Matić o "Dari iz Jasenovca" i "Djeci Kozare": Isti motiv, dovoljno razlika

Posljednjih dana aktuelna je polemika o navodnom plagiranju, odnosno prevelikim sličnostima između filma “Dara iz Jasenovca” i Zafranovićevog projekta koji je godinama odbijan na konkursima FCS da bi najnovijim konkursom dobio novčanu podršku.

6875 pregleda 4 komentar(a)
Scena iz filma “Dara iz Jasenovca”, Foto: Filmski Centar Srbije
Scena iz filma “Dara iz Jasenovca”, Foto: Filmski Centar Srbije

Na osnovu gledanja filma “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića i čitanja scenarija Arsena Diklića za film “Djeca Kozare” koji priprema Lordan Zafranović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić “Vijestima” je kazao da oba obrađuju istu temu - zločine ustaša tokom Drugog svjetskog rata, ispričane iz ugla djece, ali da između njih ima dovoljno razlika.

Posljednjih dana aktuelna je polemika o navodnom plagiranju, odnosno prevelikim sličnostima između filma “Dara iz Jasenovca” i Zafranovićevog projekta koji je godinama odbijan na konkursima FCS da bi najnovijim konkursom dobio novčanu podršku.

Zafranović i Antonijević ovaj problem će riješiti na sudu, a Matić je za “Vijesti” komentarisao navode u javnosti. On je kazao da scenario filma “Dara iz Jasenovca” nije čitao i da zbog toga ne može upoređivati dramaturške predloške dva projekta. Scenario fima “Djeca Kozare” jeste pročitao - “kao i još nekoliko sličnih (poput ‘Mi smo iz Jasenovca’) scenarija i literarnih predložaka sa istom temom”, kaže on.

“Na osnovu ovakvog poređenja jednog gotovog filma i jednog scenarija za film, rekao bih da ima i dovoljno razlike u motivima u razvoju dramskih segmenata u ova dva projekta. Sa velikom nadom i nestrpljenjem očekujemo i film Lordana Zafranovića koji je takođe podržao FCS, kako bismo mogli da ih upoređujemo”, rekao je Matić.

Film “Dara iz Jasenovca” još od najave rada na njemu prate brojni komentari i kritike, od kojih većina aludira na propagandne namjere. Kada je film odabran za kandidata Srbije za nagradu “Oskar” bilo je problematično i to što prethodno nije distribuiran i javnost nije imala priliku da ga pogleda.

“Imajući u vidu temu koju obrađuje film ‘Dara iz Jasenovca’ kao i značaj koji ova tema ima u Srbiji, očekivan je veliki interes (inter)nacionalne javnosti, kao i polemike u medijima. Izbori kandidata za Oskara svake godine, ne samo ove, u Srbiji privlače veliku pažnju medija i filmskih radnika. Pravila za izbor kandidata utvrđuje Američka akademija filmskih umetnosti i nauka”, objašnjava Matić.

Na pitanje da li je moguće i na osnovu čega utvrditi autentičnost film(ov)a, scenarija, knjige snimanja..., Matić kaže da o tome odlučuju nadležne institucije - Agencija za zaštitu intelektualne svojine i sudovi.

“Filmski centar Srbije u svom opisu poslovanja i Statutu nema nadležnost utvrđivanja autentičnosti filmova i scenarija, kao ni pravne instrumente koji bi se tim poslovima bavili. O tome brinu aplikanti na konkursima, koji su u obavezi da dostave dokumente koji potvrđuju da su autorske i druge obaveze prema saradnicima na projektu pribavljene. Kao odgovorno lice FCS osećam odgovornost samo za poslove koji su u našoj nadležnosti”, zaključuje Matić.

Bonus video: