Veliki uspjeh režiserke Odri Divan

Francuskom filmu "Događaj" Zlatni lav na festivalu u Veneciji

U konkurenciji za glavnu nagradu, koja je često dobar indikator šanse za dobijanje američkog Oskara, bio je 21 film

7879 pregleda 1 komentar(a)
Režiserka Odri Divan sa priznanjem, Foto: Reuters
Režiserka Odri Divan sa priznanjem, Foto: Reuters

Francuski film "Događaj" (L'Evenement) režiserke Odri Divan (Audrey Diwan) osvojio je Zlatnog lava, glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Srebrnog lava na 78. festivalu u Veneciji, koji je sinoć završen dodjelom nagrada, dobio je film "E stata la mano di Dio" (Božja ruka) Paola Sorentina.

U konkurenciji za glavnu nagradu, koja je često dobar indikator šanse za dobijanje američkog Oskara, bio je 21 film.

Film "Događaj" je priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira.

Odri Divan je šesta žena koja je režirala film, proglašen za najbolji u Veneciji.

Konkurencija je ove godine bila žestoka, a u takmičarskom programu su se našli i dobro prihvaćeni filmovi "Moć psa" (The Power of the Dog) Džejn Kempion, "Paralelne majke" (Parallel Mothers) Pedra Almodovara i "Izgubljena ćerka" (The Lost Daughter) Megi Džilenhol.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobila je Džejn Kempion za film "Moć psa", a Volpi kup, namijenjen najboljoj glumici, pripao je Penelope Kruz, za ulogu u Almodovarovom djelu "Paralelne majke".

Megi Džilenhol je osvojila nagradu za najbolji scenario za adaptaciju romana "Izgubljena ćerka" Elene Ferante iz 2008. godine. To je prvi film koji je Džilenhol režirala i prvi za koji je napisala scenario.