Urednica emisije "Pčelica", Gabrijela Vukašinović sa najmlađim saradnicima, Foto: Privatna arhiva

Sa djecom nije teško raditi, ali je velika odgovornost

Urednica i autorka dječje emisije “Pčelica” koja se emituje na Televiziji Vijesti, nagovijestila je sadržaj koji su pripremili za praznične dane, za najmlađu publiku

11250 pregleda 104 reakcija 3 komentar(a)
Urednica emisije "Pčelica", Gabrijela Vukašinović sa najmlađim saradnicima, Foto: Privatna arhiva
Urednica emisije "Pčelica", Gabrijela Vukašinović sa najmlađim saradnicima, Foto: Privatna arhiva

Dječja emisija “Pčelica” već godinama zabavlja najmlađe gledaoce Televizije Vijesti u jutarnjim i popodnevnim časovima tokom vikenda, a ekipa koja stoji iza ovog projekta, na čelu sa urednicom Gabrijelom Vukašinović, pripremila je i novogodišnji, odnosno praznični specijal.

Kada će biti emitovane praznične epizode, šta su pripremili za svoju publiku za novogodišnje i božićne dane, ali i samoj emisiji koja se već šest godina emituje na Televiziji Vijesti, Vukašinovićeva je otkrila u razgovoru za dodatak “Magazin”.

”Dječji novogodišnji program će se emitovati tokom svih dana praznika, počev od 31. decembra kada će biti emitovano prvo specijalno izdanje novogodišnje ‘Pčelice’”, naglasila je urednica ove emisije.

Kako kaže, praznična “Pčelica” sadrži nekoliko djelova, koji će biti emitovani tokom više dana.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

”Ukupno je pripremljeno pet sati dječijeg programa, koji će se emitovati po djelovima. Počećemo sa Novogodišnjim specijalom u trajanju od sat vremena, 31. decembra, zatim 1. i 2. januara 2022, kao i za božićne praznike. Svakoga dana će ići i reprize, tako da sam sigurna da će djeca uživati”, poručuje Vukašinovićeva.

”Uredništvu, kao i menadžmentu Televizije Vijesti je i bio cilj da ovim sadržajem djeci uljepšamo djetinjstvo i pružimo kvalitetan i edukativni sadržaj”, istakla je ona, a zatim nagovijestila šta su ona i djeca koja učestvuju u kreiranju emisije pripremili za praznična izdanja “Pčelice”.

”Što se tiče sadržaja emisija, potrudili smo se da bude prilagođen djeci svih uzrasta, da se uz muziku - najljepše dječije pjesme, plesne performanse, zanimljive edukativne predstave i skečeve koji nose lijepe poruke, djeca zabave, nauče nešto novo, nasmiju, zaplešu, zapjevaju i radosno zakorače u nastupajuću godinu”, otkrila je autorka i urednica emisije.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

Ona je podsjetila i ko su djeca koja već godinama kreiraju sadržaj za svoje vršnjake koji ih prate putem malih ekrana.

”Voditelji su djeca iz škole ‘Beauty’, koji su stalni saradnici Televizije Vijesti kroz ovaj format emisije, uzrasta od pet do dvanaest godina”, pojasnila je ona, a zatim nabrojala i učesnike.

”Učestvovaće oko 600 djece iz cijele Crne Gore. Učesnici su članovi plesnih škola ‘Beauty’, ‘Dream’ i ‘Habanera’ iz Bara, glumci takođe iz škole ‘Beauty’, ali i ‘Arlekin’, dječiji horovi ‘Zvjezdice’ i ‘D mol’, kao i mnogobrojni muzički solisti”, nagovijestila je Vukašinovićeva.

Ona je u razgovoru za “Vijesti” opisala i kako je proteklo snimanje novogodišnjih epizoda “Pčelice”.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

”Snimanja su veoma zabavna, jer je i sam scenario i sadržaj zanimljiv. Trajalo je više dana, ali djeca su unaprijed pripremljena i navježbana, tako da je svih dana snimanja bilo uspješno. Ponosni su što imaju priliku da svojim angažovanjem obraduju i zabave svoje vršnjake”, istakla je ona.

”Snimanje je bilo u studiju Televizije Vijesti, Muzičkom centru, jedan dio je snimljen i u ‘Kvart’ igraonici, kao i u novogodišnjem ambijentu NP foto studija”, dodala je Vukašinovićeva, a potom prenijela i utiske rada sa djecom.

”Sa djecom nije teško raditi, ali jeste velika odgovornost. Danas su djeca veoma zahtjevna, često se i ponašaju kao odrasli. Mada, ‘Pčelice’ su posebno birane i već uigrana ekipa sa dugogodišnjim iskustvom, tako da funkcionišemo kao pravi tim i tako djelujemo”, pohvalila se urednica dječje emisije.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li važi mišljenje da su djeca često veći profesionalci od odraslih, odgovara potvrdno.

”Djeca jesu pravi profesionalci, ozbiljno pripremaju svoje nastupe, unaprijed nauče svoje replike, nemaju tremu, spontani su, zanimljivi. Trudimo se da pripremamo edukativne priloge, a i zabavne. Kroz naše priloge oblikujemo djecu i učestvujemo u njihovom odrastanju, zato sadržaj mora biti posebno biran”, smatra ona.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

Podsjeća i da se “Pčelica” na Televiziji Vijesti emituje već šest godina, te otkriva šta su sve generacije djece koje su prošle kroz nju naučile.

600

djece iz cijele Crne Gore, učestvuje u emisiji, a među njima i članovi plesnih škola ‘Beauty’, ‘Dream’ i ‘Habanera’ iz Bara, glumci iz škole ‘Beauty’ i ‘Arlekin’, dječiji horovi ‘Zvjezdice’ i ‘D mol’, kao i mnogobrojni muzički solisti

”Za taj period iznjedrili smo mnoge generacije voditelja. Emisija ‘Pčelica’, generalno Televizija Vijesti, im je pomogla da se oslobode treme, poprave dikciju, brže pamte, da se snalaze u improvizaciji, da i sami uče kroz emisije koje stvaraju. Sa emisijom smo proputovali cijelu Crnu Goru i nema teme koju nismo snimili iz sfera nauke, sporta, muzike, umjetnosti, itd…”, naglasila je sagovornica “Vijesti”, koja je i kreator i autor ove dječje emisije, pa se prisjeća kako je prvobitno nastala ideja o “Pčelici”.

Gabrijela Vukašinović
Gabrijela Vukašinovićfoto: privatna arhiva

”Ova dječije emisija je postojala deset godina ranije, ali pod drugim nazivima i na drugim televizijama. Već smo bili prepoznati u dječijem svijetu, a i odrasli su nas rado pratili, i odlučili smo da nastavimo saradnju sa Televizijom Vijesti, kao najgledanijom i najozbiljnijom televizijom. Oni su prepoznali moju ljubav prema djeci, svidio im se koncept i tako je nastala ‘Pčelica’ koja zuji već šest godina”, ponosno kaže Vukašinovićeva.

”Prate nas djeca i porodice iz svih gradova Crne Gore. Zahvalna sam Televiziji Vijesti zbog mediskog prostora koji posvećuju djeci, jer djeca su naša budućnost”, zaključila je ona.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

Primat su zauzele društvene mreže, ali to nije razlog da odustanemo

Upitana da li je danas teško osmisliti kulturni sadržaj kojim će se zainteresovati djeca, s obzirom na to da im je najdostupnija “laka” zabava na Youtube kanalima, društvenim mrežama i generalno na internetu, Vukašinovićeva odgovara:

”Činjenica je da djeca imaju druga interesovanja, da je primat zauzela tehnologija i društvene mreže, brzina života, ali to nije razlog da mi odustanemo”.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

Ona smatra da “dijete što duže treba da ostane dijete”, a u tome im pomaže upravo “Pčelica”.

”Na nama je da ih usmjeravamo, oblikujemo i pružamo im konstantno kvalitetan sadržaj koji će njih prije ili kasnije zainteresovati. Poznata je moć medija”, obrazlaže ona.

emisija Pčelica
foto: Privatna arhiva

”Svakodnevno sam okružena djecom i poznata su mi njihova interesovanja, pa se i trudim da sve teme koje obrađujemo pripremim sa stručnim saradnicima, a da djeci bude zanimljivo. Moto naše emisije je ‘Zujanje od zabave do znanja’, tako da ćemo nastaviti druženje i u 2022. godini”, obećava sagovornica “Vijesti”.

”Trudićemo se da pomjerimo granice, osluškujemo dječije želje, i napravimo nove serijale po mjeri djeteta”, poručila je.

Bonus video: