Podrška za šest kratkih filmova

Odluka Filmskog centra Crne Gore na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije kovid-19

2892 pregleda 1 komentar(a)
Stručni konsultant na konkursu: Ivan Marinović, Foto: Igor Mitrić
Stručni konsultant na konkursu: Ivan Marinović, Foto: Igor Mitrić

Filmski centar Crne Gore podržaće šest projekata na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije kovid-19. Tako je odlučio Savjet, na predlog stručnih konsultanata koje su činili: reditelj Ivan Marinović, producentkinja Bojana Radulović, reditelj Ivan Bakrač, scenaristkinja Maja Todorović i reditelj Senad Šahmanović.

Na osnovu zvanične odluke podržani su projekti “Mar” u režiji Milorada Milatovića producentske kompanije Giggling Goat Production, “Zakačka” u režiji Slavena Sošića producentske kompanije Natenane Production, “Šta sad?” u režiji Sare Đurović i Zvonimira Grujića producentske kompanije Kino, “U tišini” u režiji Bojana Stijovića producentske kompanije Cut-Up, “Naročita svojstva” u režiji Tamare Milošević producentske kompanije Mimesis, “Ječam žela” u režiji Andrije Mugoše producentske kompanije KA Productions.

Navedenih šest filmova dobilo je podršku u iznosu od 12 do 15 hiljada eura, a na oknkurs je ukupno stiglo 17 prijava. Prijavljeni na konkurs čiji projekat nije podržan mogu podnijeti zahtjev Filmskom centru Crne Gore za obrazloženje, u roku od 15 dana od objavljivanja rezultata konkursa. Detalji i obrazloženja o podržanim filmovima mogu se naći na veb-sajtu fccg.me.

Film „Mar“, kako se navodi u obrazloženju, “priča je o komplikovanoj porodičnoj zajednici”.

“Kvalitetno napisan scenario uz koherentnu i zrelu autorsku viziju predstavljenu u detaljno elaboriranoj rediteljskoj eksplikaciji koja ukazuje na promišljenost i jasnu viziju projekta”, ističe se u saopštenju.

“Film ‘Zakačka’ je urbana kriminalistička priča o Podgorici danas gdje život može da se promijeni u svakom trenutku. Rijedak spoj psihološke nijansiranosti i žanrovske preciznosti, uz vješto napisan scenario i dobro zaokruženu priču. Film ‘Šta sad?’ je projekat u čijem fokusu je slojevit odnos dva dječaka iz različitih socijalnih staleža, koji na zanimljiv način prati njihove prve korake u odrastanju. Projekat koji uključuje elemente iz aktuelne epidemiološke situacije i dobro korespondira sa narativom i savremenim društvenim kontekstom”, piše u odluci Savjeta.

Dalje se navodi da je film „U tišini“ projekat sa specifičnim osvrtom na jugoslovensku kinematografiju i njenu propast, “koju produbljuje kroz današnju modernu stvarnost usljed situacije sa pandemijom kovid-19”.

“Mlada žena koja je nekada bila kćerka jugoslovenskog bioskopskog kvalifikovanog kino-operatera, biva odbačena i otpuštena sa svog radnog mjesta čistačice, u momentu dok se sprema da zatraži bolji status na poslu”, piše u opisu i dalje se nastavlja da projekat “Naročita svojstva” “obrađuje temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje‚ dekadenciju i konzumerizam kao elemente koji nude potencijal za uzbudljiv psihološki triler”.

“Zatim, ‘Ječam žela’ je priča o susretu starih ljubavnika čiji su trenutni životi okovani porodicama i tradicijom. Projekat jake vizuelnosti i tematske progresivnosti. Provokativan, bez banalnosti i uvredljivosti, psihološki i društveno iznijansiran, koji vješto pripovijeda o zabranjenoj ljubavi između divlje prirode i tradicije”, dodaju konsultanti u odluci.

Bonus video: