Šest nominacija za film Dejvida Finčera

Platforma Netfliks vodi na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa, koja će biti održana 28. februara

2620 pregleda 0 komentar(a)
Virtuelna ceremonija dodjele biće održana na dvije obale SAD-a, Foto: AP/Jordan Strauss
Virtuelna ceremonija dodjele biće održana na dvije obale SAD-a, Foto: AP/Jordan Strauss

Film Dejvida Finčera “Mank” vodi na ovogodišnjim nominacijama za 78 dodjelu Zlatnih globusa sa šest nominacija, u filmskoj godini poremećenoj pandemijom.

Film o Građaninu Kejnu, nominovan je danas za najbolji film u kategoriji drame, najboljeg glumca Gerija Oldmana, najboljeg reditelja, Finčera, najbolju glumicu u pomoćnoj ulozi za Amandu Sifrid, najbolju muziku i najbolji scenario za Džeka Finčera, rediteljevog oca koji ga je napisao pred smrt 2003. godine.

Sa pet nominacija slijedi film “The Trial of the Chicago 7” koji je kao i “Mank” film u proizvodnji platforme Netfliks. On je dobio nomincije za najbolji film u kategoriji drame, najboljeg reditelja i scenario za Erona Sorkina, najbolju mušku pomoćnu ulogu za Sašu Barona Koena i najbolju pjesmu.

Ostali filmovi nominovani u kategoriji drame za najbolji film su “Nomadland” reditelke Kloi Džao, “Promising Young Woman”, rediteljke Emerald Fenel i “Otac” (The Father) Floriana Zelera.

Ove godine je Holivudsko udruženje stranih dopisnika koje dodjeljuje Zlatne globuse, nominovalo više žena nego ranije, poslije kritika prošle godine da nije bila nijedna žena u nominacijama za najboljeg reditelja ili najbolji igrani film. Redžina King (One Night in Miami) Džao i Fenel nominovane su za najboljeg reditelja uz Sorkina i Finčera.

Platforma Netfliks koja je vodila na dodjeli Zlatnih globusa prošle godine i ove je dobila 42 nominacije, od kojih su 22 u kategoriji filma i 20 za televiziju. U kategoriji za najbolju komediju ili mjuzikal nominovani su “Borat dva”, “Hamilton”, “Music”, “Palm Springs”, “The Prom”.

Za najbolji film na stranom jeziku nominovani su “Another Round”, “La Llorona”, The Life Ahead”, “Minari”, Two of Us”.

Za najbolju televizijsku seriju u kategoriji drame nominovani su “Kruna” “Lovecraft Country”, “Mandalorian”, “Ozark” i “Ratched”. Za najbolju televizijsku seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije su “Schitt’s Creek”, “Ted Lasso”’, “The Great”, “Stjuardesa “, “Emili u Parizu”.

Zlatni globus spada među najprestižnije američke nagrade i glavni je pokazatelj koji filmovi ili glumci imaju dobre šanse da dobiju Oskara.

Virtuelna ceremonija dodjele, koja se održava 28. februara, prvi put biće organizovana na dvije obale SAD. Komičarka Tina Fej će uživo biti domačin ceremonije iz Njujorka, a Ejmi Pueler iz hotela Hilton na Beverli hilsu u Kaliforniji.

Bonus video: