"Show must go on"

Dodjela Emi nagrada ove godine virtuelno i uživo

Najviše nominacija, i to čak 26, imaju "Čuvari" HBO-a, većinom u kategorijama mini serija

6555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Bez crvenog tepiha, bez glamuroznih zvijezda u publici i bez "Igara prijestola" - ovogodišnji Emi (Emmy) biće radikalno drugačiji od prethodnih, ali su producenti učinili sve da se održi prva velika holivudska dodjela nagrada u doba pandemije.

Komičar Džimi Kimel biće domaćin 72. ceremonije dodjele Emija u nedjelju i vodiće je iz praznog pozorišta u Los Anđelesu, u kojem su mjere kretanja još uvijek strogo ograničene. Nominovani će ceremoniju pratiti iz svojih domova.

Organizatori podstiču dobitnike da budu kreativni u govorima i opušteni, pa su tako pozvani da budu u pidžamama umjesto u haljinama i odijelima, prenosi agencija Hina.

"Gledanost Emija godinama pada. Ako ništa drugo, ovo je prilika da se stvari malo prodrmaju, da dodjela bude kao nikada prije. Pa čak i ako ispadne potpuna katastrofa, biće barem zanimljiva katastrofa. I to je zaista ono što svi žele u 2020", kazao je Libi Hil, urednik televizijskih nagrada IndieWirea.

Najviše nominacija, i to čak 26, imaju "Čuvari" HBO-a, većinom u kategorijama mini serija.

Jeziva adaptacija stripa koja se prikazuje od oktobra obračunava se s istorijskim američkim rasizmom, policijskim nasiljem čak i nošenjem maski.

"'Čuvari' govore o trenutku u kojem živimo", kaže Hil, koji seriji predviđa mnogo nagrada.

Budući da je završila HBO-ova serija "Igre prijestola", rekorder po broju dobijenih Emija, borba za nagrade u kategoriji dramskih serija biće puno napetija.

"Olakšanje je za HBO da imaju (seriju) 'Nasljeđe' u pravo vrijeme", rekao je kolumnista "Deadlinea" Pit Hemond.

Serija o moćnoj porodici koja upravlja medijskim carstvom dobila je Emi za prvu sezonu, a sada je za drugu nominovana u 18 kategorija.

Jednak broj nominacija dobila je i Netfliksova serija "Ozark", mračna priča o pranju novca na američkom srednjem zapadu.

Netfliksove serije su dobile rekordnih 160 nominacija, pa se kompanija nada da će prvi put osvojiti i neke od glavnih nagrada, prenosi Hina.

Iza njih vrebaju serija o britanskoj kraljevskoj porodici "Kruna" te "The Mandalorian" koji se nastavlja na Ratove zvijezda, a već je ove nedjelje osvojio pet Emija u tehničkim kategorijama za kompaniju Disney+.

Glavni kandidati za najbolju komediju su pređašnja pobjednica "Čudesna gospođa Maisel", priča o domaćici koja postane standup komičarka, te "Schitt's Creek", kanadska serija koja je u petoj sezoni, a dosad nije imala nijednu nominaciju. Postala je hit nakon što je potpisan ugovor s Netfliksom za emitovanje posljednje sezone.

"Glasači znaju da je to posljednja prilika serije. To je velika šansa", navodi Hemond.

Više od trećine svih nominacija osvojili su glumci crne puti, a nagradu za životno djelo dobiće Tajler Peri.

Afroamerički mogul zabavne industrije poznat je kao zagovornik veće raznolikosti u Holivudu i platio je troškove sahrane žrtava policijskog nasilja, uključujući i onu Džordža Flojda.

Očekuje se da će mnogi govornici na dodjeli govoriti o rasizmu, dok će izuzetno liberalni Holivoud vjerovatno kritikovati Donalda Trampa.

Tema nekih od dobitnika na ceremoniji, koju Kimel najavljuje kao "Emi susreće Velikog brata", vjerovatno će biti i pandemija koja je naročito teško pogodila SAD.

Preporučujemo za Vas