Dodjela Zlatnih globusa: Glavne nagrade dobili Nomadland i Borat dva

Nagradu Zlatni globus dodjeljuje 87 članova Holivudskog udruženja stranih dopisnika (HFPA), grupe međunarodnih novinara sa sjedištem u Kaliforniji

6432 pregleda 0 komentar(a)
Virtuelna ceremonija, Foto: AP
Virtuelna ceremonija, Foto: AP

Film Nomadland (Nomadland) u kome Fransis Makdormand glumi beskućnicu koja putuje kroz američki Zapad dobio je glavnu nagradu na noćas održanoj virtuelnoj ceremoniji Zlatnih globusa, a rediteljka filma Kloi Džao nagradu za najboljeg reditelja.

Kloi Džao je time postala tek druga žena koja je dobila to priznanje na dodjeli Globusa poslije Barbare Strejsand 1983. godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Film Borat dva, nastavak vrlo popularnog Borata iz 2006. proglašen je za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedije.

Nagradu Zlatni globus dodjeljuje 87 članova Holivudskog udruženja stranih dopisnika (HFPA), grupe međunarodnih novinara sa sjedištem u Kaliforniji.

Ovdje se filmovi dijele na dvije kategorije drame i mjuzikla i komedije.

Zlatni globus je prva veća ceremonija dodjele nagrada u sezoni i često ukazuje koji će filmovi biri nagrađeni Oskarom.

Bivše zvezde kultne humorističke emisije "Uživo subotom uveče (Sarturday Night Live) Tina Fej i Ejmi Poler vodile su virtuelnu ceremoniju, jedna iz Njujorka, a druga iz Los Anđelesa, što je prvi put da se ova ceremonija odigrava na dve strane američke obale.

Andra Dej, mlada crna američka glumica bila je iznenađenje i dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u drami o Bili Holidej, "The United States versus Billie Holiday", a za tu nagradu su joj konkurentkinje bile više renomiranih glumica među kojima i Fransis Makdormand koja je igrala u nagrađenom filmu Nomadland.

Više drugih crnih glumaca takođe su nagrađeni Zlatnim globusima, među kojima i posthumno Čedvik Bouzmen.

Zvijezda "Crnog pantera" odnio je nagradu ispred drugih velikih imena koji su nominovani kao što su Entoni Hopkins, i Geri Oldman.

Još jedan glumac iz filma Crni panter, Britanac Danijel Kaluja nagrađen je za najbolju pomoćnu mušku ulogu za interpretaciju Freda Hamptona, mladog vođe revolucionarnog crnog pokreta ubijenog u decembru 1969. u policijskoj raciji.

Veče dodjele Zlatnih globusa je označeno diverzitetom, što je paradoks pošto je uoči dodjele kritikovano Holivudsko udruženje stranih dopisnika koje dodejljuje nagrade što nema nema nijednog crnog novinara među 87 aktivnih članova.

Više učesnika u večeri uključujući i dvije voditeljke, osvrnuli su se na to manje ili više ljubazno, a zvaničnici udruženja su rekli na ceremoniji da vide da na tome treba da rade.

Bonus video: