Hoćemo li konačno upoznati Saurona?

Amazon je otkrio da će se radnja serije odvijati tokom drugog doba Srednje zemlje koje je trajalo više od 3.000 godina i okončano je kad je kralj Gondora Isildur odsjekao prsten na Sauronovoj ruci rušeći njegovo utvrđenje Barad Dur i uništavajući njegovu fizičku manifestaciju

7458 pregleda 6 komentar(a)
Sauron, Foto: otr.fandom.com
Sauron, Foto: otr.fandom.com

Autori serije “Gospodar prstenova” (Lord of the Rings), u produkciji Amazona, nastavljaju sa objavljivanjem detalja o franšizi nastaloj po djelima J. R. R. Tolkina. Ono što je trenutno poznato jeste da se gotovo nijedan lik iz filmova “Gospodar prstenova” neće pojaviti u seriji, ili makar ne u do sada poznatom izdanju. Postoje određene pretpostavke da će serija pratiti glavnog negativca Saurona prije nego što je postao Mračni gospodar u ratničkom izdanju, poznat iz uvodnog dijela Piter Džeksonove filmske triologije, prenose mediji pozivajući se na tumačenja ljubitelja Tolkinovih djela.

Amazon je otkrio da će se radnja serije odvijati tokom drugog doba Srednje zemlje koje je trajalo više od 3.000 godina i okončano je kad je kralj Gondora Isildur odsjekao prsten na Sauronovoj ruci rušeći njegovo utvrđenje Barad Dur i uništavajući njegovu fizičku manifestaciju. Ono što je poznato filmadžijama i fanovima Tolkinovih knjgia jeste da se Frodovo putovanje i cijeli Rat prstena odvijaju se u trećem dobu, dakle jedno doba kasnije u odnosu na najavljenu seriju.

Službeni sinopsis navodi da će se serija baviti vremenom kada “najveći zlikovac koji je nastao iz Tolkinovog pera zaprijeti da će u mraku pokriti sav svijet ljudi, vilenjaka i patuljaka”, što je, sudeći po reakcijama fanova ovog popularnog svijeta, znak da će se baviti ​​Sauronom, kad se pojavljivao u svom lijepom i poštenom izdanju, pod imenenom Anatar, Gospodar darova.

U tekstovima iz “Silimarliona” piše da on pokušava prevariti gospodara Nolodorskih vilenjaka Kelembribrora i njegove vilin-kovače iz Eregiona, te da im pomaže u stvaranju 19 prstenova moći (tri za kraljeve vilenjaka, sedam za gospodare patuljaka i devet za gospodare ljudi), dok je glavni prsten kovao sam u tajnosti.

Njegov plan bio je da upotrijebi moć jednog prstena da bi vladao svim ostalim, što bi mu dalo vlast nad cijelom Srednjom zemljom kroz snagu prstenova nad njegovim nosiocima. Sauronov plan je propao kad je prvi put stavio Jedini prsten, upozorivši Vilenjake na to ko je on i kakve su zapravo njegove namjere. Oni su odgovorili na njegov podmukli plan skrivajući svoje prstenove, što je dovelo do otvorenog rata između Vilenjaka i Saurona, te uništenja vilovnjačkog kraljevstva Ost-In-Edil.

Vilenjaci su uspjeli da zadrže svoja tri prstena, ali Patuljci i Ljudi nijesu. Patuljci se nijesu direktno pokorili uticaju Saurona, iako su ih prstenovi ispunjavali nezasitom željom za zlatom dovodeći ih do njihove propasti, ali svih devet ljudskih kraljeva je palo pod njegovu vlast i postalo zloglasne sluge Mračnog gospodara - Nazguli, ili utvare prstena.

Sauron je jedan od najpoznatijih negativaca u istoriji književnosti i filma. Iako ga niko nikada nije vidio u njegovom originalnom, stvarnom obliku, sada su velike šanse da se upozna istinski lik Mračnog gospodara i glavnog krivca za sve ratove i nedaće Srednje zemlje u drugom i trećem dobu, pišu mediji.

Bonus video: