Premijera: Animirani film "Minja i klimatske promjene"

Ovo animirano ostvarenje namijenjeno je djeci ali i odraslima, a pripremila ga je NVO Green Home u saradnji sa partnerima. Scenario i režiju potpisuje član organizacije The Books of Knjige Zoran Marković Zonjo

6670 pregleda 1493 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Da li će Podgorica postati primorski grad, zašto pljevaljski tamburaši pjevaju sa gas maskama, kako proslaviti djetetov prvi rođendan na odgovoran način?... Odgovori na ta i još mnoga pitanja nalaze se u kratkom animiranom filmu “Minja i klimatske promjene”, koji premijerno objavljujemo na našem portalu.

Ovo animirano ostvarenje namijenjeno je djeci ali i odraslima, a pripremila ga je NVO Green Home u saradnji sa partnerima. Kroz ovaj četvorominutni film, Green Home skreće pažnju javnosti na posljedice svakodevnih ljudskih aktivnsti po prirodnu okolinu.

“Klimatske promjene su tema koja je povezana sa mnogim drugim oblastima kao što je energetika, razvoj novih tehnologija u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, održivog saobraćaja. Naše dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti ukazuje da u Crnoj Gori nemamo problem sa poznavanjem globalnih činjenica, ali problem nastaje kada nešto treba primijeniti i prilagoditi lokalnim uslovima. Kroz ovaj animirani film smo pokušali da ukažemo na sve ono što se dešava kod nas kada je riječ o zagađenju i o tome što svako od nas može da uradi kako bi situacija bila bolja, viđeno kroz oči jedne djevojčice”, ispričala je predstavnica ove organizacije, Sanja Orlandić.

Scenario i režiju potpisuje član organizacije The Books of Knjige Zoran Marković Zonjo.

“Mi u Crnoj Gori živimo u zabludi da se klimatske promjene dešavaju drugim narodima i državama, i da smo mi, kao mali sistem, nemoćni da stvari previše pokvarimo ili popravimo. Zato smo prilično nemarni i bojim se da ćemo budućim generacijama ostaviti, ne samo očerupanu ekonomiju, već i uništenu prirodu”, kaže Marković.

Glavnoj junakinji njegovog filma Minji je glas pozajmila djevojčica Minja Miketić, animacije i crtež su radili Mario Đorđević, inače član dua Who See i Nemanja Abazović, dok je za zvuk bio zadužen Aleksandar Brajović.

Marković već mjesecima radi na ovom ostvarenju, a za Vijesti priča koliko se projekat mijenjao od početne ideje.

“Oko filma sam počeo raditi sredinom marta, tačno kad je počelo prvo zaključavanje zbog Covida. Prva ideja je bila da narator bude odrasla osoba, ali sam u međuvremenu shvatio da glavni lik mora biti dijete koje će naivno tumačiti neke rečenice i postupke odraslih, ali i rezonovati mudrije od njih o mnogim stvarima”, ispričao je Zonjo, dodajući da mu je želja bila da tekst bude zanimljiv, poučan i duhovit.

“Da ne zvuči kao desetine filmova o klimatskim promjenama koje smo gledali do sada. Taj momenat lokalnog i mentalitetskog je ono što mu je dalo šarm. Vjerujem da ljude u Crnoj Gori ne pogađaju mnogo problemi bijelih medvjeda na sjevernom polu, niti podizanje nivoa mora koje uništava neke ostrvske države. No, ako klimatske promjene utiču na našu ekonomiju i kvalitet života u našim gradovima, onda će ovaj filmić biti dobra opomena da se počnemo ponašati odgovornije prema svojoj okolini”, smatra Zonjo.

O klimatskim promjenama dosta se govori, međutim, uglavnom se sve svodi samo na priču. Da je tako uvjerio se i Marković koji smatra da svi jednako treba da pazimo na životnu sredinu.

“Prisustvovao sam jednog ljeta sceni u kojoj je izvjesni, visokorangirani političar ušao u kafić, a ispred ga čekao njegov auto i auto njegovog obezbjeđenja. To ne bi trebalo da bude ništa čudno da ta dva auta nisu bila upaljena punih sat vremena kako bi političaru bilo ugodno rashlađeno vozilo kada se vrati. Što se iz ovog primjera može naučiti? 1.Političara je baš briga za trošenje državnih resursa, 2. On nema svijest o zagađivanju prirode i klimatskim promjenama. 3. Kao istaknuti član društva šalje poruku da se građani na njega mogu ugledati samo u bahaćenju”, prisjetio se situacije Marković.

“Zalud se gložemo oko nacija i zastava ako budemo živjeli u prasadarniku. Moja preporuka je da pogledate film sa vašom djecom kako bi na slikovit način naučila da poštuju prirodu, a samim tim i ljude oko sebe. Naravno, saznajte i kako da se ličnim primjerom uključite u zaštitu onoga što nazivamo divljom ljepotom”, zaključuje Zonjo.

Film je realizovan u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, a u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Savjet za ekološku gradnju i Climat Action Networke, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Bonus video: