ceremonija bez publike zbog koronavirusa

"Nomadland" osvojio najviše filmskih nagrada BAFTA, Entoni Hopkins najbolji glumac

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodijeljen 25. aprila u Los Anđelesu

7318 pregleda 0 komentar(a)
Kloi Žao, Foto: Reuters
Kloi Žao, Foto: Reuters

Film "Nomadland" kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je večeras najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije koronavirusa, javile su svjetske agencije.

Ostvarenje je dobilo nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu kao najbolji glumac za film "The Father" u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

"Nomadland" je u subotu dobio i nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodijeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija.

Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea.

Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Preporučujemo za Vas