Beninji dobija Zlatnog lava za životno djelo

Nakon što su najavili da će režiser filma “Parazit” biti predjednik žirija, organizatori festivala u Veneciji otkrili i prvog dobitnika

4797 pregleda 8 komentar(a)
Roberto Beninji, Foto: Shutterstock
Roberto Beninji, Foto: Shutterstock

Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji primiće Zlatnog lava za životno djelo na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra), koji će ove godine biti održan od 1. do 11. septembra, saopštili su organizatori festivala.

„Beninji je na početku karijere imao inovativni duh sa nepoštovanjem pravila i tradicije i to ga čini posebnim i bez premca“, izjavio je direktor Mostre Alberto Barbera.

Beninji (68) je pokazao istovremeno pretjeranost, drskost i velikodušnost, a javnost je takođe privukao svojim radostima punim strasti, koje su originalne karakteristike njegovog opusa.

„Moje srce je puno radosti i zahvalnosti. Neizmjerna mi je čast da primim tako važnu nagradu za svoj rad“, rekao je Beninji.

Glumac je postao svjetski poznat u filmu „Život je lijep“ iz 1997. godine, tragikomediji o holokaustu. U tom ostvarenju, Beninji glumi Jevrejina koji svoje dijete spašava tako što ga ubjeđuje da je njihov odlazak u koncentracioni logor samo igra koja im omogućava da u slučaju pobjede osvoje tenk.

Kvalitet Beninjijeve glume i intenzivna emocija iz tog filma donijeli su mu nagradu žirija 1998. godine na Filmskom festivalu u Kanu, kao i tri Oskara 1999. godine za najbolji strani film, najbolju muziku i najbolju mušku ulogu.

Južnokorejski filmski autor i dobitnik četiri Oscara za film “Parazit” Bong Joon-Ho predsjedavaće žirijem takmičarskog programa ovogodišnjeg 78. izdanja Filmskog festivala u Veneciji.

“Međunarodni filmski festival u Veneciji ima dugu i drugačiju istoriju. Čast mi je biti dio ove lijepe kinematografske tradicije. Kao predsjednik žirija, a prije svega kao gledalac filma, spreman sam da pozdravim sve sjajne filmove koje je festival odabrao. Veoma sam uzbuđen”, rekao je Bong.

On je višestruko nagrađivani južnokorejski filmski autor. Dva njegova filma prikazana su u konkurenciji na Filmskom festivalu u Kanu, “Okja” iz 2017. i “Parazit” iz 2019. godine, od kojih je “Parazit” dobio prvu Zlatnu palmu za jedan južnokorejski film. Za “Parazit”, Bong je dobio nagrade Akademije (Oscar) za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji originalni scenarij te najbolji film van engleskog govornog područja.

Ostvarenje “Zemlja nomada” (Nomadland) američke režiserke Kloi Žao odnijelo je prošle godine Zlatnog lava za najbolji film na festivalu u Veneciji. Zlatnog lava za životno djelo dobili su britanska glumica Tilda Svinton i rediteljka iz Hongkonga An Hui.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao dio Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.

Bonus video: