Serije koje su obilježile 2020.

Godina za nama iznjedrila je neke nove dragulje, dobre priče su se nastavile, a sa nekim likovima smo se i pozdravili

11939 pregleda 2 komentar(a)
The Queen’s Gambit, Foto: Netflix
The Queen’s Gambit, Foto: Netflix

Bila je 2020. igrom slučaja velika za striming servise. Ako su nekome globalna dešavanja išla naruku, onda su njima. Naravno, neke filmove i serije koji su čekali na produkciju u to vrijeme pandemija koronavirusa je usporila, ali generalno su mnogi višak slobodnog vremena kratili gledajući brojne serije u ponudi. Sa ekspanzijom koju serije doživljavaju tokm posljednje decenije donekle je i za očekivati da kvalitet novih naslova, koji se konstantno štancaju, pomalo opadne - produkcijski su brojni naslovi na visokom nivou, ali malo nas što može više dramski iznenadi.

Ipak, svaka godina iznjedri poneki biser, pa tako je i godinama za nama, dok su se za ostatak najkvalitetnije ponude pobrinuli stariji naslovi sa novim sezonama, za neke i posljednjim. Konsultujući nezaobilazne top liste koje se prave u ovo doba, gledajući koja ostvarenja su najprisutnija na njima, donosimo vam spisak serija koje su obilježile 2020. bez nekog posebnog reda.

I May Destroy You

Po ocjeni najznačajnijih svjetskih kritičara ovo je možda i najbolje debitatntsko ostvarenje za male ekrane koje je 2020. Svakako se može očekivati da ova saradnja BBC One i HBO-a, koja na gotovo svim tip listama okupira neko od prva tri mjesta, pokupi gomilu nagrada. Mikaela Koel je autorka serije u kojoj igra glavnu ulogu i koja ima određenu dozu autobiografskog u sebu, tešku, ali opet na momente i komičnu priču, subverzivnu i pametnu, a prije svega je krasi posebna vizuelna ljepota. Serija prati Arabelu, koja pokušava da se sjeti što se desilo nakon što je drogirana i silovana, te da pronađe svog silovatelja.

Normal People

Još jedan debi koji je dočekan sa oduševjenjem i osvojio vrhove top lista, nježna, romantična, na momente mračna BBC-eva adaptacija romana spisateljke Sali Runi “Normal People” lansirala je u zvijezde svoje glavne glumce Pola Meskala i Dejzi Edgar Džouns. Budući da se bukvalno svaki kadar vrti oko njih, odnosno oko njihovih likova Konela Voldrona i Marijen Šeridan, ovaj duo je na fantastičan način iznio ovu sjajnu seriju i vizuelno zapanjivu priču o komplikovanoj mladalačkoj ljubavi.

The Queen’s Gambit

Apsolutni hit 2020, Netfliksovo čedo pomalo neočekivano je od samog lansiranja privuklo veliku pažnju publike, vjerovatno željne bjekstva od sive svakodnevnice u neka druga vremena i neki ljepši svijet gdje talenat uvijek pobjeđuje sve okolnosti. Zbog ove serije je šah ponovo postao seksi, toliko da se tokom pandemije prodavao i po tri, četiri puta više nego inače. Šahovskog vunderkinda, introvertnu Bet Harmon koja se od sirotišta probija do najvećeg turnira u pomenutoj igri, usput boreći se sa zavisnošću od tableta i alkohola, utjelotvorila je Anja Tejlor-Džoj i još jednom pokazala da bi na nju trebalo da obratimo pažnju, jer možda gledamo zvijezdu u nastajanju.

The Last Dance

Posljednjih godina sve su uzavrelije debate o tome da li je Lebron Džejms najbolji košarkaš svih vremena, da li je prevazišao i nevjerovatnog Majkla Džordana. Zato je “The Last Dance” pogodio pravi tajming, da se svi podsjetimo magije koju su na terenu prije dvije i po decenije stvarali Džordan i ekipa koja je kao rijetko koja druga dominirala tada NBA ligom. Reditelj Džejson Hehir napravio je film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to su pokazale i negativne reakcije nekadašnjih igrača Bulsa Skotija Pipena i Horasa Granta. Naravno, po mnogima najbolji košarkaš svih vremena ovdje je u centru pažnje, čovjek koji je ponekad publici djelovao kao vanzemaljac i ovdje počinje priču nadmeno, ali se na kraju spušta na zemlju i završava je u suzama.

The Last Dance
foto: Printscreen

The Boys

U moru superherojskih naslova kojima smo bombardovani svake godine, “The Boys” je uvijek dobrodošao tračak svežeg vazduha. Prošle godine doduše, po prvi put u posljednjoj deceniji, nismo dobili nijedan novi Marvelov film, ali je bitno da jesmo novu sezonu “The Boysa” koja je nastavila pametnu dekonstrukciju svega što je pogrešno i loše u superherojskom žanru. Subverzija, politički komentari i aktuelnost, kritika korporativnog kapitalizma, mračni humor i gomile krvi i otkačenih udova prisutni su i u najnovijem pakovanju epizoda “Watchmena” ove generacije. “The Boys” je definitivno jedan od najvećih dragulja među serijama koje smo mogli da gledamo posljednjih godina.

The Mandalorian

Marvel je tihovao, ali je zato druga, Diznijeva franšiza koja nas takođe bombarduje svakakvim materijalom u posljednje vrijeme bila aktivna. Srećom, dobili smo najbolje od onoga što “Star Wars” nudi trenutno. Posljednji filmovi originalne franšize bili su razočaravajući, ali je to donekle ispravio “The Mandalorian” koji je donio osvježavajući pogled na svijet kojim upravlja Sila i upoznao nas pobliže sa nekim njegovim akterima koji su ostali u pozadini u filmovima. Nakon uspješne prve sezone, stigla je i druga na kojoj mnogi padnu poslije početnog uspjeha, ali ne i “Mandalorian”, spejs vestern koji je fanovima donio sve što su željeli.

Mrs. America

Serija čiju glumačku postavu predvodi Kejt Blanšet, a koja govori o ženskoj borbi za jednaka prava u Americi tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, dobra je baš onoliko koliko i očekujete kada vidite ko je sve radio na njoj. Briljantno se fokusirajući na svoju temu o kojoj se toliko toga može reći, ovo BBC-evo ostvarenje odlučilo se za neobičan pristup prikazujući dešavanja iz ugla fascinantne Filis Šlafli, žene koja je skoro sama uspjela da zaustavi izglasavanje amandmana vezano za jednaka prava.

The Good Lord Bird

Čak i oni koji znaju da je do sada Itan Hok izrastao u jednog od najboljih američkih glumaca biće možda iznenađeni snagom njegovog performansa u ulozi nasilnog abolicioniste Džona Brauna. Po mnogima, Hok je odigrao jednu od najboljih, ako ne i najbolju ulogu svoje karijere, a i pored gomile nasilja i mračne priče, glumac koji je ujedno i koproducent ove adaptacije romana Džejmsa Mekbrajda uspio je da unese i zdravu dozu humora u cijelu priču. Mračnog humora kroz koji je ispričana priča o podjeljenosti američkog naroda po pitanju ropstva. Braun sa oslobođenim robom Onionom pokušava da organizuje pobunu protiv onih koji drže robove, ali neće im sve ići tako glatko.

Better Call Saul

Spinof sada već kultnog ostvarenja “Breaking Bad”, koje je po mnogima započelu eru “prestiž TV serija”, možda neće nikad biti toliko gledana, nagrađivana, imati toliki uticaj, ali je već odavno izašla iz sjenke originala i tradicionalno već svake godine ima mjesto rezervisano na listama najboljih serija godine. “Better Call Saul” je dragulj za sebe, koji s vremenom sve više sija. Ne nudi konstantnu akciju kao ostvarenje prije čijih dešavanja je smještena, naprotiv, ponekad traži strpljenje, ali se ono na kraju uvijek isplati. Ove godine smo dobili još zanimljivije zlikovce i lokacije, još luđe prevare i teško izvojevane pobjede glavnog lika, ali nas autori uvijek podsjećaju da prije svega gledamo tragediju koja se odvija.

What We Do in the Shadows

Brojni naslovi sa malih ekrana nastali su iz namjere da se hitovi sa velikog platna prepričaju u tom, drugom formatu. Jedan od takvih primjera je “What We Do In The Shadows”, australijski komični hit iz 2014. Nažalost, češće nego što je suprotan slučaj se dešava da ove serije ne ispune očekivanja i budu dostojne originala na kojima su bazirani, ali ostvarenje Taike Vajtitija koji je bio scenarista, reditelj i glumac u originalnom filmu je čisti uspjeh. Prva sezona bila je dobar primjer kako ova priča može da funkcioniše kvalitetno i u serijskom formatu, a druga je već cijelu priču digla na viši nivo, dala dušu, ali i donijela mnogo smijeha sa svojom grupom nekompetentnih vampira iz Njujorka.

The Crown

Još jedan od naslova koji je već godinama redovan na top listama, “The Crown” je sa svojom fascinantnom pričom o 75 godina vladavine kraljice britanske kraljice Elizabet još na startu postavio ljestvicu visoko, ali je svake godine dodatno prevazilazi. Svaka sezona donijela je prikaz neke druge ere, drugog perioda u istoriji Velike Britanije, a ovaj je po mnogima najbolji i najzanimljiviji do sad. Sa Olivijom Kolman u ulozi kraljice, Džilijan Anderson kao Margaret Tačer i Elizabet Debiki koja je odigrala princezu Dijanu, četvrta sezona “The Crown” je iskustvo jakog dramskog intenziteta i predivno za oko sa svojim unikatnim lokacijama i kostitima.

The Crown
foto: Printscreen

BoJack Horseman

Godina za nama bila je teška i po tome što smo se morali posljednji put pozdraviti sa brojnim značajnim ličnostima iz kulture, sporta i drugih domena koja su napustila ovaj svijet. Morali smo se pozdraviti i sa omiljenim depresivnim animiranim konjem koji je svoje ime pozajmio seriji “BoJack Horseman”. Ko je još očekivao da će “BoJack” ostaviti ovakav trag - animirana komedija koja je počela kao kliše priča o nekadašnjoj TV zvijezdi koja ne uspijeva da se izbori sa svojim porocima postala je meditacija o kajanju, odgovornosti, potrazi za srećom... I možda je bolje što se završila sada, nego da su se sezone nastavile u nedogled, pa da se voljeni “BoJack” pretvori u karikaturu samog sebe, kao recimo “Simpsonovi”. Ovako je serija zauzela zasluženo visoko mjesto u panteonu animiranih naslova.

Tiger King

Nijedan filmadžija ne može da smisli toliko lude priče kakve nam ponudi život. Malo prije nego što je cijeli svijet ostao zarobljen u karantinu, osvojila ga je suluda priča o ekscentričnim vlasnicima kontroverznih životinjskih parkova i nesvakidašnjih životinja, kad su u pitanju one koje se drže kod kuće, prije svega velikih mačaka. Među njima se posebno izdvojio nadrealni Džo Egzotik (na osnovu naslova možete zaključiti kakve su mu preference kad su u pitanju životinje), a prateći ga autori ove Netflikosve doku serije su uspjeli čak i da se upletu u planiranje ubistva jedne aktivistkinje i Džoovog ljutog neprijatelja.

Babylon Berlin

Mada atlantski savez Amerike i Britanije dominira kad je u pitanju najkvalitetnija ponuda TV serija, i Evropa svoje konje za trku ima. Nekad su u trendu bili Skandinavci, sad ima hit serija sa svih strana, ali se čini da Njemačka drži primat. Jedna od serija koja stiče sve više fanova širom svijeta je “Babylon Berlin”, Sky Atlanticova drama velikog budžeta smještena u period prije Drugog svjetskog rata u kojoj se brojne sile i društvene grupacije - od uvrijeđenih njemačkih generala preko komunista i Hitlerovih nacista tek u nastajanju do kriminalaca koji vladaju Berlinskim podzemlje, bore za pozicije moći. Ubistva, misterije, mafijaši, političke intrige, bijeda i siromaštvo, buka i bijes, uz fenomenalnu rekreaciju tog doba kroz kostime i lokacije, sve je to vrhunski spakovano u seriji poznatog reditelja Toma Tikvera.

Lovecraft Country

Ako je neka serija izašla u pravom društveno-političkom trenutku, onda je to “Lovecraft Country”. Nije malo ostvarenja koja su bazirana na kosmičkom hororu H.P. Lavkrafta, književnika čija je najveća mrlja u biografiji činjenica da je bio osvjedočeni rasista. Zato se osim klasičnih horor fora i fazona serija “Lovecraft Country” izdvaja vrhunski ironičnim i subverzivnim pristupom, smještajući u fokus svoje radnje članove Afroameričke zajednice u periodu nakon Drugog svjetskog rata. Zato ne čudi da su mnogi kritičari istakli da pravi horor u ovoj seriji ne leži u fantazijskim čudovištima i magijama, mada toga ne fali, već u rasizmu toga vremena, pogotovo u onom djelu zemlje koji je nazivan Džim Krou Amerika, gdje je tamnija put značila doživotnu, često i smrtnu presudu.

Bonus video: