VIDEO "The legenda o prvoj demokratskoj Vladi"- parodičan osvrt na naša parlamentarna prčenja

Žiri je video u trajanju od dva minuta i 32 sekunde vidio kao "vrhunski trejler za film u kojem živimo"

17209 pregleda 48 reakcija 4 komentar(a)
"The legenda o prvoj demokratskoj Vladi", Foto: Privatna arhiva
"The legenda o prvoj demokratskoj Vladi", Foto: Privatna arhiva

Najbolji kratki film 15. Smotre kratke video forme, u domaćoj selekciji, je "The legenda o prvoj demokratskoj Vladi" u produkciji ekipe "Tandaramandara Bros".

Žiri je njihov video u trajanju od dva minuta i 32 sekunde vidio kao "vrhunski trejler za film u kojem živimo".

Odlukama žirija, koji su činili: prošlogodišnja pobjednica Tina Kuzman, urednik Smotre Zoran Bojović i onlajn publika, o najboljim kratkometražnim filmovima/videima, završena je 15. Smotra kratke video forme - "Festivalternativnogfilmavidea, Podgorica", koja je upriličena u onlajn formatu.

Tandaramandarabros
foto: Privatna arhiva

"Parodičan osvrt na naša parlamentarna prčenja. Efektnim montažnim postupkom, od kog zastaje dah, ovaj video je vrhunski trejler za film u kojem živimo. Gledajate na što širem ekranu ili platnu!", ističe se u obrazloženju filma "The legenda o prvoj demokratskoj vladi" i zatim dodaje: "U Rivendelu se održava Zdravkov savjet kome prisustvuju predstavnici svih rasa Međuzemlja. Vođeni antičkim mudrostima lijepe vilenjakinje Galadrijel, dolaze do zaključka da mogu spasiti Međuzemlje jedino ako odnesu postojeću vlast u zemlju sjenki, Mordor i unište ga u Plamen planini gdje je i iskovan", opisao je žiri.

"Tandaramandara Bros" je grupa satiričnog karaktera koja se bavi sagledavanjem svakodnevnice kroz filter pop kulture.

Grupa je nastala 2013. godine kao radijska emisija na Studentskom radiju Krš, a danas se bavi proizvodnjom audio i video sadržaja koji plasiraju na digitalnim platformama kao što su Fejsbuk, Instagram, Jutjub...

Specijalno priznanje za najbolje debitantsko ostvarenje žiri je dodijelio kratkom videu "PeresTrojka" (3:07) autorke Hristine Radenović.

"Dinamično i duhovito - odlična videorefleksija na preburnu 2020. godinu", smatra žiri.

Najbolji film u inostranoj selekciji je "Zorg II" koji traje nešto manje od 22 minuta, u režiji Auden Lincoln-Vogel iz Estonije.

Zorg II
foto: Privatna arhiva

"Dok putuje međugalaktičkim autoputem vanzemaljac dolazi na Zemlju i glumi u naučnofantastičnom trejleru", saopštio je žiri.

Specijalno priznanje u istoj selekciji žiri je dodijelio animiranom filmu "Introducing Librophileas" (17:20) Ivice Valentića iz Hrvatske.

Librofil
foto: Privatna arhiva

"Librofil, drevno, mistično stvorenje koje živi svuda gdje postoje knjige, objašnjava magiju koja stoji iza trika stavljanja knjige pod jastuk prije spavanja. Promoviše čitanje knjiga, a pogodan je i za odrasle i za decu", rekao je žiri. Nagrade festivala, statua "Zlatni šišnjar" za najbolje filmove, kao i diplome, posteri i katalozi, biće svečano uručene nakon ukidanja aktuelnih mjera zabrane okupljanja.

Bonus video: