Film “Red Notice” ubrzano ide ka vrhu

Na listi najgledanijih Netflixovih filmova nalaze se “Bird Box”, “The Irishman”, “Enola Holmes”, ali i tinejdžerska ostvarenja poput “The Kissing Booth 2”

5189 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa filma Red Notice, Foto: Reuters
Ekipa filma Red Notice, Foto: Reuters

Nakon što je serija iz Južne Koreje oborila sve rekorde na Netflixu, ta striming platforma nastavlja da izbacuje hitove. Tako su nedavno obnovili svoju listu najgledanijeg sadržaja, a čini se da će film “Red Notice” ubrzo dođi do njenog vrha.

Prema brojkama koje su objavljene na sajtu Netflixa, “Red Notice” ima 277,9 miliona sati prikazivanja na toj striming platform, što znači da bi ubrzo mogao prestići ostvarenje “Bird Box” koje je najuspješnije na toj striming platformi.

Naime, tokom prvih 28 dana od premijere, “Bird Box” je zabilježio 282 miliona sati gledanja, dok je “Red Notice” za svega 17 dana dostigao 277,9 miliona sati.

Ova lista smatra se relevantnijom od one koja prikazuje koliko je korisnika pogledalo određeni film, jer obuhvata sate, odnosno činjenicu da jedan nalog koristi više ljudi.

Slijedi cijela lista najgledanijih filmova na Netflixu po broju sati gledanja.

Bird Box (282 miliona sati)

Ovaj film je prvo Netflixovo ostvarenje koje je napravilo “veliki bum” u kinematografskom svijetu. Za ovo je djelimično zaslužan i sam kvalitet filma, odnosno radnja, ali i opasni trend koji se proširio zajedno sa njim.

Te 2018. godine korisnici brojnih društvenih mreža počeli su da kače video-klipove, inspirisane radnjom filma, a u kojima sa povezom preko očiju obavljaju svakodnevne obaveze kako u kući, tako i van nje, što je dovelo do velikog broja nezgoda. To je podiglo i popularnost filma, jer su svi željeli da vide o čemu se radi u “Bird Boxu” (Kutija za ptice).

A radnja tog filma, u kojem glavnu ulogu tumači Sandra Bulok, predstavlja ženu koja sa dvoje djece pokušava da izbjegne stvorenje koje uzrokuje smrt kada ga pogledate, zbog čega oni tokom cijelog filma imaju povez na očima dok pokušavaju da prežive.

”Red Notice” (277 miliona sati)

”Red Notice” (Crvena potjernica), američki je akciono-humoristički film, scenariste i režisera Rosona Maršala Terbera. Glavnu ulogu u njemu tumači Dvejn Rok Džonson, kao agent FBi-a koji se nevoljno udružuje sa poznatim kradljivcem umjetnina, a kojeg igra Rajan Rejnolds. Njih dvojica pokušavaju da uhvate ozloglašenu zločinku u čijoj ulozi se našla Gal Gadot.

Netflix, koji je film preuzeo od Universal Pictures kompanije i ovoga puta je iskoristio društvene mreže za promociju. Tako je u dogovoru sa produkcijom veliki globus na vrhu jednog tržnog centra na Filipinima prekriven skelama, a puštena je dezinformacija da je ukraden. Nakon što je ovo postala tema broj jedan na društvenim mrežama, policija je morala da izda saopštenje da je u pitanju marketinška promocija filma, te da je globus ostao na svom mjestu. Da je sve ovo dalo rezultat pokazuje i činjenica da su već u planu dva nastavka.

”Extraction” (231 milion sati)

Treći na listi gledanosti Netflixovih filmova je američki akcioni triler iz 2020. godine “Extraction” (Cijena spasa) u režiji Sema Hargrejva, a po romanu “Grad”. Glavne uloge tumače Kris Hemsvort, Rudrakš Džajsvalt, Randip Huda, Dejvid Harbor i drugi. Radnja prati ilegalnu operaciju plaćenika koji moraju spasti otetog sina indijskog gospodara narkotika u Daki.

Jedan od interesantnih podataka u vezi sa snimanjem otkrio je sam režiser. Prema njegovim riječima, zabrana upotrebe oružja je bila toliko rigorozna na lokaciji u indiji gdje se film snimao, da im je bilo dozvoljeno da koriste samo gumene pištolje, bez djelova. Tako su bili prinuđeni da prilikom montaže, digitalno obrađuju sve scene u kojima se vidi oružje, a koje čine skoro 90 odsto filma.

”The Irishman” (214 miliona sati)

”The Irishman” (Irac), najuspješnije je Netflixovo ostvarenje kada su u pitanju nagrade, s obzirom na to da je ekipa okupljena iza čuvenog režisera Martina Skorsezea osvojila čak 65 priznanja. Ipak, i pored deset nominacija umakla im je najznačajnija – Oskar, a mnogi kao razlog navode lobi Filmske akademije, koja se bunila i zbog samih nominacija, smatrajući da ostvarenje koje se prikazuje na striming platformama, a ne u bioskopskim salama ne može biti u trci za tako prestižne nagrade.

Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Robert Deniro, Al Paćino i Džo Peši, a u pitanju je biografsko-kriminalistički film koji donosi priču o sindikalnom vođi Džimija Hofe.

”The Kissing Booth 2” (209 miliona sati)

”The Kissing Booth 2” odnosno nastavak prvog dijela koji je preveden kao “Štand za poljupce”, dokazuje da je veliki broj Netflixovih korisnika u tinejdžerskim godinama. Američki tinejdžerski romantično-humoristički film iz 2020. godine režisera Vinsa Marsela baziran je na knjigama istoimenog naziva Bet Rikls. Kao i većina ostvarenja ovog žanra prati srednjoškolce, a uprkos velikoj gledanosti kritike su bile izuzetno negativne. To nije spriječilo Netflix da odobri snimanje i trećeg dijela, koji je premijeru imao ovog ljeta.

”6 Underground” (205 miliona sati)

Poslije “The irishmana”, “6 Underground” (Šest odmetnutih agenata) je sa budžetom od 150 miliona dolara najskuplji film Netflixa. Glavne uloge tumače Rajan Rejnolds, Melani Lorent, Manuel Garsija Rulfo, Adria Arjona, Kori Hovkins, Ben Hardi i Dejv Franko, a za režiju je bio zadužen Majkl Bej.

U ovom ostvarenju radnja je fokusirana na period četiri godina od kako je američki filantrop i milijarder lažirao svoju smrt, nakon što je svjedočio hororima brutalnog režima u fiktivnoj državi Turgistan. On osniva anonimnu grupu osvetnika koji će se boriti protiv kriminala širom svijeta, a među njima su se našli i špijun, plaćeni ubica, lopov, doktor…

Iako je gledanost bila velika, Netflix je otkazao snimanje nastavka zbog “nedostatka originalnosti” u scenariju.

”Spenser Confidential” (197 miliona sati)

Iako je gledanost dovela ovo ostvarenje na sedmo mjesto Netflixove liste, kritike nisu isle u koristi akcione komedije iz 2020. godine u režiji Pitera Berga. Glavne uloge tumače Mark Volberg i Vinston Djuk, a priča je adatacija romana “Robert B Parker’s Wonderland” Ajsa Atkinsa.

Glavni junak je Spenser (Volberg), bivši policajac koji je poznat po tome što napravi više štete slučaju nego što je u stanju da ga riješi. Nakon što je izašao iz zatvora nada se mirnom životu, ali kako to uglavnom biva u holivudskim ostvarenjima, nevolje za njega tek počinju.

”Enola Holmes” (189 miliona sati)

Film “Enola Holmes” (Enola Holms) završio je u rukama Netflixa zahvaljujući pandemiji koronavirusa. Naime, prvobitno je za distribuciju i produkciju bio zainteresovan Warner Bros. studio, ali je od toga odustao kada su širom svijeta bioskopske sale zatvorene.

Ovo ostvarenje bazirano je na prvoj knjizi istoimene serije romana autorke Nensi Špringer, a prati sestru čuvenog fiktivnog detektiva Šerloka Holmsa, koja putuje u London da bi pronašla nestalu majku i naravno završava u avanturi. Glavnu ulogu tumači mlada glumica Mili Bobi Braun, koju je u Holivud progurao upravo Netflix sa popularnom serijom “Stranger Things”. Uz nju, angažovani su i Henri Kavil, Sem Klaflin i Helena Bonam Karter.

Film je dobio pozitivne kritike, ali i tužbu od strane vlasnika autorskih prava na djela Artura Konana Dojla, koji su zamjerili to što je Holms u ovom filmu otkrio svoju ljudsku stranu. To ipak nije spriječilo Netflix da potvrdi snimanje nastavka koje je počelo ove godine.

”Army of the Dead” (170 miliona sati)

Na listi najgledanijih Netflixovih filmova našla se i priča o zombijima u režiji Zaka Snajdera, koji je okupio Dejva Bautistu, Elu Urnel, Omara Hardvika, Anu de la Rodrigez i Tea Rosija u glumačkoj ekipi. Priča iz 2021. godine, prati glavne junake koji odlučuju da se zapute u Las Vegas kako bi opljačkali kazino, uprkos tome što je zavladala zombi apokalisa.

Prije nego što je bio dostupan na Netflixu, 21. maja, “Army of Dead” (Armija mrtvih) prikazan je u nekoliko odabranih bioskopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zbog velikog interesovanja korisnika striming platform, Netflix razmišlja o snimanju nastavka.

”The Old Guard” (167 miliona sati)

Još jedno ostvarenje Netflixa koje će zbog velike gledanosti dobiti nastavak je i “The Old Guard” (Stari čuvar) iz 2020. godine u režiji Đine Prins Bajtvud, a čija je priča bazirana na istoimenom stripu. U njemu glavne uloge tumače Šarliz Teron, KiKi Lejn, Matijas Šoenerts, Marvan Kenzari, Luka Marineli, Heri Meling i Van Veronika, čiji likovi kreću u osvetničku misiju. Kritike su takođe bile pozitivne, naročito na račun Teron.

Ista ekipa okupiće se na setu ubrzo, a to je potvrdio i Netflix početkom ove godine.

Bonus video: