Ruska ekipa koja je snimila prvi film u svemiru vratila se na Zemlju

Želja ruske ekipe, koja je 5. oktobra poletjela sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, bila je da preduhitri konkurentski američki projekat sa Tomom Kruzom

6184 pregleda 77 reakcija 4 komentar(a)
Julija Peresild, Foto: Screenshot
Julija Peresild, Foto: Screenshot

Ruska glumica i reditelj koji su 12 dana proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) kako bi snimili prvi film u svemiru sletjeli su jutros na Zemlju.

Svemirski brod Sojuz MS-18, sa Julijom Peresildom, Klimom Čipenkom i kosmonautom Olegom Novickim, prizemljio se u kazahstanskoj stepi u tačno predviđeno vrijeme, 4,36 sati. Ruska svemirska agencija je direktno prenosila slijetanje Sojuza.

Roskosmos je na Tviteru objavio da je spuštanje bilo uspješno i da se "ekipa dobro osjeća".

Kosmonauta i filmski dvojac je na mjestu slijetanja dočekao direktor ruske svemirske agencije Dimitrij Rogozin, prenosi agencija Hina.

Želja ruske ekipe, koja je 5. oktobra poletjela sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, bila je da preduhitri konkurentski američki projekat sa Tomom Kruzom.

Njihov film privremenog naslova "Izazov" prikazuje hirurškinju koja putuje na ISS kako bi spasila život jednog kosmonauta.

U kontekstu rusko-američkog rivalstva, ta kinematografska avantura podsjeća na početak svemirskih istraživanja, 60 godina pošto je tadašnji SSSR poslao u orbitu prvog čovjeka, Jurija Gagarina.