Berkuljan: Prkos i inat probudili crnogorsku kinematografiju

Mladi crnogorski režiser je naglasio bitnost zaboravljanja, tj. odvajanja režisera od nekih prošlih vremena i fokusiranje na sadašnjost i realne probleme koje trenutno imamo u društvu kojima bi se trebalo pozabaviti
156 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2017. 10:27h

Mladi crnogorski režiser Gojko Berkuljan održao je juče predavanje na Univerzitetu Mediteran na temu "Crnogorski filmski talas".

Predavanju je prisustvovao Rektor Univerziteta Mediteran prof. dr Janko Radulović, dekani, profesori i više od 100 studenata.

U diskusiji sa mr Biljanom Vušović sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Berkuljan je naglasio bitnost zaboravljanja, tj. odvajanja režisera od nekih prošlih vremena i fokusiranje na sadašnjost i realne probleme koje trenutno imamo u društvu kojima bi se trebalo pozabaviti.

"Ima par novih, mladih režisera koji su uspjeli da se odvoje od prošlosti i koji ne žele da snimaju filmove zato što smatraju da je to nešto što će im donijeti mnogo novca i slave, već zato što su se u njima probudili prkos i inat", kazao je Berkuljan.

Prema njegovim riječima, crnogorska kinematografija je tek počela da se razvija, a filmske kritike kao da nema.

Put do realizacije njegovog dugometražnog prvijenca, filma "Iskra, je, kako kaže, bio dug sa pauzom od dvije godine između dva seta snimanja i sve to zbog nedostatka novca.

Berkuljan je prisutne pozvao da pojete podgorički Film festival i odgledaju Iskru, večeras, od 20:30 u KIC-u "Budo Tomović".

Galerija

Bonus video: