Kako se Danijel Dej Luis žrtvovao za uloge

Glumac poznat po odličnoj glumi i osvajanju tri Oskara, među kolegama važi za surovog profesionalca koji se za svaku ulogu temeljno priprema, a Variety magazin je tim povodom izdvojio njegova najbolja izdanja
664 pregleda 1 komentar(a)
Danijel Dej Luis, Foto: Reuters
Danijel Dej Luis, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2017. 09:10h

Glumac Danijel Dej Luis nedavno je najavio povlačenje iz filmskog svijeta, a njegov posljednji film biće “Fantomska nit” koji je dobio veći pažnju publike upravo zbog penzionisanja 60-godišnjaka.

Dej Luis, poznat po odličnoj glumi i osvajanju tri Oskara, među kolegama važi za surovog profesionalca koji se za svaku ulogu temeljno priprema, a Variety magazin je tim povodom izdvojio njegova najbolja izdanja.

Moja predivna perionica

Iako je prije ovog filma imao tri uloge, ovaj mu je donio slavu, ali je već tada glasio za predanog glumca. Ipak, režiser Stiven Frirs nije bio siguran da je Dej Luis pravi čovjek za ulogu, jer tražio nekog iz radničke klase.

Glumac je odlučio da mu napiše pismo u kojem mu je zaprijetio da će mu polomiti noge ako mu ne da ulogu, a kada su se upoznali Dej Luis, koji se pojavio u radničkom odijelu, pričao je isključivo prostim jezikom i tako ubijedio Frirsa da je uloga njegova.

Moje lijevo stopalo

Svega sedam godina od njegove prve uloge stigao je film "Moje lijevo stopalo".

Glumeći Kristija Brauna, pisca i slikara koji je bolovao od cerebralne paralize, Dej Luis je proveo osam sedmica u klinici u Dablinu gdje je proučavao ponašanje pacijenata i pritom skidao naglasak i način na koji je Braun govorio, ali to nije bilo sve. Glumac je naučio i da piše i slika lijevim stopalom kao Braun i tokom cijelog snimanja nije ustajao iz invalidskih kolica, a sve je rezultiralo sa dva slomljena rebra.

Posljednji Mohikanac

Za ulogu Natanijela "Hawkeye" Poa, majora britanske vojske tokom francusko-indijanskog rata, Dej Luis je naučio kako da prati i skida kožu sa divljači, pravi kanue, bori se tomahavkom i barata puškom na kremen. On je i ovoga puta otišao korak dalje pa je živio u divljini, a po završetku snimanja patio je od halucinacija i klaustrofobije.

Doba nevinosti

Pripremajući se za ulogu Njulanda Arčera, Dej Luis se ponašao kad da je rođen u XIX vijeku, čak i van seta, a u hotelima se prijavljivao pod imenom svog lika. Tadašnja djevojka Izabela Ađani poslala mu je 14 različitih parfema kako bi izabrao jedan za koji smatra da bi ga Arčer koristio.

U ime oca

Za ulogu Gerija Konlona smršao je 25 kilograma i proveo 48 sati u zatvorskoj ćeliji, bez hrane i vode.

"Kad nevin čovjek potpiše priznanje koje mu sje*e život, vaša je dužnost otkriti zašto bi ljudsko biće to učinilo. Moja radoznalost me je odvela na sva ta mjesta”, objasnio je on, dodajući da je zahtijevao i ispitivanje kakvo je doživio njegov lik, kao i hranu koja se služi u zatvorima.

Iskušenje

Kako bi se što bolje uživio u lik farmera Džona Proktora koji je živio u XVII vijeku, glumac je cijelo ljeto proveo na u Masačusetsu gdje je radnicima pomagao da izgrade setove. To je uključivalo i rad na drvenoj kućici u kojoj je Proktor živio, a izgradio ju je koristeći alat iz istog perioda.

Za vrijeme snimanje nije se kupao, a umjesto automobila koristio je konja kao prevozno sredstvo.

Bokser

Za ulogu boksera Denija Flina, Dej Luis je proveo godinu i po trenirajući sa Barijem Makgiganom, koji je kasnije izjavio da je glumac toliko dobar da bi se mogao boriti kao profesionalac u srednjoj kategoriji.

"Ako eliminišemo prvih deset boraca srednje kategorije u Britaniji, Danijel bi bez problema mogao ući u ring sa ostalima", rekao je on.

Biće krvi

S obzirom na to da je njegov lik u ovom filmu, Danijel, kopao naftu, glumac je postao stručnjak za opremu koja se koristila u tom periodu.

Preslušavao je snimke Džona Hjustona kako bi razvio potpuno novi glas za lik koji je igrao, a čitao je i knjige i pisma kako bi što bolje shvatio život ljudi s kraja XIX vijeka.

Devet

Tokom snimanja ovog filma, glumac je pričao sa italijanskim naglaskom čak i kada se kamere ugase, a svojoj koleginici i pjevačici Fergi, pisao je pisma koja je potpisivao s "Guido", kako se zvao njegov lik.

Linkoln

Dej Luis je proučavao veliki broj knjiga i otkrio da je Abraham Linkoln imao visok, ali prodoran glas, pa je sedmicama isprobavao razne verzije, jer mu je bilo nezamislivo da nekadašnji američki predsjednik priča poput njega. Od ekipe na setu zahtijevao je da ga oslovljavaju sa "gospodine predsjedniče", a poruke je potpisivao sa "Ejb".

Fantomska nit

U svom posljednjem filmu igra krojača Rejnoldsa Vudkoka, a glumca je to podstaklo da sam sašije haljinu.

"Kroj je izgledao jednostavno dok nismo počeli da šijemo. Tada sam shvatio da je to nevjerojatno komplikovano, ali tako je sa bilo kojom umjetnošću. Najveći problem bio je umetak ispod pazuha koji nismo mogli razaznati sa fotografija, ali nakon nekoliko pokušaja smo uspjeli. Moja supruga Rebeka nosila je tu haljinu. Veoma je lijepa", objasnio je Dej Luis.

Bonus video: