Wormwood: Kako je CIA pokušala da koristi LSD za kontrolu uma

Serija koju je režirao Erol Moris, autor jednog od najvažnijih dokumentaraca u istoriji "The Thin Blue Line", istražuje mutnu i mračnu istoriju vezanu za smrt Frenka Olsona i misteriozni projekat "MKUltra"
0 komentar(a)
Wormwood, Foto: Screenshot (Youtube)
Wormwood, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 15.12.2017. 12:29h

Prvi dio "Wormwooda", dokumentarne serije koja istražuje kako je CIA pokušavala da koristi LSD kao sredstvo za kontrolu uma, danas stiže na Netflix.

Serija koju je režirao Erol Moris, autor jednog od najvažnijih dokumentaraca u istoriji "The Thin Blue Line", istražuje mutnu i mračnu istoriju vezanu za smrt Frenka Olsona i misteriozni projekat "MKUltra".

Olson je bio bakteriolog i radnik CIA, na kojem je nadređeni 1953. testirao LSD. Devet dana nakon toga on je preminuo u jednom njujorškom hotelu. Vlasti su predstavile njegovu smrt kao samoubistvo, ali neki ne vjeruju u to objašnjenje.

Među skepticima je Olsonov sin Erik, koji je prošlih 60 godina proveo pokušavajući da otkrije istinu o očevoj smrti. Erik je ubijeđen da je smrt njegovog oca povezana sa projektom "MKUltra", serijom eksperimenata čiji je cilj bio da otkriju moći kontrole uma koje neke droge, posebno LSD, bi mogle imati, te kako ih koristiti pri ispitivanjima i mučenjima. Projekat je ugašen 1973, a svi dokazi o njemu uništeni.

Ubrzo nakon toga porodica Olson dobila je 750 hiljada dolara odštete od CIA.

Osim intervjua sa ljudima poput Erika Olsona, "Wormwood" će sadržati i igrane scene, dramatizovane prikaze stvarnih događaja u kojima će igrati Peter Skarsgard, Moli Parker i Bob Balaban između ostalih.

Bonus video: