Serija iz Južne Koreje osvaja svijet

”Squid Game” je prva K-drama koja obara rekorde na striming platformi Netflix

6038 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnokorejska serija koja je od prije nekoliko dana dostupna na striming platformi Netflix, “Squid Game”, postala je prva K-drama koja je na prvom mjestu po gledanosti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i ostatku svijeta.

Ova priča prati ljude koji učestvuju u misterioznoj igri preživljavanja, a u trci za novčanu nagradu od desetine miliona vona, iako ih u slučaju gubitka u igri organizatori ubijaju.

Glavnu ulogu u ovoj seriji, Seonga Gi Huna, tumači glumac Li Jung Je, koji je u razgovoru za “Variety” magazin priznao da nije očekivao da će “Squid Game” dostići veliku popularnost kada je dobio angažman.

”Nisam očekivao da će serija biti ovako popularna širom svijeta. Tokom snimanja sam imao nadu da će biti gledana u Koreji, ali sam osjetio da režiser i producenti teže svjetskom uspjehu, što pokazuje i činjenica da su već imali dogovor sa Netflixom. Kada su počeli da pristižu rezultati gledanost pitao sam se je li to istina, a onda sam počeo da dobijam pozive od prijatelja koji žive u inostranstvu”, ispričao je glumac.

Huang Dong-hjuk koji potpisuje režiju i scenario, ne krije zadovoljstvo zbog uspjeha, ali priznaje da je rad na toj seriji bio dug i stresan proces.

”Želio sam da napišem priču koja će aludirati na moderno kapitalističko društvo, a u kojem danas imamo konstantno takmičenje među pojedincima za uspjeh. Ipak, želio sam da predstavim realistične likove koje svi znamo iz svakodnevnog života”, pojašnjava on, a zatim otkriva šta je po njemu ključ uspjeha.

”Mislim da je igra preživljavanja zabavna, a ujedno priča nije komplikovana već se lako prati. To omogućava publici da se fokusira na likove, umjesto da gube pažnju pokušavajući da shvate pravila”, kaže režiser i scenarista, koji iza sebe ima filmove poput “Silenced”, “Miss Granny” i “The Fortress” iz 2017. godine.

Huang daje odgovor i na pitanje koje najviše zanima publiku koja je pogledala svih devet epizoda - da li mogu očekivati nastavak:

”Još uvijek nisam razvio planove za drugu sezonu ‘Squid Game’ serije. Trenutno je prilično naporno i samo razmišljati o tome. Ali ako se budem odlučio za taj korak sigurno u tom procesu neću biti sam, već ću angažovati i druge scenariste”.

Na optužbe da je tematiku pozajmio od popularne franšize “Hunger Games”, ali i japanskog ostvarenja “As the Gods Will”, Huang se ne osvrće, a na njegovoj strani su i filmski kritičari koji preporučuju ovu seriju i radije je porede sa projektom “Black Mirror”.

Bonus video: