Ovi glumci su postali uspješni muzičari

Džared Leto se vjerovatno više ni ne sjeća vremena kada je bio ‘samo’ glumac. Na početku muzičke karijere nije dopuštao da se njegova pozicija holivudskog glumca koristi u svrhe promocije benda
263 pregleda 1 komentar(a)
Robert Dauni Junior, Foto: Reuters
Robert Dauni Junior, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2017. 12:04h

Veliki dio publike koja prati seriju “Stranger Things” oduševljen je informacijom da se mladi glumac Fin Volfhard (Majk) bavi i muzikom, te da je ima bend koji je usmjeren na indi rok i zove se “Calpurnia”, a u medije je dospio podatak i da njegov kolega Geten Mataraco (Dastin) takođe svira, i to u sastavu “Work in Progress”.

Oni, naravno, nisu jedini glumci koji su se pronašli (manje ili više uspješno) u muzici, a evo i liste nekih od njih.

Edi Marfi

Čuveni glumac i stand up komičar Edi Marfi objavio je čak tri studijska albuma, a neki od njih su postigli zavidan uspjeh. Ipak, kritičari smatraju da među numerama nema vrijednih ponovnog slušanja i da je jedino što je važno kod njegovih pjesama to ko ih izvodi.

Robert Dauni mlađi

Za sada jedini album pod nazivom “The Futurist” ovaj slavni glumac objavio je 2004. i već u prvoj sedmici prodao solidnih šesnaest hiljada primjeraka. Više je nego očigledno da je prodaja bila uspješna, jer poznato ime pomaže marketingu. Ljubitelji dobre muzike ističu da pjesme nisu posebno upečatljive, a bilo je i komentara da podsjećaju na najlošije Stingove trenutke, ali i da je sadržaj dosadan.

Lindzi Lohan

Čini se da Lindzi Lohan ili ima vjerne fanove koji prate sve što ona radi, bez obzira na kvalitet ili je njena muzika dobra, jer je njen drugi album “A Little More Personal (Raw)” prodat u 82 hiljade primjeraka i to samo u prvoj nedjelji od objavljivanja.

Za Lohan je karakteristično da se trudi da bude u mejnstrim popu, ali su čak i najveći kritičari priznali da ima ambiciju i talenat. Ipak treba dodati da na tome i ostaje.

Brus Vilis

Glumac koji je 1988. postao svjetska zvijezda zahvaljujući franšizi “Umri muški”, godinu dana prije toga snimio je album prvijenac “The Return of Bruno”, na kojemu izvodi obrade R&B hitova. Kasnije je snimio još jedan sličan album, a iako su svi saglasni da “nije loše”, isto tako je mišljenje prema kojem njegova muzika nije spektakularna, ujednačeno. Ipak, singl “Respect Yourself” je došao do petog mjesta američke top liste singlova, što nije za zanemarivanje.

Skarlet Johanson

Prvi album slavne glumice “Anywhere I Lay My Head” u stvari je posveta Tomu Vejtsu, a na njemu je deset obrada njegovih pjesama i jedna originalna numera. Na albumu su gostovale i neki slavni muzičari poput Dejvida Bouvija i članova sastava “Yeah Yeah Yeah”.

Kritike su bile podijeljene, a album ima nekoliko dobrih numera, ali je više onih koje nisu najsjajnije. Godinu dana kasnije Johanson je objavila album “Break Up” sa muzičarem Pitom Jornom, a na njemu su bile pjesme nadahnute slavnim duetima Serđa Geinsburga i Brižit Bardo.

Glumica je kasnije okupila i bend pod nazivom The Singles, ali su se ubrzo javili članovi istoimenog sastava iz Los Anđelesa i zaprijetili tužbom zbog kršenja autorskih prava.

Džef Bridžis

Džef Bridžis je još od mladosti svirao klavir i imao muzičkih ambicija. Album “Be Here Soon” koji je objavio 2000. prošao je uglavnom neprimijećeno, pa glumac nije baš mnogo profitirao od slavnog imena, ali je dao na znanje holivudskim agentima da umije da pjeva i svira gitaru.

Ta činjenica mu je donijela ulogu u filmu “Crazy Heart” gdje je glumio starog kantautora sklonom alkoholu, što mu je donijelo i Oskara.

Logičan slijed je bio da kasnije opet objavi album, ovoga puta jednostavnog naziva “Jeff Bridges” u kojem je muzički dodatno razradio lik koji je glumio u filmu.

30 Seconds to Mars

Džared Leto se vjerovatno više ni ne sjeća vremena kada je bio ‘samo’ glumac. Na početku muzičke karijere nije dopuštao da se njegova pozicija holivudskog glumca koristi u svrhe promocije benda koji je ipak, kroz četiri albuma, postajao sve poznatiji i poznatiji.

Da nije riječ samo o emo muzici koja privlači horde fanova dokazao je nedavno objavljeni singl “Walk on Water” koji se dopada svim generacijama, ali i činjenica da su potpisali ugovor sa velikim igračima u muzičkoj produkciji. Album su prodali u desetak miliona primjeraka.

Dead Man’s Bones

Za album koji su Rajan Gosling i njegov kolega Zeč Šild snimili pod imenom “Dead Man’s Bones” čak je i šteta što je jedan od članova poznata holivudska zvijezda, jer se upravo zbog te činjenice, album često podcjenjivao i njegova je autentičnost dovođena u pitanje.

U svakom slučaju, u pitanju je dječačka maštarija u kojoj su Rajan i Zač željeli da snime konceptualni album, mjuzikl horor tematike. To im je pošlo za rukom, pogotovo ako se uzme u obzir niz ludih pravila koja su sami nametnuli - zabranjene su električne gitare, svaka pjesma se snima najviše iz trećeg pokušaja, a tu je i činjenica da su ponekad svirali i instrumente koje nikad prije nisu držali u rukama.

Bonus video: