Dani nordijskog filma u Nikšiću

Organizatori događaja su ambasade Danske, Norveške, Finske i Švedske i NVO “Alfa centar”
111 pregleda 0 komentar(a)
Dani nordijskog filma
Dani nordijskog filma
Ažurirano: 27.11.2017. 18:45h

U okviru manifestacije “Dani nordijskog filma” u Nikšićkom pozorištu danas i sjutra biće prikazana četiri filma danske, norveške, finske i švedske kinematografije.

Manifestaciju u 18 časova otvara danska drama iz 2015. “Ključevi, kuća ogledalo”, reditelja Mikaela Noera. Film govori o borbi za pravo na sreću žene koja se osjeća zarobljenom sa suprugom u staračkom domu. Dva sata kasnije biće prikazan debitantski dokumentarni film mlade norveške rediteljke Šarlote Blom ”Ostati živ”, koji je takođe nastao 2015.

U utorak u 18 časova publika će moći da pogleda finski film ”Čovjek bez prošlosti”, koji je pobjedio na Kanskom festivalu 2002. Godine. Reditelj filma, koji je višestruko nagrađivan, je Aki Kaurismaki. Manifestaciju zatvara švedski film “Ne žali za mnom” rediteljskog dvojca Mansa Marlinda i Bjorna Stejna, koji je posvećen jednom od najpoznatijih švedskih muzičara svih vremena, Hokanu Holstremu. Film će biti prikazan u 20 časova.

Organizatori događaja su ambasade Danske, Norveške, Finske i Švedske i NVO “Alfa centar”, koja ove godine slavi 11.godina rada. Manifestacija se održava u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a ulaz za sve filmove je slobodan.

Bonus video: