Najavljen 49. FEST u Beogradu

Međunarodni filmski festival, u organizaciji Centra beogradskih festivala biće održan od 2. do 11. aprila

3496 pregleda 0 komentar(a)
49.FEST, Foto: 49. Beogradski fest
49.FEST, Foto: 49. Beogradski fest

Međunarodni filmski festival - FEST biće održan od drugog do 11. aprila, 49. put, sada pod sloganom „Povratak u budućnost“, a u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

“Festival se ove godine održava pod sloganom ‘Povratak u budućnost’ sa namjerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope”, navodi se u saopštenju koje prenosi Filmski centar Srbije.

Direktor CEBEF-a Damir Handanović izjavio je da je CEBEF, uprkos teškim trenucima sa kojima se cijeli svijet suočio, ostao istrajan u namjeri da publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije.

“S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Sava centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexxa. Posebno nam je značajno što će sljedeća godina biti u znaku jubilarnog, 50. FEST-a.

U susret jubileju ove godine FEST-ova publika imaće prilike da na velikom platnu Sava centra pogleda kultne filmove koji su obilježili prethodne edicije festivala u okviru programa FEST-ovih 50”, zaključio je Handanović.

Handanović
Handanovićfoto: Dušan Milenković

Na svečanom zatvaranju FEST-a, 11. aprila biće prikazana nova, premontirana verzija filma “Kum 3” legendarnog reditelja Frensisa Forda Kopole koja je nastala povodom tridesetogodišnjice od prvog prikazivanja ovog ostvarenja. Ovo će biti premijerno prikazivanje u Srbiji, i to u udarnom terminu u Sava centru.

“Posljednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: ‘Kum, Epilog: Smrt Majkla Korleonea’, kojim Kopola odaje počast piscu i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su prvobitno namijenili za treći deo ‘Kuma’. Za potrebe nove verzije, Kopola je napravio novi početak i kraj filma i prepakovao je određene scene, kadrove i muziku”, najavljuju iz FEST-a.

Međunarodni filmski festival - FEST ove godine će biti održan uz poštovanje svih mjera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, jer su prioritet zdravlje i bezbjednost svih. Informacije o prodaji karata biće naknadno objavljene.

Bonus video: