Zakazala ženska solidarnost na dodjeli Zlatnih globusa

“Ako želimo da Zlatni globus poštuje snažne žene koje se bore za svoja prava, mislim da je pogrešno ne nositi seksipilnu odjeću"
59 pregleda 0 komentar(a)
Zlatni globus, Foto: Reuters
Zlatni globus, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 13:29h

Prošle sedmice, slavne dame poslale su poruku sa srvenog tepiha neposredno prije dodjele Zlatnog globusa, noseći isključivo crne haljine kao simbol protesta protiv zlostavljanja i uznemiravanja žena u Holivudu.

“Ovo je momenat solidarnosti, a ne modni trenutak. Godinama smo uveličavale ovu i slične manifestacije sa našim toaletama, raznim bojama, lijepim licima i glamurom. Ovoga puta filmska industrija ne smije očekivati da ćemo ih dalje podržavati”, poručila je sa crvenog tepiha Eva Longorija.

Međutim, nisu sve zvijezde poštovale ovaj kodeks, a među njima je i latino glumica Blanka Blanko, koja je ponosno pozirala fotoreporterima u crvenoj haljini.

Nakon što je prošetala crvenim tepihom, Blanko je okačila svoju fotografiju na Tviteru, a mnogi korisnici su je kritikovali zbog izostanka solidarnosti.

“Šta je dođavola mislila Blanko oblačeći tu haljinu na dodjeli”, “Ne razumijem zašto neko ne bi želio da obuče crno, zarad skretanja pažnje na nasilje, nejednakost i objektivizovanje žena. Haljina je lijepa, ali za nju nije ni vrijeme ni mjesto”, samo su neki od negativnih komentara upućenih glumici.

Nakon što su mnogi fanovi stalu u njenu odbranu, oglasila se i sama Bjanko, koja je kratko poručila da “postoje mnogo veći problemi od boje njene haljine”.

Ona je svoj izbor toalete odbranila i u razgovoru za People magazin.

“Volim crveno. To što sam obukla crvenu haljinu ne znači da sam protiv pokreta. Pozdravljam i stojim uz sve hrabre glumice koje su se odlučile da prekinu krug tišine ada se radi o maltretiranju, a podržavam i one koje su odlučile da im pruže podršku oblačeći crno”, kazala je ona.

Blanko je takođe dodala da je “osuđivanje koje je doživjela zbog izbora haljine takođe problem društva”.

Ona nije jedina koja je odlučila da ne ispoštuje dres kod, a crvenim tepihom u haljini iste boje prošetala je i predsjednica žirija Zlatnog globusa Meher Tatna, ali i njemačka manekenka i glumica Barbara Mejer koja se odlučila za toaletu sa zlatnim nijansama.

“Ako želimo da Zlatni globus poštuje snažne žene koje se bore za svoja prava, mislim da je pogrešno ne nositi seksipilnu odjeću i tako dozvoliti muškarcima da nam oduzmu radost izražavanja svoje ličnosti kroz odjeću”, pojasnila je Mejer.

Bonus video: