Goran Bogdan o "Fargu", kontroverznom filmu "Agape", razlici domaće produkcije i Holivuda...

“U filmu 'Agape' se igramo sa par predrasuda, među prvima je to što, naravno, svi osuđujemo pedofiliju - kao iskorišćavanje moći, odnosno nadmoći, što smo vidjeli i kroz aferu sa Harvijem Vajnstinom i seksualnim zlostavljanjem u Holivudu, i sa time mi koketiramo”, počinje razgovor Bogdan
392 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2017. 09:40h

Popularni hrvatski glumac Goran Bogdan, kojeg crnogorska publika pamti po ulozi u filmu “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”, nedavno je imao svoje holivudske momente u seriji “Fargo”, a trenutno promoviše film “Agape”. Osim o ovom ostvarenju, koje se između ostalog bavi i temom pedofilije, Bogdan je za “Vijesti” pričao i o seriji reditelja Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom”, koja se trenutno emituje na javnom servisu, ali i o radu u Holivudu i prošlonedjeljnoj novinarskoj patki, zbog koje su mnogi pomislili da je pretučen.

“U filmu 'Agape' se igramo sa par predrasuda, među prvima je to što, naravno, svi osuđujemo pedofiliju - kao iskorišćavanje moći, odnosno nadmoći, što smo vidjeli i kroz aferu sa Harvijem Vajnstinom i seksualnim zlostavljanjem u Holivudu, i sa time mi koketiramo”, počinje razgovor Bogdan.

“Normalno da smo svi mi protiv toga, naročito kad se radi o djeci. Takve stvari izazivaju bijes i osudu”, ističe on, i dodaje da film poigrava i sa društvom koje često ishitreno donosi zaključke i osude.

“Ne bavimo se direktno pedofilijom, ali ni direktno osudom. Propitujemo mnogo tabua i klišea, kako stvarnih, tako i onih suptilinijih koji su u svakome od nas. Zbog toga mi je bilo i zanimljivo da radim na ovom projektu”, kaže glumac i dodaje da je prihvatio ulogu i zato što voli da radi sa Brankom Šmidtom, koji je autor filma.

“Gušt je kad ti se pruži takva prilika da možeš ovako nešto da igraš, to se ne odbija”, navodi on.

Bogdan odbija da spojluje film i otkrije da li je njegovog lika društvo s pravom osudilo, ali kaže da nema problema sa tim da ga publika povezuje sa lošim likom iz fiktivnog svijeta.

“Nisam se odlučio za ovaj posao da bi se bavio dokolicom i uživao. Ako dođe do takve sutuacije, žao mi je, ali gluma je nešto više, ona je poziv. Ne želim da ugađam publici birajući samo romantične komedije, već volim da izađem iz zone komfora”, pojasnio je Bogdan.

Iako se slaže da će film “Agape” pokrenuti debate, kaže da to nije bio cilj projekta.

“Nama je bio cilj da snimimo dobar film i iskreno nas nije briga za debate koje će se pokrenuti u društvu, jer to nije naša dužnost, niti na to možemo puno uticati i time treba da se vode sve filmadžije. Snimamo, jer nas interesuju neke teme, a ako se one prebace na širu javnost - super, ali nam nije bio cilj da pokrećemo pobune. Nemamo mi toliku moć”, poručuje Bogdan, koji je trenutno na malim ekranima u seriji “Senke nad Balkanom”.

“Igram stvarnog lika Mustafu Golubića, špijuna, Staljinovog bliskog prijatelja i čovjeka koji je zaslužio tom romana. Nisam znao ni da je postojao dok nisam prihvatio ulogu”, priznaje Bogdan, koji smatra da su Bjelogrlić i glumačka ekipa napravili dobru seriju.

“Prema podacima o gledanosti u Srbiji je veoma uspješna, ranije nisam radio na projektu koji je tako gledan kod nas, a i produkcijski je odrađeno dobro, do sada neviđeno u regionu. Drago mi je što sam dio toga, jer je rađena po ugledu na moderne serije, kao što su istorijske ili Peaky Blinders”, daje poređenje glumac, koji koristi svaku priliku da pohvali srpskog kolegu i režisera Bjelogrlića.

“Stvarno je bilo lijepo na setu. Postali smo prijatelji u međuvremenu. Bio je zaista posvećen radu, kako i ja volim i ličilo je na radnu akciju, jedino nismo pjevali dok se snimalo, a dobro se radilo”, uz osmijeh odgovara Bogdan, kojem je kao i mnogim kolegama uvijek zanimljivo kada mu rad na filmu ili seriji pruži priliku da se vrati u prošlu epohu.

“Ima to svoju glumačku čar, ti kostimi ti odmah daju neki drugi šmek za igru. Meni se svidjelo i to što sam počeo i da istražujem i dosta čitam o tom razdoblju u našim krajevima, koje je bilo veoma zanimljivo, da čovjek ne vjeruje. Zaista je bilo ludo vrijeme sa puno jačim konturama, ukusima i mirisima. Kao da čitate beletristiku ili fikciju, a ne istorijske činjenice i događaje”, smatra on.

Još jedan uspješan projekat čiji je dio bio Bogdan bila je i kultna američka serija “Fargo”, a nakon što je ljetos pogledao epizode u kojima igra, hrvatski glumac je otkrio koliko je zadovoljan učinjenim.

“Dok smo snimali bio sam dosta prepadnut, imao sam veliku tremu. Gledajući učinjeno i slušajući komentare, nisam često zadovoljan, ali ovdje jesam. Taj strah me je držao u dobrom smjeru i čini mi se da je dobro ispalo i zadovoljan sam”, prokomentarisao je on.

Bogdan je bio raspoložen i da uporedi holivudsku i domaću produkciju, tvrdeći da finansije nisu jedina razlika.

“To jeste ključna razlika i prva činjenica preko koje nikako ne možemo preći i dosegnuti, ali ono što možemo je ta posvećenost sa kojom oni pristupaju svakom projektu”, smatra on.

“Mi ovdje uvijek radimo sa novcem koji se dobije od države, manje je rizika, a iako bi htjeli, teško možemo ostvariti veliku zaradu. Mislim da je ovdje na nama, ono što se može uraditi i kad ima i kad nema para, ta posvećenost, priprema, probe. I mi to lako možemo dostići”, poručuje on, a zatim objašnjava šta je po njemu prepreka u tome.

“Apatija nam se uvukla u kosti. Filmska i pozorišna produkcija je najkrhkija, jer nije individualna. Kada imate gitaru, možete da se zatvorite u sobu i stvarate. Ovdje ste nužno vezani za infrastrukturu koja je povezana sa politikom, pa smo sa te strane prvi na udaru trenutnih tokova koji traju predugo, već dvadesetak godina”, smatra on.

U Podgoricu dolazi 15. decembra, na festival

“Agape” u regionalne bioskope stiže 30. novembra, ali Bogdan nije siguran da će biti prisutan na svakoj premijeri.

“Nama je cilj da dođemo u Podgoricu 15. decembra, na jedan festival i meni je uvijek zadovoljstvo da ponovo posjetim Podgoricu, ali ne znam da li ćemo uspjeti da prisustvujemo i bioskopskoj premijeri”, iskren je on. Glumac je nedavno dobio i izvinjenje od hrvatskih portala koji su se poslužili clickbait naslovom “Pretučen Goran Bogdan”, uz fotografiju sa seta.

“Meni su rekli za to, pa sam znao o čemu se radi. Uvijek podržavam hrabre oblike reklama”, kaže uz smijeh Bogdan i dodaje da su ga pojedini prijatelji zvali da provjere da li je dobro.

“To je odabir marketinškog tima, ali podržavam, neka se malo priča o filmu”, kaže on.

Galerija

Bonus video: