stric Albert, poznat po rečenici kojom započinje svoje moreplovačke priče: "Tokom rata..." Tu su i Rakel, Kasandra, Triger i njegove urnebesne izjave, Bojsi...

Pomenuta scena gdje Del pada proglašena je i za najbolji trenutak u istoriji britanske televizije, a na drugom mjestu se našla audicija Suzan Bojl za "Britain's Got Talent". Treće mjesto je zauzela scena kad Den Vots iz serije "EastEnders" predaje svojoj supruzi Endži papire za razvod. Istraživanje je sproveo Virgin Media.

I pored velike popularnosti, ni kultne "Mućke" nisu mogle da promaknu oštrom oku dušebrižnika koji "čiste" program od potencijalno uvredljivih nota.

Sa striming servisa već su nedavno uklonjeni filmski klasici kao što je "Prohujalo s vihorom", ali i britanske serije u kojima su u pojedinim scenama prikazani bijeli glumci namazani crnom bojom, koji glume likove afričkog porijekla.

Britanski mediji prenose da su sljedeće na udaru ovih revizija kultne "Mućke". Del Boj, Rodni, ujka Albert i deka, kao i njihova šarena ekipa iz Pekama, tokom godina su iznijeli čitav niz uvreda na račun pripadnika drugih rasa ili nacionalnosti.

Postoji epizoda u kojoj Del Boj prodaje satove na pijaci i tamnoputima nudi višu cenu. "Poklanjam ih praktično, deset funti komad, izvolite, 15 za onog crnog, ne može poštenije", kaže Del Boj.

Bonus video: