Kratometražno animirano ostvarenje biće danas prikazano

Minja i klimatske promjene na festivalu u Zagrebu

Mala Minja je zabrinuta osnovnoškolka koja živi u Podgorici. U naraciji svojstvenoj dječjoj mašti daje lokalnu perspektivu mnogim problemima životne sredine, te govori o uzroku i posljedicama klimatskih promjena

2877 pregleda 1 komentar(a)
Minja i klimatske promjene, Foto: Promo poster
Minja i klimatske promjene, Foto: Promo poster

Osmi “Okolišni filmski festival” u Zagrebu održava se od 6. do 8. maja. Na programu su dokumentarni, igrani i animirani filmovi, izložbe te predstavljanja Homo climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije.

Među filmovima iz Brazila, Argentine, Francuske, Španije, Italije, Portugala, Švajcarske, Japana, Slovenije, Islanda, Irana i Kanade, našlo se i kratkometražno animirano ostvarenje iz Crne Gore “Minja i klimatske promjene” autora Zorana Markovića Zonja.

Ovaj animirani film namijenjen djeci i odraslima producirala je NVO Green Home, a biće prikazan danas u 16.00 u prostoru kino Kinoteke.

Mala Minja je zabrinuta osnovnoškolka koja živi u Podgorici. U naraciji svojstvenoj dječjoj mašti daje lokalnu perspektivu mnogim problemima životne sredine, te govori o uzroku i posljedicama klimatskih promjena.

“Potpuno neočekivano Minja ima svoj festivalski život jer je zamišljena kao lokalna priča za koju sam mislio da neće biti interesantna van granica Crne Gore. Očigledno sam se prevario jer je već dobila nagradu na festivalu u Stokholmu, a evo se danas prikazuje i u Zagrebu. Spisak zemalja, iz kojih dolaze filmovi koji se prikazuju na ovom festivalu, vrlo slikovito upućuje na to kome je u svijetu stalo do zaštite prirode. Baš sam zadovoljan što se Crna Gora našla među njima”, kazao je Zoran Marković Zonjo.

“Sve dobre i loše stvari vučemo iz djetinjstva. Jako je bitno učiti djecu od malena da poštuju prirodu, ali i druge ljude. Teško je djetetu usaditi ljubav prema okolini kad vidi roditelje koji mrze”, zaključuje Marković

Preporučujemo za Vas