"Quo Vadis, Aida?" najbolji evropski film, nagrade i za Žbanić i Đuričić

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je za nagradu Američke Filmske Akademije Oskar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA. Dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima

18630 pregleda 40 komentar(a)
Jasna Đuričić, Foto: Screenshot
Jasna Đuričić, Foto: Screenshot

"Quo Vadis, Aida?" proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA).

Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade najbolja rediteljka za film Quo Vadis, Aida?.

Jasna Đuričić dobila je nagradu kao najbolja glumica u 2021. godini Evropske filmske nagrade.

Žbanić se u govoru zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, suprugu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i kćerci na podršci.

"Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo", kazala je Žbanić.

Đuričić je u govoru kazala da joj je data prilika i prostor da konačno kaže sve što osjeća o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

"Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje niko drugi se nije usudio da ode. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama", kazala je Đuričić.

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je za nagradu Američke Filmske Akademije Oskar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA. Dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Bonus video: