ŽRTVUJUĆI DESET MILIONA DOLARA

Ridli Skot snima sa novim glumcem: Plamer umjesto Kevina Spejsija

Od kada su se pojavile optužbe protiv Spejsija, Skot, koji se nada Oskaru sa "All the Money in the World", morao je da reaguje
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2017. 18:29h

Britanski režiser Ridli Skot, prošlih sedmica okupio je ekipu filma „All the Money in the World“ ispred Hatfield kuće, vile iz 17. vijeka koja se nalazi u Londonu, a sa ciljem da dosnime neke ključne scene, neposredno prije datuma objavljivanja koji je zakazan za 22. decembar.

U pitanju je situacija koju svi režiseri i studiji izbjegavaju po svaku cijenu, ali su Skot i produkcijske kuće TriStar i Imperative Entertainment to rado učinili žrtvujući deset miliona dolara, što je četvrtina ukupnog budžeta filma.

Uprkos tome što u posljednjem momentu dosnimava scene, novinarka Sara Vilkomerson, u svojoj reportaži piše da je Skot izuzetno veseo na setu, te da nervozi nema ni traga.

"Šalite se. On je oduševljen“, objašnjava njegova supruga Đanina Fasio.

Drama 80-godišnjeg Skota bazirana je na senzacionalnoj istinitoj priči iz 1973. godine, kada je kidnapovan Džon Pol Geti III. Tada 16-godišnji Pol bio je unuk bogatog vlasnika naftnih nalazišta, ali je J. Pol Geti, tada jedan od najbogatijih ljudi na planeti odbio da plati otkup kriminalcima.

Tako je Polova majka koju tumači Mišel Vilijams, ostavljena u borbi da spasi sina, jedino uz pomoć bivšeg CIA operativca kojeg igra Mark Volberg.

Prije dosnimavanja scena, oskarovac Kevin Spejsi igrao je ulogu mogula tvrdog srca, a upravo je on razlog dosnimavanja u posljednjem momentu.

Prije tačno mjesec dana glumac Entoni Rep optužio je Spejsija da ga je seksualno iskoristio kada je imao 14 godina, a prema njemu slavni glumac je tada imao 26. Od tada, u javnost su izašli i drugi muškarci sa sličnim optužbama, što je Skota koji se nada da će se sa filmom „All the Money in the World“ naći u trci za Oskara, smjestilo u veoma neugodnu situaciju. On smatra da će publika vrlo rado kazniti svaki Spejsijev film ili ga gledati drugačijim očima, pa mu prijeti fijasko u bioskopskim blagajnama, a šanse da bude nominovan za Oskara su svakim danom sve manje za sve koji su na bilo koji način povezani sa Spejsijem.

Upravo iz tog raloga, Skot je donio hrabru odluku, pa je 8. novembra objavio da će snimiti nove verzije svih scena u kojima se Spejsi pojavljuje, mijenjajući ga sa Kristoferom Plamerom, a ujedno je istakao da to neće uticati na datum premijere koji je 22. decembra.

Ovo je značilo da se mora vratiti na mjesto snimanja, te povratak ključnih glumaca Vilijams i Volberg u London i Rim u periodu od 20. do 29. novembra, što je obuhvatilo i Dan zahvalnosti, jedan od najpopularnijih američkih praznika.

Ali na setu, niko se nije žalio.

"Tako mi je drago što sam dio svega ovoga. Svi smo ovdje da pomognemo Ridliju“, kaže Vilijams koja se prisjeća kako je bila zatečena kada su u medije dospjele informacije o Spejsiju.

"Kako se ova odluka o dosnimavanjima donosila, osjećala sam se bolje. Ipak, ovo ne može olakšati situaciju svima onima koje je povrijedio Kevin Spejsi, ali je to naš pokušaj da uradimo nešto ispravno. Ujedno, to je poruka predatorima - ne možete se više izvlačiti sa takvim stvarima. Nešto će biti učinjeno“, ispričala je glumica, a svoju odluku obrazložio je i Skot.

"Za Spejsija sam saznao dok sam bio u Abbey Road studiju u Londonu, gdje sam završavao muziku za film. Razmislio sam i shvatio da ne mogu nastaviti. Takvo ponašanje se ne može tolerisati, a uticaće i na film. Ne možemo dopustiti da akcije jedne osobe utiču na dobar rad svih ostalih ljudi. Jednostavno je“, poručuje režiser, koji ističe da je bio veoma zadovoljan glumom Spejsija.

"On je veoma talentovan čovjek i ja sam se veoma dobro slagao sa njim. Nisam imao ideju...“, tvrdi on, a zatim otkriva kako je tekao proces od momenta kada je donio odluku o dosnimavanju.

"Prvo sam morao da se uvjerim da je čovjek koji će ga zamijeniti slobodan. Kris Plamer je oduvijek bio na listi. Zato sam morao saznati da li je slobodan, ali tiho da niko ne bi znao šta namjeravam. Odletio sam za Njujork, sreo se sa njim i on je rekao 'da'“, otkriva on.

"Nakon toga sam morao da odredim datum kada su ostali glumci slobodni za snimanje. Nekim čudom, bili su slobodni. Prije nego što doneseš takvu odluku moraš obaviti brze pozive, ne sa glumcima, već sa njihovim agentima. Govoriš im da ti treba dosnimavanje ekstra scena, ne govoreći pravi razlog“, priznaje Skot.

Na pitanje da li je u pozivima bilo i neki upućen Kevinu Spejsiju, a u kojem mu je saopštio da je zamijenjen, režiser odgovara da odrično.

"Ne. A nije zvao ni on mene. Da me je nazvao i rekao mi 'Hej, vidi, to se desilo i veoma mi je žao', riješio bih situaciju na drugačiji način“, tvrdi on, dodajući da bi ga i u tom slučaju zamijenio.

Skot odgovara i da ni u jednom trenutku nije razmišljao da datum premijere pomjeri za iduću godinu, te da su mu iz studija poručili da „to nikada neće uspjeti“.

"Znao sam da mogu. Brz sam kao svjetlost. Jednostavno je. Ako znaš šta radiš ne treba ti da 19 puta snimaš istu scenu“, kaže on, a zatim ističe da iako je posljednja scena snimljena 29. novembra film će na vrijeme biti u bioskopima.

"Snimam od ponedjeljka, 20. novembra i svake noći materijal se zamjenjuje. Više nemamo filmske trake, sada je sve digitalno. To omogućava da svakog dana pošaljem materijal Kler Simpson, a ona isječe scene i ubaci nove“, pojasnio je režiser.

Dok je snimao film „Gladijator“ Skot se susreo sa nešto drugačijom situacijom - glumac Oliver Rid preminuo je tokom tokom snimanja, a to je za njega bio mnogo veći izazov.

"Olija sam morao da zamjenjujem digitalno, a ovo je živa osoba sa kojom dosnimavam scene“, tvrdi legendarni reditelj.

Galerija