U 74. GODINI

Preminuo proslavljeni filmski reditelj Goran Paskaljević

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Vreme čuda", "Tango argentino", "Tuđa Amerika"

35765 pregleda 510 reakcija 14 komentar(a)
Paskaljević, Foto: Printscreen YouTube
Paskaljević, Foto: Printscreen YouTube

Proslavljeni srbijanski filmski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Vreme čuda", "Tango argentino", "Tuđa Amerika".

Režirao je i prvi film u indijsko-srbijanskoj koprodukciji "U zemlji bogova".

Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio je 1976.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta"; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za "Vreme čuda".

Časopis "Varajeti" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga), prenosi RTS.

Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim djelima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umjetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.