Zašto zvijezde nakon izbijanja seks afera izbjegavaju crveni tepih

Još od kad su u oktobru izronile prve optužbe protiv Harvija Vajnstajna dolasci na premijere, dodjele nagrada, humanitarne akcije i gala večeri ne izgledaju više tako euforično
0 komentar(a)
Holivudske filmske nagrade, Foto: Reuters
Holivudske filmske nagrade, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 17:32h

U jeku stalnog priliva optužbi za seksualno uznemiravanje na račun holivudskih imena, crveni tepih odjednom više nije tako poželjna stvar za neke.

U utorak je "Sony Pictures", studio koji stoji iza novog filma Ridlija Skota "All the Money in the World", otkazao premijeru prethodno zakazanu za 16. novembar na gala večeri AFI festa, zbog skorašnjih optužbi na račun Kevina Spejsija, koji igra u ovom ostvarenju.

Otkazivanje premijere omogućilo je ostatku filmske ekipe, koja bi po planovima svakako morala da se pojavi u bioskopima 22. decembra, da bude pošteđena neprijatnih pitanja na crvenom tepihu na račun Spejsijevih navodnih seksualnih napada.

Velika imena sve češće užurbano utrčavaju na događaje, ne stajući da daju intervjue kako bi izbjegle najnepoželjniji razgovor u Holivudu.

Još od kad su u oktobru izronile prve optužbe protiv Harvija Vajnstajna dolasci na premijere, dodjele nagrada, humanitarne akcije i gala večeri ne izgledaju više tako euforično. Poznati su se u početku čak i zabavljali odgovarajući na pitanja o njihovim iskustvima sa Vajnstinom i generalno pričajući o seksualnom zlostavljanju.

"Bila sam na holivudskom događaju 'Elle Women' i svaka žena sa kojom sam razgovarala na crvenom tepihu mi je ispričala neku priču o nečemu što joj se desilo. I sve su bile otvorene i željele da pričaju o tome. Mislim da su u tom trenutku osjećale da ne smiju ćutati, da su dugovale drugim ženama da progovore, jer će ispasti kao saučesnice u zločinu ako budu ćutale", kaže jedna novinarka koja je pratila i vijesti oko Vajnstajna.

Nije prošlo dugo dok tišina nije zavladala. Kako su čak i najmekši mediji počeli da ubacuju pitanja o seksualnom zlostavljanju tokom trominutnih razgovora sa poznatima, ovi su sa svojim menadžerima počeli da se povlače i zaobilaze novinare. Na gala večeri u muzeju "Hamer" 14. oktobra većina poznatih, među kojima i nekoliko glumica koje su otvoreno pričale, izbjegavale su intervjue.

Međutim, glumica Selma Bler podijelila je svoja iskustva sa novinarima, dok je u svom govoru Ava Duvernej pohvalila sve muškarce u industriji koji ne koriste moć kako bi ostvarili svoje gnusne namjere. Rediteljka je isto ponovila i proširila na dodjeli Britannia nagrada 27. oktobra i bila jedina osoba na bini koja je pričala o tome. Dok su na amfAR gala večeri 13. oktobra šale voditelja Džejmsa Kordena na račun Vajnstajna dočekane sa isto toliko mrgodnih pogleda koliko smijeha.

Kako su se još poznatija imena poput Spejsija i reditelja-producenta Breta Ratnera našla pod lupom, tako su se intervjui na crvenom tepihu pretvorili u bježaniju, dok su komentari javnih ličnosti iščezli. Na prošlonedjeljnom Samitu žena u industriji zabave, održanom 2. novembra, seksualno zlostavljanje se samo usputno pominjalo, iako bi se reklo da je ovo idealan forum za takvu temu. Na Holivudskim filmskim nagradama 5. novembra Korden je izbjegavao da se šali na tu temu, dok su mnoge zvijezde poput Kejt Vinslet izbjegle hodanje crvenim tepihom.

Čak ni Dastin Hofman, koji se prije deset godina žalio na seksualno zlostavljanje, nije ništa komentarisao kada se popeo na binu.

"Kada je drugi talas skandala krenuo, sve se promjenilo, kao da su kazali: 'Nećemo da pričamo o ovome, jer će se to pretvoriti u jedinu temu o kojoj ćemo pričati'. I definitivno mislim da je priča o Kevinu Spejsiju bila ta koja je stvar dovela do kritične mase", kaže jedan novinar koji izvještava sa crvenih tepiha.

"Sjećam se amfAR gala večeri gdje je jedna poznata ličnost otvoreno pričala o zlostavljanju, onda je došlo jedno pogrešno pitanje i kao da ste pritisli neko dugme. Ona je bila ljuta, završila je intervju i odjurila napolje. Takve stvari me čine nervoznim, jer ne znam što da kažem. Mislim da će u budućnosti biti dosta napora oko toga, čak i kad zvijezde budu željele da otvoreno pričaju o tome, jer je izazov dobiti od njih nešto što je više lično, što nije pripremljeno", ističe novinar i bloger Tejlor Ferber, koji piše za magazine kao što su "Us Weekly" i "Bustle".

"Bolje je pritajiti se, nego napraviti od sebe metu, za kakvu god da se dobru stvar boriš", tvrdi jedan veteran među izvršnim direktorima u Holivudu. Naveo je kao primjer modnu dizajnerku Donu Karan koja je naišla na osude javnosti nakon što je na crvenom tepihu branila Vajnstajna. Zbog toga je Karan tvrdila da njene riječi nisu vjerno prenesene, da bi joj se to obilo o glavu u vidu video snimka koji je iskorišćen kao dokaz protiv nje, zbog čega je morala da povuče saopštenje za javnost.

"Ona je pokušavala da ga odbrani, ali to očigledno nije ispalo baš najbolje", kaže izvršni direktor.

Uma Turman neće da govori u bijesu, sačekaće da kaže šta ima

Mnogi ističu glumicu Umu Turman, veteranku iz sedam Vajnstajnovih filmova, kao unikatan primjer iskrenosti i mudrosti pri pojavljivanju na crvenom tepihu na premijeri predstave "The Parisian Woman".

"Nemam nikakvog materijala za vas. Naučila sam da kad govorim u bijesu, obično zažalim zbog toga. Zato sam odlučila da čekam do trenutka kad ću se osjećati manje ljutitom i kad budem spreman rećiću ono što imam", odmjerenim tonom je kazala novinarima.

"Mislim da mnogi ljudi sa crvenih tepiha ne žele da budu prisiljeni da kažu nešto zbog čega će jednog dana zažaliti. Zašto bi se stavljali u poziciju u kojoj će izgledati glupo ili jednostavno nesnađeno. Nije tu samo stvar u tome da li imaju što pametno ili saosjećajno da kažu, već u mnogim slučajevima, pogotovo glumice, imaju svoja iskustva sa kojima moraju da odluče što će, koliko da se otvore, da li su spremne da pričaju o nečemu o čemu nisu pričale nikada ranije. Ne možete da očekujete da se takve odluke donesu preko noći", objašnjava Alan Majer, poznati specijalista za krize u filmskoj industriji.

On smatra da zvijezde neće zauvijek izbjegavati crvene tepihe, već da je u pitanju privremeni fenomen.

Bonus video: