u selekciji "kanski klasici"

Film "Dan četrnaesti" na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu

Iz Crnogorske kinoteke su kazali da se filmski festival u Kanu, usljed situacije sa pandemijom koronavirusa, održava u nestandardnom terminu, od 6. do 17. jula, a da ovogodišnjim žirijem predsjedava američki reditelj i scenarista Spajk Li

2092 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni filmski festival u Kanu, Foto: Crnogorska kinoteka
Međunarodni filmski festival u Kanu, Foto: Crnogorska kinoteka

Film "Dan četrnaesti", reditelja Zdravka Velimirovića i scenariste Borislava Pekića, koji je Crnogorska kinoteka restaurisala zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom, uvršten je u program najznačajnijeg svjetskog filmskog festivala - 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, saopšteno je danas iz Crnogorske kinoteke.

"U selekciji „Kanski klasici“, pored filma „Dan četrnaesti“, biće prikazana ostvarenja klasika evropskog i svjetskog filma: „Crni Orfej“ Marsela Kamija (Zlatna palma 1959), „Dvostruki život Veronike“ Kšištofa Kješlovskog, „Rat je završen“ Alena Renea, „Pismo nepoznate žene“ Maksa Ofilsa, „Mullholand Drive“ Dejvida Linča i drugi. Filmove u kojima su učestvovali ili čiji su autori predstaviće, pored ostalih: Iren Žakob, Tilda Svinton, Dejvid Linč, Marta Mesaroš", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorske kinoteke su dodali da se filmski festival u Kanu, usljed situacije sa pandemijom koronavirusa, održava u nestandardnom terminu, od 6. do 17. jula, a da ovogodišnjim žirijem predsjedava američki reditelj i scenarista Spajk Li.

"U filmu "Dan četrnaesti", koji je nastao u produkciji Lovćen filma 1960. godine, pratimo četiri zatvorenika koji, zbog dobrog vladanja, dobijaju dvije sedmice boravka na slobodi. Situacije u njihovim životima se komplikuju kako se bliži dan povratka u zatvor, dan četrnaesti. Glavne uloge igraju: Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica", zaključuje se u saopštenju.