PROTEST PROTIV ČUVENOG RODITELJA

Foto priča: Francuske feministkinje prekinule retrospektivu filmova Polanskog

93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2019. 19:23h

Francuske feminstikinje prekinule su u Parizu retrospektivu filmova Romana Polanskog, optuženog za seksualno uznemiravanje.

Stotine žena izašle su proteklog vikenda na ulice Pariza i 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnstinom.

Francusko udruženje feministkinja pozvalo je na protest u Parizu zbog retrospektive filmova čuvenog francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog optuženog za seksualno zlostavljanje žena.

"Za nas je važno da se otkaže retrospektiva a kinoteka da uputi izvinjenje", rekla je Frans presu portparolka feminističkog uruženja Rafaela Remi-Lele.

Francuska kinoteka je ranije isključila mogućnost otkazivanja retrpospekitve navodeći da je ta kulturna ustanova, kojoj predsjedava čuveni reditelj Kosta Gavras, "vjerna svojoj tradiciji nezavisnosti"

"Retrospektiva filmova Romana Polanskoj već je odavno planirana. Riječ je o njegovom djelu, a ne o njemu kao čovjeku", rekla je nedavno francuska ministarka kulture Fransoaz Nisan.

Polanski (84) početkom je godine, pod pritiskom feminističkih grupa, odustao od poziva da bude domaćin svečane dodjele Cezara, nagrade francuske Akademije filmske umjetnosti.

Udruženja feministkinja su protestovale zbog optužbi Polanskog da je, pre više decenija, u SAD silovao maloljetnicu.

Reditelja kultnih ostvarenja "Tesa", "Pijanista" i "Rozmarina beba", dobitnika brojnih nagrada širom svijeta, među kojima Oskar za najbolju režiju za "Pijanistu", i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maloljetnicu 1977. godine. 

Galerija

Preporučujemo za Vas