FILM GILJERMA DEL TORA

„Nightmare Alley” već dobija pohvale

Filmski kritičari predviđaju Oskar za glavnu mušku ulogu Bredliju Kuperu koji tumači lik Stena

1660 pregleda 0 komentar(a)
Foto: variety.com
Foto: variety.com

Tek što je premijerna projekcija filma “Nightmare Alley” Giljerma del Tora završena, pohvale od filmskih kritičara već su počele da pristižu, a mnogi su otišli korak unaprijed i već dodijelili Oskar ovom ostvarenju.

Premijera filma, zasnovanog na istoimenom romanu Vilijama Lindzija iz 1946. godine, održana je juče u Njujorku, a glavne uloge tumače Bredli Kuper kao Sten i Kejt Blanšet kao doktorka Lilit. Pored njih u ovom ostvarenju igraju i Viljem Dafo, Toni Kolet, Ričard Dženkins, Runi Mara i drugi, a od 17. decembra počeće redovno prikazivanje u bioskopima širom svijeta.

Među prvima koji su udijelili pozitivne kritike bio je urednik Variety magazina, Ramin Situd, koji se naročito osvrnuo na glumu Kupera.

”Bredli Kuper će najvjerovatnije osvojiti peti Oskar za glumu u ‘Nightmare Alley”, napisao je on, dok je njegov kolega iz istog magazina nekoliko riječi hvale posvetio i Del Toru.

”U sklopu ‘Nightmare Alleya” su dva filma. U jednom Bredli Kuper dobija Oskar, u drugom zlatna statua ide na policu vizionarskom režiseru Giljermu del Toru. Može se desiti jedno od to dvoje, oboje ili ništa, ali u najmanju ruku, trka za tu prestižnu nagradu u kategoriji za najbolju scenografiju je završena noćas”, smatra Klejton Dejvis.

FIlmski kritičar Džez Tenglej ovo ostvarenje je okarakterisao kao briljantno.

”Giljermo del Toro je napravio nevjerovatno lijep i sjajan film. Scenografija oduzima dah, a gluma je spektakularna, na čelu sa Bredlijem Kuperom koji je donio najbolju ulogu ove godine”, mišljenje je Tengleja.

Sa druge strane, njegov kolega Robert Daniels nije bio toliko oduševljen.

”Nisam impresioniran filmom ‘Nightmare Alley’. Sve je veoma mutno, da nisam bio u stanju da vidim lica glumaca. Bio je momenat kada sam morao da napregnem oči kako bih vidio plesača. FIlm je bio predug, a Bredli Kuper me nije oduševio”, napisao je on u svojoj kritici.

Ipak, ovo je bila usamljena negativna kritika, s obzirom na to da su pohvale stigle i od Kevina Polovija iz Yahoo Entertainment portala, ali i poznatog pisca i filmskog kritičara Erika Dejvisa.

”Film Giljerma del Tora ‘Nightmare Alley’ je zavodljiv u smislu da vas odvlači u priču o čovjeku koji je izgubljen u prevarama. Scene između Kupera i Blanšet su sjajne”, istakao je Dejvis.

Prvi film po istoimenom romanu snimljen je još 1947. godine, a dugugodišnji saradnik del Tora, Ron Perlman predočio je režiseru ideju o snimanju nove verzije još 1992. godine, ali tada nisu uspjeli da realizuju projekat, jer je prava posjedovala kompanija Fox.

Kuper je prije premijere otkrio da je dijelom prihvatio ulogu zbog saradnje upravo sa režiserom i Perlmanom.

”Prihvatio sam ulogu zbog prilike da radim sa svim tim ljudima, prventsveno sa Giljermom, ali i glumačkom ekipom koja je već bila sastavljena. To je bio san svakog glumca”, kazao je on.