Putopisi bajkera i mapa s rutama kroz Crnu Goru

Počela produkcija putopisnog moto serijala “Bajkerova mapa”, autorski projekat moto blogera Zlatka Vujovića, koji stoji iza YouTube kanala “MotoristaMNE”. Projekat je namijenjen ljubiteljima motocikala i moto-(avan)tura, nesvakidašnjih putovanja i odmora

10480 pregleda 432 reakcija 5 komentar(a)
Vujović na Biogradskoj gori, Foto: privatna arhiva
Vujović na Biogradskoj gori, Foto: privatna arhiva

Prvi crnogorski serijal namijenjen ljubiteljima motora, moto-tura i jedne drugačije vrste putovanja i odmora počeo je s pripremom protekle sedmice, a ljubitelji motocikala će uskoro moći da uživaju u njemu - prvom crnogorskom putopisnom serijalu namijenjenom upravo njima - ljubiteljima motocikala i moto tura, pa samim tim i nesvakidašnjih avantura, putovanja i odmora.

U pripremi i mapa sa rutama Crnu Goru
U pripremi i mapa sa rutama Crnu Gorufoto: Privatna arhiva

Zvanično je u četvrtak počela produkcija putopisnog moto serijala “Bajkerova mapa”, autorski projekat moto blogera Zlatka Vujovića, koji stoji iza YouTube kanala “MotoristaMNE”.

Putopisni serijal obuhvata deset epizoda koje nastaju tokom petodnevne moto-ture.

Tvrđava Mogren
Tvrđava Mogrenfoto: Sandra Vujović

Ta moto-tura podrazumijeva obilazak pet nacionalnih parkova tokom pet dana, a zatim i predstavljanje staze od preko 700 kilometara koja je veoma atraktivna, kako za bajkere, tako i za bicikliste, kampere, kao i za sve one koji žele da uživaju u prirodnim ljepotama i aktivnom odmoru, a dolaze iz zemalja okruženja, ali i iz zemalja Zapadne i Istočne Evrope, a kojih je sve više na našim putevima.

Vujović se prisjeća kako je sve počelo - prvenstveno kao hobi, da bi uz otkrivanje impresivnih crnogorskih predjela fascinantne ljepote procvjetao niz novih ideja - od YouTube kanala, do ideja koje i dalje naviru, otkriva on.

”Sve je počelo kao hobi, kroz uživanje u vožnji i otkrivanje nevjerovatnih predjela fascinantne ljepote koje naša zemlja posjeduje, a koje teško možete da primijetite iz automobila. U želji da te svoje utiske i otkrića podijelim sa što većim brojem ljudi, prije dvije godine sam pokrenuo YouTube blog MotoristaMNE. Kroz taj blog i serijal koji snimamo, mi promovišemo moto kulturu kao stil života. Predstavljamo potencijalnim turistima atraktivne destinacije koje vrijedi posjetiti u Crnoj Gori, edukujemo ih s ciljem unapređivanja saobraćajne kulture i najvažnije - uživamo u vožnji!”, kazao je Zlatko Vujović, autor serijala.

Zlatko Vujović - autor serijala “Bajkerova mapa”
Zlatko Vujović - autor serijala “Bajkerova mapa” foto: Sandra Vujović

Iako je mnogima nezamislivo, previše uzbudljivo ili pak opasno, Vladimir Bastać s Cetinja, koji je ranije još s Vujovićem otkrio čari uživanja u moto-(avan)turama, ističe da motor nudi posebnu slobodu, uživanje, istraživanje i otkriva šta zapravo motociklizam predstavlja...

”Čovjek se zaljubi u motociklizam čim prvi put sjedne na motor. Osjećaj slobode i zaustavljanja u prirodi, a koji nude putovanja motorom, teško se mogu uporediti s bilo čim drugim. Motorom se ne juri od tačaka A do tačaka B, već služi za uživanje na sporijim putevima koji nude predivne pejzaže i stvaramo nezaboravna iskustva”, napominje jedan od autora serijala, Vladimir Bastać.

 U posjeti Skadarskom jezeru
U posjeti Skadarskom jezerufoto: Sandra Vujović

Moto dvojac s Cetinja, Zlatko Vujović i Vladimir Bastać, došao je tako i na ideju koja će biti i korisna i atraktivna, jednako edukativna i privlačna svima - da uz produkciju video serijala kreiraju i prvu mapu s ucrtanim rutama atraktivnim za vožnju, a koja je namijenjena motociklistima, biciklistima, kamperima i svima koji žele da uživaju u savršenoj prirodi i aktivnom odmoru. Dio produkcijskog tima ovog putopisnog serijala čine i scenaristkinja i producentkinja Sandra Vujović i reditelj Vuk Marković.

Kada je video serijal u pitanju, on je prvenstveno namijenjen inostranim turistima koje naša zemlja bez sumnje privlači, a dodatne pojedinosti i ciljeve projekta i kompletne ekipe, oktriva Sandra Vujović:

”S obzirom na to da je ovaj namijenjen turistima koji dolaze s ino-tržišta, serijal će biti titlovan na njemački i engleski jezik. Pored promocije turističke ponude, jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta je mapiranje atraktivnih staza, destinacija, kampova i biker friendly lokacija/objekata u Crnoj Gori. U putopisnoj moto-turi, zadajemo sebi zadatak da u pet dana obiđemo i mapiramo pet nacionalnih parkova i prezentujemo ih kao atraktivne turističke destinacije. Prvi serijal će imati 10 epizoda u trajanju do 20 minuta”, kazala je scenaristkinja i producentkinja.

Sa snimanja serijala: U posjeti Skadarskom jezeru
Sa snimanja serijala: U posjeti Skadarskom jezerufoto: Sandra Vujović

I upravo dvadesedak minuta je dovoljno da čovjek opijen ljepotama Crne Gore odluči da je posjeti ili dublje istraži. Za sve motocikliste, ekipa ovog projekta radi na interesantnom rješenju - moto-mapi.

”Za sve njih koji žele da uživaju u vožnji motociklom i savršenim predjelima, želimo da kreiramo zanimljiv putopis koji otkriva sve ljepote naše zemlje, dio turističke ponude, a kao finalni cilj zamišljena je publikacija - posebna mapa ili više njih s ucrtanim rutama, koja će svima olakšati putovanje. Karta će biti publikovana i u štampanom i elektronskom izdanju”, naglašava Sandra Vujović.

Da bi sve ovo postigli, podsjeća Bastać, nije dovoljno samo sjesti na motor, potrebna je sva propratna zaštitna oprema i podrška kako bliskih ljudi, tako i institucija...

”Motociklizam je predivan hobi, ali uz njega ide i ogromna doza odgovornosti. Pored odgovornog ponašanja u saobraćaju, neophodno je imati i adekvatnu opremu koja vozače čini bezbjednim tokom vožnje. Dio naše opreme obezbijedio je Magnus Moto, a cijeli serijal je pokrenut uz njihovu podršku i podršku Turističke organizacije Podgorice, koji su prepoznali veličinu i značaj našeg projekta za promociju ovog posebnog vida turističke ponude naše zemlje. Nakon snimanja, očekuje nas faza postprodukcije za koju se nadamo da ćemo dobiti neophodnu podršku”, zaključili su autori serijala “Bajkerova mapa”.

Bonus video: