crnobijela porodična drama

Film Keneta Brane Belfast dobio glavnu nagradu na Toronto filmskom festivalu

Glavna nagrada festivala u Torontu smatra dobrim pokazateljem za budućeg dobitnika Oskara

5134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poluautobiografski film Keneta Brane (Kenneth Branagh) "Belfast" dobio je glavnu nagradu Izbor publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), što je nagovještaj dobrih šansi da osvoji Oskara.

Glavna nagrada festivala u Torontu smatra dobrim pokazateljem za budućeg dobitnika Oskara. Prethodnih devet dobitnika ove nagrade TIFF su svi kasnije osvojili Oskara, a među njima su "12 godina ropstva", "Zelena knjiga" i prošlogodišnji film "Zemlja Nomada" (Nomadland) rediteljke Kloi Džao.

Belfast je crnobijela porodična drama o tom sjevernoirskom gradu za vrijeme previranja kasnih 1960-ih godina, a inspirisana je detinjstvom reditelja Brane u Belfastu.

Film u kome glavne uloge tumače Džejmi Dornan, Džudi Denč i Kiran Hands počeće da se prikazuje u bioskopskim salama 12. novembra.

Dodjelom nagrada završen je 10-odnevni Međunarodni filmski festival u Torontu koji je ove godine zbog pandemije bio u hibridnom izdanju, uz projekcije sa socijalnim distanciranjem i virtualno.

Drugi veći svjetski festivali ove jeseni u Veneciji, u Teljurajdu u američkoj državi Kolorado i u Njujorku opredijelili su se za puno izdanje sa ličnim prisustvom.

Ipak je TIFF ove godine imao publiku u odnosu na prošlogodišnji potpuno virtuelni festival. Broj filmova koji su učestvovali je smanjen na oko 100 umjesto uobičajenih 250 za Toronto ali su među njima bili filmovi koji su najviše očekivani ove jeseni.

Tu se uključuje naučnofantastični spektakl "Dune" Denisa Vilneva, vestern melodrama "the Poweer of the Dog" Džejn Kempion i biografski film o princezi Dajani "Spencer" Pabla Larejna.

Do juče je prijavljen samo jedan slučaj pozitivan na kovid-19 među posjetiocima festivala.

Preporučujemo za Vas