Nagrade iz Švedske za dva crnogroska filma

“Minja i klimatske promjene” i “Obrad”

3167 pregleda 78 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dva crnogorska filma nagrađena su na ovogodišnjem 9. izdanju Balkan New Film Festivala - BaNeFF koji je održan u Stokholmu.

Kratkometražni dokumentarni film “Obrad” reditelja Branislava Milatovića dobio je nagradu za najbolji zvuk, dok je nagradu za najbolji kratki animirani film dobio “Minja i klimatske promjene”, reditelja Zorana Markovića koji potpisuje i scenario i produkciju.

“Obrad” je filmska priča o čovjeku koji, uprkos okolnostima, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao, posao bibliotekara. Za zvuk je bio zadužen Bobo Stanišić.

“Zvuk u filmu ‘Obrad’ je izuzetan i budi sjećanje na zaboravljeni svijet papira u digitalizovanom svijetu. Bez dijaloga, zvuk i akustika podižu film na viši nivo. Svaki zvuk je oštar i povišen, u skladu sa rembrantovskom fotografijom i svjetlom u filmu“, stoji u obrazloženju žirija za nagradu.

Scena iz filma “Obrad”
Scena iz filma “Obrad”foto: Privatna arhiva

Film je realizovan u produkciji firme Bitter Frames Production iz Podgorice, a podržao ga je i Filmski centar Crne Gore. U novembru 2020. godine film je premijerno prikazan na prestižnom Camerimage Film Festivalu u Poljskoj. Producenti su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, direktor fotografije Lazar Radić, izvršni producent je Nemanja Dragović, pomoćnik reditelja je Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer Vladimir Radovanović, dok je kolor korekciju radio Nikola Marinković.

Žiri je film “Minja i klimatske promjene” ocijenio kao “dobro napravljen animirani kratki film, koji se na komičan način bavi važnim glavnim pitanjem.

“Sve viđeno očima djeteta i sa divnom završnom raspravom koja nam ostavlja veliki osmijeh na licu i nadu u budućnost”, ističe se u obrazloženju.

Film “Minja i klimatske promjene” realizovala je NVO Green home u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, a u partnerstvu sa NVO Savjet za ekološku gradnju i Climat Action Networke, uz finansijsku podršku Evropske unije. Glas djevojčici iz filma daje Minja Miketić, animaciju i crtež su radili Mario Đorđević i Nemanja Abazović, zvuk Aleksandar Brajović.

Bonus video: