REŽISER OBJAVIO PISMO IZ 1984. GODINE

Soderberg: Lukasovo odbijanje me je samo učinilo još jačim

On je kazao da njegovi filmovi nisu imali nikakve naučno-fantastične elemente, mada jedan krasi slična atmosfera kao Lukasov tinejdž klasik „American Graffiti“
73 pregleda 0 komentar(a)
Stiven Soderberg, Foto: Wikimedia.org
Stiven Soderberg, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 26.11.2017. 14:42h

Bio je to tvit koji je lansirao srca miliona fanova „Star Wars“ franšize u hiperspejs. Prošlog mjeseca poznati reditelj Stiven Soderberg objavio je pismo koje je 1984. dobio od Lucasfilma kao odgovor na video kasetu koju je tada ambiciozni 21-godišnji filmadžija poslao direktno na adresu Džordža Lukasa.

„Zbog sve većeg broja priča i ideja koje nam stižu svaki dan, postalo je nemoguće našem malom timu da svakoj ideji posveti dovoljno vremena. Molim vas znajte da to što vam vraćamo vašu kasetu ne znači da ona ne vrijedi ništa“, stoji u pismu koje je objavio 53-godišnji oskarovac.

U komentaru koji je objavio uz pismo čini se da im nije zamjerio. „Ovo me je samo učinilo jačim“, napisao je on.

Ova inspirativna poruka odmah je postala viralna i nesumnjivo ohrabrila sve one koji imaju holivudske ambicije. Ali ostaje pitanje što je bilo na kaseti koju je Sodeberg poslao Lukasu? Predlog nastavka filma „Return of the Jedi“? Ili ideja o samostalnom filmu o Evoksima? Soderberg je u intervjuu za „Yahoo Entertainment“ kazao da kaseta nije imala nikakve veze sa udaljenim galaksijama.

„Poslao sam im kasetu na kojoj su bila dva moja kratka filma. Nisam bio iznenađen što su mi je vratili. Sigurno se ne može ni izbrojati koliko paketa je Džordž Lukas dobija tada, a vjerovatno i danas dobija“, kroz smijeh je otkrio Soderberg.

On je dodao da njegovi filmovi nisu imali nikakve naučno-fantastične elemente, mada jedan krasi slična atmosfera kao Lukasov tinejdž klasik „American Graffiti“.

„Taj film koji sam napravio u srednjoj školi je i dalje bolji od mnogih drugih stvari koje sam radio, to je praktično impresionističko djelo o mojoj posljednjoj godini srednje škole. Ne znam da li bi se svidio Džordžu ili ne, jer nikad nije imao zadovoljstvo da ga pogleda“, prokomentarisao je reditelj i dodao da se nije ni nudio da režira neku od epizoda „Star Warsa“.

Više se nadao da će natjerati Lukasa da održi obećanje koje je davao još otkad je završio prvu „Star Wars“ trilogiju.

„Ja sam shvatio ozbiljno njegovu izjavu da on želi da pravi umjetničke filmove. Još čekamo na to. Džordž, postao si milioner poslije filma 'American Graffiti', ne znam zaista šta čekaš“, poručio je Sodeberg.

Na pitanje da li bi on pristao da pauzira sa pravljenjem umjetničkih filmova kako bi radio na nekom „Star Wars“ blokbasteru Sodeberg je odgovorio da Sila u njemu još nije toliko jaka.

„Nisam dovoljno upućen u taj univerzm, mislim da ne bih dao ljudima sve ono što vole kod njega. Ja volim te filmove i pogledao sam ih sve”, kaže Soderberg.

Preporučujemo za Vas