Koliko zaista poznajemo nekoga

Sa Nikol Kidman i Hjuom Grantom u glavnim ulogama

6206 pregleda 1 komentar(a)
Suzan Bir na setu Undoing, Foto: David Giesbrecht
Suzan Bir na setu Undoing, Foto: David Giesbrecht

Ako ste voljeli seriju “Big Little Lies”, na male ekrane uskoro stiže nova koja će vas sigurno jednako opčiniti, uvjereni su iz HBO-a. Dijelom i zbog toga što su i za ovaj projekat vezana neka značajna imena koja su od “Big Little Lies” napravila hit - Nikol Kidman kao glumica i producentkinja i Dejvid E. Keli kao scenarista.

Nova HBO-ova serija “Slom” (The Undoing) imaće premijeru 26. oktobra od 20 časova na tom kanalu, kao i na HBO GO servisu. Scenarista Dejvid E. Keli i rediteljka Suzan Bir (poznata po mini seriji “The Night Manager” sa Hju Lorijem u glavnoj ulozi) tvorci su šestodjelne serije koja prati uspješnu terapeutkinju Grejs Frejzer (Nikol Kidman), njenog muža Džonatana (Hju Grant) i sina (Noa Džup) koji pohađa elitnu privatnu školu u Njujorku, a čiji naizgled savršeni životi se raspadaju preko noći nakon jedne nasilne smrti i Džonatanovog nestanka, koji dovode Grejs do niza zastrašujućih spoznaja i stavljaju je u centar veoma javne katastrofe.

Svih šest epizoda potpisuje Suzen Bir, rediteljka nagrađivana Emijem, Oskarom i Zlatnim globusom, dok je i Keli vlasnik Emija. Osim Nikol Kidman, izvršni producenti serije su Bruno Papandreu, Stiven Garet i Selija Kostas. Krucijalno je, kaže Suzen Bir, kad započneš projekat - u ovom slučaju uzbudljivi psihološki triler u šest djelova smješten među elitne kruge njujorškog društva - da svoju kreativnu viziju podijeliš sa kolegama. U slučaju pomenutog ostvarenja koje nosi naziv “Slom”, bilo je neodoljivo.

Kad je prva epizoda stigla na njen sto, napisana rukom Dejvida E. Kelija, čije je ime već sinonim za kvalitet, dok je oskarovka Nikol Kidman producentkinja i jedna od glavnih zvijezda serije, Suzen je znala da ima sve sastojke za vrhunski sadržaj.

Keli ima izvanredan CV koji uključuje neke od najzanimljivijih modernih TV naslova kao što su “L.A. Law”, “Chicago Hope”, “Ally McBeal” i “Big Little Lies” u kojoj je upravo Nikol Kidman Igrala.

“Obožavateljka sam Dejvidovih djela, tako da sam još prije nego što sam pročitala što je napisao pomislila kako će to biti sigurno interesantno. Zaista mi se svidjelo, a projekat mi je bio još intrigantniji zbog učešća Nikol. Onda smo ja i ona pričale i ona je bila veoma zavodljiva. Poslije toga sam pričala još malo sa Dejvidom i pročitala roman (“You Should Have Known” od Džin Hanf Korelic na kojem je bazirana serija) i mislim da smo vrlo brzo shvatili da imamo istu viziju i da ćemo zajedničkim radom uspeti da je ostvarimo. I upravo to smo i uradili”, priča Suzen Bir.

“Slom” govori o misterioznom ubistvu među bogatom i privilegovanom menhetnskom elitom koje opčinjava publiku i tjera je da se zapita: da li je čovjek - šarmantni, urbani i veoma uspješni doktor koji ima divnu suprugu, šašavog sina i ogroman stan na Mehetnu koji zove svojim domom - sposoban da toliko laže i vara?

Odgovor je - da. Publika će brzo otkriti da je Džonatan Frejzer, kojeg igra Hju Grant, preljubnik i majstor prevare koji je od svoje supruge Grejs (Kidman) skrivao strastvenu aferu i pravio se da i dalje ima posao onkologa u vrhunskoj bolnici gdje je zapravo dobio otkaz mjesecima unazad. Ali, da li to znači i da je ubica?

Nakon što je Elena (Matilda De Angelis), za koju otkriva da je bila Džonatanova ljubavnica, brutalno ubijena to će biti pitanje kojim će se publika baviti sve do kraja vrhunski ispričane priče koju su joj servirali Keli i Bir, pune zanimljivih likova koje igraju brojna poznata glumačka imena, a koji svi imaju svoje mračne tajne.

“Moglo bi se reći da je glavna tema koliko smo zaista možemo da poznajemo dobro drugo ljudsko biće, koliko zaista možemo da vjerujemo svojim instinktima, koliko možemo da vjerujemo u ono što vidimo”, objašnjava Suzen. “Sva ta pitanja su nešto sa čim se svako od nas u nekom periodu života suočavao manje ili više. Svi smo prošli kroz to i nastavićemo da se suočavamo sa takvim stvarima i to mi je zaista uzbudljivo i interesantno. Takođe imam osjećaj da je to što imamo veoma sposobnu, interesnatnu, prelijepu osobu kao što je Grejs u centru svega što se raspada oko nje čini ovu seriju neodoljivom”, dodaje ona.

I zaista je tako, kad prvi put vidimo Grejs u seriji, ona živi život kakav je sanjala. Uspješna terapeutkinja, udata za čovjeka kojeg obožava i sa kojim ima sina Henrija (Noa Džup) koji ide u jednu od menhetnskih elitnih privatnih škola.

“Rekla bih da sa prvom epizodom uspijevamo da zavedemo publiku tim predivnim svijetom privilegija i radosti i onda u sred svega toga smjestimo bombu. To je ono na što smo ciljali”, kroz smijeh priznaje rediteljka. Da ironija bude veća, Grejs savjetuje parove čiji su odnosi u krizi, dok njen brak djeluje prilično čvrstim. Džonatan je brižan i posvećen doktor koji radi sa djecom koja često boluju od smrtonosnih bolesti.

“Gledala sam mnogo srećnih parova prikazanih na filmu i televiziji i često mi nisu djelovali realno. Sa Grejs i Džonatanom zaista imate osjećaj da je to stvarno. Imate osjećaj da dijele isti smisao za humor, da postoji ironija među njima i da nema nikakvih sra*a, zbog čega ih razumijete. To je prava, funkcionalna veza”, pojašnjava rediteljka.

Grejs prihvata pridošlicu u njen komitet za prikupljanje sredstava za Henrijevu školu - Elenu, koja ima svog sina u školi i tek rođenu kćerku. Grejs primjećuje da ova mlada žena djeluje zaneseno i kao da je u nevolji. I već tokom prve epizode bomba koju je Suzen Bir pominjala eksplodira - Elena je zvjerski ubijena, a njenim ubistvom Grejsin savršeni život se raspada na komadiće, nakon što sazna da je Džonatan imao aferu sa mladom ženom i da je otac njene bebe. Kad svi mediji počnu da izvještavaju o Eleninom ubistvu, Džonatan je na medicinskoj konferenciji i Grejs očajnički pokušava da stupi u kontakt sa njim. Detektivi stižu na mjesto zločina i ona otkriva je njen suprug glavni osumnjičeni.

“Svi mi imamo tajne i mislim da to čini ovu priču tako pristupačnom jer možemo da se povežemo na tom nivou. Te tajne su ponekad benigne, banalne i nevažne, ali nekad mogu da postanu ogromne. Ono što mi je zabavno kod ove serije je što ništa nije onako kako izgleda. I to važi za svakoga”, priča rediteljka.

Ona kaže da je bila oduševljena saradnjom sa Nikol Kidman, i kao glavnom glumicom i kao producentkinjom.

“Uvijek sam obožavala Nikol, njenu briljantnost, njenu hrabrost, neumornost i ludačku sposobnost da se pretvori u bilo koga. Kao da ima neki čiš u svom mozgu i onda samo postane neko drugi. Uvijek sam je voljela i bila intrigirana mogućnošću da radim sa njom i ova prilika se ispostavila savršenom”, smatra Suzen Bir.

Prije više godina nadala se da će sarađivati i sa Hjuom Grantom na jednom filmu koji se na kraju nije realizovao.

“Znate, smiješno je, jer on je bio moj prvi instinkt, moj prvi izbor i željela sam da radim sa njim već godinama... Uvijek sam ga smatrala super interesantnim i mislim da je postao sve više i više interesantan kao glumac. Njegov lik je tako enigmatičan, veoma je šarmantan i zabavan, a iza svega toga je jedna dubina, duboka voda i pitate se da li je u dubini dobar ili loš, tužan ili zastrašujuć. Iza zabave i šarma postoji nešto dosta dublje i mnogo opasnije i zbunjujuće i takve stvari su mi uvijek intrigantne. To je savršeno za lik Džonatana. Isto mislim da je Hju kreirao Džonatana. Mislim da je Džonatan mogao da bude dosta drugačiji, ali Hju je stvorio svog Džonatana.

Za ulogu Grejsinog i Džonatanog sina Henrija Suzen Bir je odabrala engleskog glumca sa kojim je prvi put radila na mini seriji “The Night Manager”, nagrađivanom ostvarenju baziranom na istoimenom romanu Džona le Karea. Od tad je Noa Džup postao jedna od najuzbudljivijih mladih zvijezda danas, igrajući u filmovima “A Quite Place”, “Honey Boy” i “Ford v Ferrari”. “Znate da je bio u ‘The Night Manager’ i još sa 11 godina je bio briljantan glumac. A od tad je postao još bolji i jedva čekam da postane velika zvijezda, što sam uvjerena da će postati, pa da mogu da ga zadirkujem”, priča Bir kroz smijeh.

“On ima sjajan smisao za humor, veoma je pametan, ima sjajne roditelje zbog čega mislim da može da se izbori sa svakim izazovom”, dodaje ona. Kidman i Grant predvode glumačku ekipu punu zvijezda. Donald Saterlend igra Grejsinog oca Frenklina, bogatog ekonomistu koji nikad nije baš vjerovao svom zetu, Edgar Ramirez je detektiv Džo Mendoza, iskusni policajac koji je uvjeren da je Džonatan ubica. Matilda De Angelis je Elena Alveš, telentovana umjetnica i mlada majka koja je ubijena u svom ateljeu, a Ismael Kruz Kordova je Fernando, Elenin ljubomorni suprug koji bi takođe mogao da bude osumnjičeni u slučaju njenog ubistva. Noma Dumezveni igra Hejli Ficdžerald, briljantnu pravnicu koja brani Džonatana, dok je Lili Rejb Silvija Stajnajc, Grejsina prijateljica koja je od nje skrivala sopstvene tajne vezane za Džonatanovu prošlost.

Sa svima njima je, po riječima rediteljke, bilo predivno sarađivati tokom dugačkog, ponekad iscrpljujućeg 90-dnevnog snimanja širom i oko Njujorka. Suzen Bir dodaje i da su joj značajne bile njihove ideje.

“Očekivala sam i tražila od njih i bila frustrirana ako nismo stalno razmjenjivali kreativne ideje i misli. Ali tako to ide. Iscrpljujuće je, ali se na kraju isplati. Mislim da nije bilo vikenda koji nisam provela na telefonu, pričajući sa glumcima, sa Dejvidom, a onda bih drugu polovinu vikenda provela u montažerskoj sobi. Tako da nisam imala trenutak odmora od kad sam počela da snimam, bio je to konstantan rad. Veoma mi je uzbudljivo raditi dan za danom na setu i odjednom prestanem da brojim koliko je dana prošlo jer postane iscrpljujuće. Rekla bih da je to kao da trčiš maraton svaki dan 90 dana, želiš to da radiš, a onda kad dođeš na pola puta se zapitaš kako ćeš uopšte da preživiš sve to. I onda odjednom vidiš da je ostalo samo još 20 dana snimanja i pomisliš kako će ti mnogo nedostajati cijela ekipa. I na kraju, kad je sve završeno, znam da su mnogi reditelji uznemireni u tim momentima, ali ja se osjećam opušteno, želim da opustim svoj mozak malo. Onda odem u montažu i tu me čeka sljedeći maraton, koji manje umara fizčki, ali iscprljuje um”, kroz smijeh objašnjava Suzen.

Poznata rediteljka rođena je u Kopenhagenu gdje je studirala u Nacionalnoj filmskoj školi Danske. Osvojila je Emi nagradu za najboljeg reditelja za seriju “The Night Manager” i Zlatni globus za “In a Better World”. Osim pomenutig ostvarenja režirala je filmove kao što su “Freud Leaving Home”, “After the Wedding”, “Things We Lost in the Fire”, “Serena” and “Bird Box”.

Bonus video: