Serija “Schitt’s Creek” se upisala u istoriju

Dodjelu ovogodišnjih Emi nagrada, prvi put u onlajn formatu, obilježili “Freinds” i Zendeja

2118 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EW
Foto: EW

Globalna pandemija koronavirusa natjerala je brojne organizatore festivala, dodjela nagrada i sličnih manifestacija da svoje događaje otkažu, odlože ili presele na internet. Ova sudbina nije zaobišla ni ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, dodjelu nagrada Emi koja je doživjela svoje prvo virtuelno izdanje. Svečana ceremonija održana je preksinoć i prenošena onlajn, a obilježili su je ponovo okupljena glumačka ekipe jedne od najpopularnijih TV komedija ikad “Friends”, distopijska serija bazirana na istoimenom stripu “Watchmen” i mlada glumica i pjevačica Zendeja Meri Kolman koju je u zvijezde lansirala tinejdžerska serija “Euphoria”.

Zendeja je za tu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu u dramskoj seriji, a sa svoje 24 godine postala je i namlađa glumica u istoriji Emija kojoj je dodjeljeno to priznanje u navedenoj kategoriji.

Još jedan hit HBO-a je bio u centru pažnje pored serije “Euphoria”. U pitanju favorit kritičara, drama o disfunkcionalnoj porodici američkog medijskog magnata “Succession” koja je osvojila nagradu za najbolju dramsku seriju, a Džeremi Strong koji u njoj igra jednu od glavnih uloga dobio je priznanje za najboljeg glumca.

Pobjednički niz HBO-a nastavio je hvaljeni “Watchmen”, svojevrsni nastavak priče koju je legendarni Alan Mor lansirao u istoimenoj grafičkoj noveli krajem 80-ih. Emi za glavnu žensku ulogu u ovom ostvarenju pripao je Redžini King, a Jaja Abdul Matin za najbolju sporednu ulogu. Serija koja je dosta pažnje skrenula svojim pristupom temama vezanim za rasu dobila je nagradu i za najbolju miniseriju. Ovo ostvarenje je inače imalo najviše nominacija, njih čak 26.

Za najbolji televizijski film proglašen je “Bad Education”, komična drama sa Hjuom Džekmenom u glavnoj ulozi, koja je bazirana na stvarnom skandalu koji se desio u njujorškoj školi Rozlin.

Najveće iznenađenje na ovogodišnjoj dodjeli Emija bila je serija “Schitt’s Creek” koja je pokupila nagrade za najbolju komediju, najboljeg glumca i glumicu u tom žanru (Judžin Levi i Ketrin O’Hara) i najbolju režiju. Režirali su je Endru Ćividino i Den Levi, a Levi je dobio priznanje za najbolji scenario za komediju. Dominaciju ove komedije koja je doživjela neočekivano ogroman uspjeh zaokružili su En Marfi i Den Levi koji su nagrađeni za najbolje sporedne uloge u komediji.

Domaćin ceremonije dodjele Emi nagrada bio je jedan od najvoljenijih američkih voditelja Džimi Kimel, koji je manifestaciju vodio u praznoj dvorani, a prenosio ju je ABC. Za ovo izdanje bez presedana, kamere su poslate u kuće 130 kandidata, koji su pozvani da se u svojim govorima takmiče inventivnošću.

Publici i medijima posebno je za oko zapala Dženifer Aniston svojim perfektnim izgledom, zgodna, preplanula i razvučenim osmijehom, pojavivši se sa svojim prijateljicama iz serije “Friends” Lisom Kudrou i Kortni Koks, sa maskom na licu i čašom šampanjca u ruci.

Popularna glumica bila je i sama nominovana u kategoriji glavnih glumica u dramskoj seriji za rolu u seriji “The Morning Show”. Džimi Kimel pozvao je Dženifer i iznenadio se kada je vidio da su pored nje koleginice iz serije “Friends“, kao i glumac Džejson Bejtmen.

“Naravno da sam ovdje, mi živimo zajedno”, uzvratila je 56-godišnja glumica koja je u seriji tumačila ulogu Monike Geler.

“Džimi, cimerke smo od 1994. godine”, nastavila je šalu Anistonova, a onda se pojavila i Lisa.

“Gdje bismo drugo živjele?”, upitala je glumica zbog koje su gledaoci širom planete zavoljeli čudnu Fibi Bufe.

Domaćini su na bini držali distancu, a u bekstejdžu su se pridržavali mjera zaštite noseći vizire, maske i rukavice. Među onima koji su bili u čuvenoj dvorani Stejpls centra, gdje se svih ovih godina održava ceremonija, pored pomenutih glumica iz serije “Friends” i voditelja Kimela bili su i Trejsi Elis Ros, Lavern Koks, Zendeja, Sintija Erivo i Džejson Sudekis.

Emi nagrade dodjeljene su 72. put u istoriji, a ući će u istoriji i po tome što je rekordan broj ovih priznanja otišao u ruke jedne komedije, odnosno serije “Schitt’s Creek” koja ih je dobila ukupno devet.

Bonus video: