Oskarovci koji rado puše travu na setu i van njega

Brojne holivudske zvijezde se trude da javnosti prezentuju benefite i zadovoljstva marihuane, a neki od njih su i vlasnici najznačajnije filmske nagrade

8453 pregleda 18 komentar(a)
Brat je kriv: Dženifer Lorens, Foto: Shutterstock
Brat je kriv: Dženifer Lorens, Foto: Shutterstock

Legalizacija i dekriminalizacija marihuane sve više se širi svijetom, a posljednjih godina, pogotovo u SAD-u, gdje su neke države poput Kalifornije na taj način stvorile još jedno uzbudljivo i vrlo profitabilno tržište. Budući da su se Oskari dodjeljivali tamo 2016. američki mediji navode da su mnogi holivudski radnici uživali u korišćenju svog prava da nesmetano konzumiraju marihuanu na žurci poslije dodjele nagrada.

Pitanje legalizacije marihuane nije se često povlačilo u crnogorskoj javnoj sferi, ali je ovih dana aktuelnije nego ikad zahvaljujući Nikoli Banoviću. Ovaj Budvanin, kojeg neki možda znaju i kao repera pod umjetničkim imenom Bane G, u okviru svoje nevladine organizacije “Legalizuj me” pokrenula je nedavno peticiju za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori, tvrdeći da bi to donijelo višestruke benefite kako za ekonomiju Crne Gore, tako i za zdravlje građana i stopu kriminala veznog za šverc. Ova peticija, dostupna na web sajtu peticije.online, u kratkom roku je sakupila četiri i po hiljade potpisa, a da bi zahtjev bio procesuiran, odnosno upućen ministarstvima zdravlja i poljoprivrede potrebno je četiri puta toliko, odnosno 20 hiljada potpisa, što se u NVO “Legalizuj me” nadaju da će postići.

Inicijativu su inspirisale vijesti iz Sjeverne Makedonije gdje su tamošnje vlasti najavile da razmišljaju o legalizaciji kojom bi dopunili svoju turističku ponudu.

U skladu sa aktuelnom temom, donosimo listu koju je sastavio magazin “Elite Daily”, spisak oskarovaca koji su veliki ljubitelji ove biljke. Nije tajna da su mnoge holivudske zvijezde konzumenti kanabisa - neki na sav glas podržavaju legalizaciju, drugi su se hvalili kako su konzumirali marihuanu prije, tokom ili nakon snimanja. Baš kao što su ikone pop kulture nekada bile na čelu pokreta koji su se borili da se seks i seksualne orijentacije ne budu više tabu teme, tako danas brojni glumci, scenaristi i reditelji se trude da javnosti prezentuju benefite i zadovoljstva koje donosi marihuana. A neki od njih su i oskarovci.

Metju Mekonahi (dobio Oskara za najbolju mušku ulogu za film “Dallas Buyers Club” 2013)

Metju Mekonahi je postao instant stonerska filmska ikona nakon svoje kultne uloge u filmu “Dazed and Confused”, ljubavnom pismu sedamdesetima koje je režirao Ričard Linklejter. Glumac čiju karijeru su obilježile uloge u seriji “True Detective” i filmu “Interstellar” čak se našao na naslovnicama kada je 1999. uhapšen zbog posjedovanja marihuane. Policija ga je inače zatekla kako svira bongose... potpuno obnažen! Mada Mekonahi ne priča toliko često o benefitima legalizacije marihuane kao njegov partner iz serije “True Detective” Vudi Harelson, nikad nije krio da je ljubitelj iste. Uzgred, Vudi je i sam bio nominovan za Oskara dva puta. Da ga je dobio zajedno sa Mekonahijem, možemo samo zamisliti kakav bi to afterparti bio.

Dženifer Lorens (dobila Oskara za najbolju žensku ulogu za “Silver Linings Playbook” 2013)

Holivudska zvijezda u usponu koja je ove godine opet među nominovanima za Oskara za svoju ulogu u filmu “Joy”, Dženifer Lorens je bez imalo stida otkrila u intervjuu za Bravo emisiju “Watch What Happens Live” da je bar jednom bila “naduvana” kad je prisustvovala dodjeli najznačajnijih filmskih nagrada koje uručuje Američka akademija.

“Vidjela sam mog brata kako puši iz bonga prije jedne dodjele Oskara i pridružila sam mu se u tome nakratko. Neću doduše otkriti koja je tačno dodjela Oskara bila u pitanju”, ostala je misteriozna popularna Džej Lo, koja je i kasnije često pričala o tome kako voli da puši “travu”.

Oliver Stoun (višestruki oskarovac za filmove “Platoon” 1986, “Born on the Fourth of July “ 1989 i “Midnight Express” 1978)

Vijetnamska ratna drama “Platoon” sredinom osamdesetih lansirala je u zvijezde njenog reditelja i scenaristu Olivera Stouna, pretvorivši ga u kultno ime i ikonoklasta Holivuda. To ostvarenje, u kojem Čarli Šin igra jednu od uloga života, bilo je bazirano upravo na stvarnim iskustvima koja je Stoun proživio na vijetnamskom ratištu. Pričajući o tom iskustvu, Stoun je otkrio da mu je marihuana tada “spašavala život”, za razliku od heroina koji se takođe masovno koristio u američkoj vojsci u Vijetnamu.

“Mi koji smo pušili travu smo uspijevali nekako da izađemo iz svega toga u komadu. Oni koji su bili na heroinu nisu prolazili baš tako dobro”, ispričao je Stoun 2012.

Vupi Goldberg (dobitnica Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za film “Ghost” 1990)

Kada je osvojila Oskara 1990, Vupi Goldberg je ispisala istoriju, jer ju je taj čin odmah učinio najplaćenijom ženskom filmskom zvijezdom tada. Osim toga, vrlo je moguće da je Vupi bila i “najnaduvanija” osoba na toj ceremoniji gdje joj je uručena najvrednija filmska nagrada.

“Trebalo mi je da se opustim i razmišljala sam kako da to učinim, pa sam odlučila da ispušim jedan divni džoint”, otkrila je poznata glumica.

Niko nije ništa primijetio na ceremoniji dodjele Oskara, Vupi je svoju nagradu primila dostojanstveno. Ali jednu osobu nije mogla da prevari - svoju majku.

“Moja majka me je nazvala malo poslije ceremonije i rekla mi: ‘Opet si pušila travu, je li?’”, kroz smijeh se prisjetila Vupi.

Suzan Sarandon (dobila Oskara za najbolju glumicu za film “Dead Man Walking” 1995)

Naširoko voljenu i cijenjenu holivudsku glumicu Suzan Sarandon oduvijek je krasio neki hipi šmek, pa je zato malo koga začudilo kad je otkrila da je obožavateljka marihuane. Baš kao i njena simpatična mlađa koleginica Dženifer Lorens, i Suzan Sarandon je u Bravovoj emisiji “Watch What Happens Live” priznala da je “zapalila komad” na jednom holivudskom događaju. Zapravo, možda češće od tog jednog puta.

Kad ju je voditelj Endi Koen izazvao da otkrije jedan veliki holivudski događaj na kojem se pojavila “naduvana”, Suzan Sarandon je prasnula u smijeh.

“Zar samo jedan? Prije bih rekla da sam bila ‘naduvana’ na svakom, osim na dodjeli Oskara”, odgovorila je glumica.

Morgan Frimen (dobitnik Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Million Dollar Baby” 2004)

Frimen je sigurno najmanje iznenađujuće ime na ovoj listi. Slavni afroamerički glumac već decenijama ne skriva svoju strast prema marihuani, reklamirajući njene benefite na svakom koraku.

“Nikad ne odustajte od gandže”, poručio je 2003. kada je pričao o rekreativnoj upotrebi marihuane. Posljednjih godina Frimen se posebno koncentrisao na hvaljenje, kako bi rekao, “čudesne moći” marihuane u ublažavanju fizičkih bolova.

“Imam fibromijalgične bolove u ruci i jedina stvar koja mi omogućava malo oduška je marihuana. Kako je uzimam? Kako god hoćete. Spreman sam i da je jedem, pijem, pušim ili šmrčem”, kazao je glumac.

Barbra Strajsend (dobitnica za najbolju originalnu pjesmu za “A Star Is Born” 1976. i najbolju glumicu za “Funny Girl” 1968)

Popularna Babs je takođe jedna od onih koja voli često da priča o blagodetima uživanja marihuane, a jednu od svojih anegdota vezanih za “travu” otkrila je tokom konferencije za medije na kojoj je bila sa još jednim velikim ljubiteljem ove biljke, Setom Rodženom.

Negdje početkom sedamdesetih, ispričala je Strajsend, ona je ispušila džoint sa majstorom komedije Piterom Selersom nakon čega su ozbiljno ogladnjeli.

“Bilo je smiješno jer smo pošli u restoran i nismo znali na što ćemo prije da se bacimo, htjeli smo sve da pojedemo, čak smo razmišljali da naručimo veliki biftek sa sladoledom. Tad je bilo smiješno, sad kad nisam ‘naduvana’ nije”, ispričala je ona. Vidjeti njih dvoje u tom stanju sigurno bi bilo komično.

Fransis Mekdormand (dobitnica Oskara za najbolju žensku ulogu za “Fargo” 1996)

Fransis Mekdormand se 2003. našla na naslovnici najpoznatijeg magazina na svijetu posvećenom marihuani “High Times”.

“Volim da rekreativno pušim travu”, poručila je ona ponosno sa naslovnice tog magazina. Njen neobični lik, trudna policajka koju je igrala u kultnom ostvarenju braće Koen, obilježiće joj karijeru, pa je upitana što misli, da li bi žena koju je glumila isto voljela da “zapali komad”.

“Mardž Gaterson je vjerovatno ‘duvala’ tokom svojih dana provedenih na koledžu. Ona mi je dijeluje kao avanturistički tip”, odgovorila je Fransis.

Bonus video: