uživo na nekoliko lokacija

U Los Anđelesu večeras 93. svečana dodjela Oskara

Film "Mank" je favorit, a nominovan je između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije

3599 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Los Anđelesu večeras će biti održana 93. svečana dodjela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favorit film "Mank" Dejvida Finčera sa deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Oskar se dodjeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Film "Mank" je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova - "Nomadland", "The Father", "The Trial of the Chicago 7", "Judas and the Black Messiah", "Minari" i "Sound of Metal".

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao za "Nomadland", Dejvid Finčer za "Mank", Li Ajzak Čung za "Minari", Emerald Fenel za "Promising Young Woman" i Tomas Vinterberg za "Drunk".

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i "Quo Vadis, Aida", sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Noć Oskara vodiće Glen Vajs, poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stivena Soderberga koji je zadužen za produkciju.

Ceremonija dodjele Oskara, pomjerena ove godine za 25. april zbog epidemije koronavirusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolbi u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Svečanost će kao i svake godine prenositi uživo američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).

Preporučujemo za Vas