Film "Izazov" sniman u svemiru

Rusi ponovo pobijedili Amerikance u trci za svemir

Ruska svemirska agencija Roscosmos finansirala je i omogućila da se scene za film “Izazov” snime na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a glumica Julija Peresild i režiser Klim Šipenko vratili su se prošle sedmice na Zemlju nakon uspješno završenog zadatka

14893 pregleda 10 komentar(a)
Foto: https://awsforwp.com/
Foto: https://awsforwp.com/

Ruska glumica Julija Peresild i filmski režiser Klim Šipenko, završili su snimanje koje je 12 dana trajalo na Međunarodnoj svemirskoj stanici, te su se prošle sedmice vratili na Zemlju, gdje su odmah snimili i dodatne scene koje su dio radnje u filmu na kojem trenutno rade.

Kamere su bile uključene i tokom njihovog slijetanja, pa je Peresild, koja tumači lik hirurga koji ide u svemir kako bi pomogla veoma bolesnom astronautu, odmah preseljena od letjelice Soyuz do obližnjeg seta, gdje je odglumila ono što se upravo i odigralo - njen povratak iz svemira, piše CBS News.

Letjelicom Soyuz pri povratku na Zemlju, upravljao je Oleg Novitski, koji je u svemiru proveo 191 dan, a koji je na Međunarodnoj svemirskoj stanici odglumio pacijenta za potrebe filma “Izazov” (Challenge). Ulogu je nastavio i po slijetanju na Zemlju, pa je strpljivo ponovio scenu nekoliko puta dok režiser nije bio zadovoljan.

”Posada letjelice je cijelo vrijeme tokom puta do Zemlje bila u budnom stanju i nisu bili ni u najmanjoj opasnosti”, saopštili su iz NASA.

I zaista, po povratku iz svemira, svo troje su izgleda dobro i raspoloženo, pa su sa odborom za doček radosno prepričavali doživljaje, prije nego što su prošli obavezan medicinski pregled kako bi mogli da se ukrcaju na avion koji će ih vratiti do Moskve, gdje će provesti deset dana u posebnoj ustanovi za oporavak.

Peresild i Klim Šipenko su lansirani u svemir 5. oktobra, a na putu do Međunarodne svemirske stanice letjelicom je upravljao astronaut Anton Škaplerov.

Na stanici su ih dočekali Novitski i Pjotr Dubrov iz Rusije, Šejn Kimbrou, Megan Mekartur i Mark Vand Hei, pripadnici NASA-e, Tomas Pesket iz Evropske svemirske agencije i japanski astronaut Akihiko Hošide.

Novitski, Škaplerov i Dubrov su pomogli tokom snimanja scena u svemiru, jer bi budžet za eventualno slanje više od dvoje amatera u svemir bio prevelik.

Radnja filma “Izazov” još uvijek nije u potpunosti poznata, ali se zna da lik glumice Peresild stiže u svemir kako bi operisala astronauta koji zbog zdravstvenog stanja inače ne bi izdržao povratak na Zemlju.

Za ideju i produkciju ovog filma čiji datum premijere još uvijek nije poznat, zaslužna je svemirska agencija Roscosmos, čiji se čelnici nadaju da će ostvarenje promovisati profesiju astronauta i tako zainteresovati mlade da se školuju za rad u agenciji.

Roscosmos film snima u koprodukciji za Kanalom 1 i studiom “Yellow, Black and White” iz Moskve.

Do sada su se za filmove čija se radnja odvija van planete Zemlje, uglavnom koristili pravi snimci iz svemira, ali su glumci svoje djelove igrali u studiju, ispred zelenog platna umjesto kojeg bi se kompjuterskom doradom dodavala pozadina.

Za nekoliko filmova snimljene su posebne scene u svemiru, poput IMAX dokumentarca iz 2002. čiji je narator Tom Kruz i “Apogee of Fear”, naučno-fantastičnog ostvarenja iz 2012. godine koji traje osam minuta, a za koji je kadrove u svemiru snimio “svemirski turista” Ričard Gariot, inače sin astronauta.

Tom Kruz i režiser Dag Liman, otkrili su 2020. godine da zajedno rade na filmu koji će biti sniman u svemiru, a u saradnji sa NASA-om.

U američkim medijima se pojavila informacija da bi Kruz mogao otići u svemir krajem ove godine, ali to nije zvanično potvrđeno.

U međuvremenu, i u ovoj trci je Sjedinjene Američke Države pobijedila Rusija, koja je u istoriji upisana kao država koja je u svemir prva poslala čovjeka, ženu i psa, a uz pomoć filma “Izazov”, kao i Peresild i Šipenka, sada je i prva zemlja koja je u svemir poslala glumačku ekipu.

I glumica i režiser su izabrani tako što su prošli krug audicija Roscosmosa, a koja je raspisana 2020. godine.

Slanje dvoje civila u svemir bio je veliki izazov, pa su Peresild i Šipenko morali da prođu niz zdravstvenih pregleda, a potom i priprema koje su uključivale centrifugalne i vibrirajuće testove, obuke za boravak u prostoru bez gravitacije, te slijetanje padobranom.

Preporučujemo za Vas