Končalovski napustio takmičenje u kojem je film Navaljnog

Odbor ruske nagrade Bijeli Slon, koju dodjeljuju filmski kritičari, nominovao je opozicionara u kategoriji “Događaj godine”

3929 pregleda 4 komentar(a)
Andrej Končalovski, Foto: Shutterstock
Andrej Končalovski, Foto: Shutterstock

Ruski reditelj Andrej Končalovski, dobitnik mnogih nagrada širom svijeta, zatražio je juče da njegov poslednji film bude povučen sa takmičenja u znak protesta zbog nominacije dokumentarnog filma opozicionara Alekseja Navaljnog.

Odbor ruske nagrade Bijeli Slon, koju dodjeljuju filmski kritičari, nominovao je ove godine Alekseja Navaljnog u kategoriji “Događaj godine” za “seriju inovativnih dokumentarnih filmova” u kojima protivnik Kremlja govori o korupciji.

Te filmove je na Jutjubu gledalo nekoliko desetina miliona ljudi. Najgledaniji (115 miliona pregleda) bio je video Navaljnog nazvan “Palata” u kojem govori o palati koju je navodno izgradio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Končalovski je ocijenio kao “žalosnu” odluku o nominaciji Navaljnog, navodeći da njegovi dokumentarni zapisi mogu biti okvalifikovani kao “novinarski projekat ili politički čin, ali nikako kao djelo sedme umjetnosti”.

Reditelj je rekao da bi to bilo kao kad bi uvodnik nekog tabloida dobio “književnu nagradu”. Zbog toga je zatražio da njegov posljednji film “Dragi drugovi” bude povučen sa takmičenja iako je djelo dobilo šest nominacija.

Končalovski (83) ima dugu filmsku karijeru između Rusije i Zapada. Jedan je od rijetkih Rusa koji je snimao u Holivudu 80-ih godina, prije nego što se desetak godina kasnije vratio u zemlju. Poznat je kao kritičar zapadnog mentaliteta.

Reditelj je stariji brat režisera Nikite Mihalkova, veoma bliskog Kremlju i koji je takođe kritikovao nominaciju Alekseja Navaljnog za nagradu Bijeli Slon.

Bonus video: