Korona je oduzela mladost i najljepše godine života

Film Tare Simović prikazan je u okviru 16. Smotre kratke video-forme krajem godine, a o svom ostvarenju autorka je pričala u razgovoru za “Vijesti”

6589 pregleda 91 reakcija 3 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

U okviru 16. Smotra kratke video-forme, koja se održala krajem decembra u Podgorici, publici su predstavljena i četiri kratka filma koji su rezultat filmske radionice aktivističkog dokumentarnog filma koju je održao Mladen Ivanović, a među njima je i “Otisak mladosti”, osmominutni prikaz uticaja pandemije na mlade generacije.

Autorka ovog kratkog filma Tara Simović pričala je za “Vijesti” o tome kako je nastala ideja za “Otisak mladosti”, toku snimanja, ali i kako se zainteresovala za snimanje filmova.

”S obzirom na to da sam odmalena uvijek bila naklonjena umjetnosti, pogotovo crtanju i fotografiji, ali i pomisao na činjenicu da volim da pišem, nije me začudilo to što sam svoje interesovanje pronašla i u snimanju filmova. Pogledati četiri ili pet filmova u jednom danu nije mi strano i zapravo me fascinira to koliko je u filmskom svijetu zastupljena neiscrpnost ideja i kreativnosti”, počinje razgovor Simović.

”Ne mogu reći da sam se zainteresovala za snimanje filmova nakon što sam doživjela neki eureka momenat, već sam prosto oduvijek bila radoznala da naučim nešto više i svakodnevno sam istraživala o tome”, dodala je ona, a potom otkrila kako je postala dio filmske radionice aktivističkog dokumentarnog filma, uz Katju Jovanović, Milenu Đukić i Danicu Kovačević.

”Može se reći da je proces moje prijave bio prilično spontan iz razloga što se, dok sam surfovala online, na mom ekranu pojavila prijava za Kratku školu dokumentarnog aktivističkog filma koju je organizovao Američki ugao, u trenutku kada nijesam bila u potrazi za učešćem u radionicama koje se tiču filma. Osim toga što sam imala mogućnost da unaprijedim svoje vještine, naučim osnovne tehnike snimanja, montaže, pretprodukcije i produkcije, i da diskutujem o porukama koje određeni film nosi u sebi, kao i različitim faktorima koji utiču na kvalitet istog, bila sam veoma srećna što imam priliku da budem član jednog lijepog, ali i prije svega, jako korisnog projekta koji za cilj ima podizanje svijesti o mnogim važnim temama u našoj zajednici”, istakla je sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, nakon “Otiska mladosti”, voljela bi da nastavi da se bavi ovim žanrom, odnosno dokumentarnom formom, s obzirom na to da joj aktivizam nije stran.

”Imajući u vidu to da sam već četiri godine mlada reporterka UNICEF-a i članica mnogih nevladinih organizacija, veoma sam upoznata sa građanskim aktivizmom i radom na podizanju i jačanju kritičke svijesti zajednice o njenom uticaju i važnosti radi unapređenja bolje budućnosti. Ova Kratka škola dokumentarnog aktivističkog filma predstavlja samo jedan od mojih mnogih ‘podviga’ kojima želim da doprinesem stvaranju pozitivnih promjena”, odgovara ona.

”Aktivizam jeste ono što me pokreće da iz dana u dan dolazim do istog zaključka, a to je da su promjene moguće i da se sve da riješiti uz malo više truda i zalaganja za prava uvjerenja i u prave svrhe. Ove godine smo moje kolege i ja, kao polaznici ove škole, imali priliku da se naš glas čuje kroz naš finalni produkt - kratki dokumentarni aktivistički film, a sjutra će to biti još neki novi mladi ljudi, koji će jednako željeti da svojim idejama iz korijena mijenjaju stavove i uvjerenja bazirane na aktuelnoj poIitici i koji će istupiti sa margine očekivanog i rečenog”, smatra Simović.

Ona otkriva i kako je nastala ideja za film “Otisak mladosti”, te koju poruku je željela njime da pošalje.

”Od samog početka pandemije kovida-19 kopkalo me je to što se u mom okruženju toliko mojih prijatelja osjećalo bespomoćnima, uključujući i mene. S obzirom na to da smo bili maturanti i da smo toliko dugo iščekivali ekskurziju i maturu, i radovali se završetku jednog poglavlja i početku novog razdoblja u našim životima, upisu na fakultet i odrastanju, ova situacija nam je jako teško pala”, prisjeća se ona.

”Svaki dan nam je bio isti. Pratili smo online nastavu i bili smo zatvoreni u svoja četiri zida suočavajući se sa anksioznošću i depresijom. Jedini vid borbe sa svakodnevicom jeste bila sama svakodnevica, tmurna i jednolična, nepredvidiva. U dokumentarcu sam za protagonistkinju izabrala svoju drugaricu Mariju koja se kao i svi mi suočavala sa nečim njoj do tada nepoznatim i postavljaju se brojna pitanja poput tih da li će se izboriti sa svojim emocijama, anksioznošću koja je obuzima i da li će se planovi koje je imala ostvariti ili će iščeznuti u jecaju ugušene mladosti?”, nastavlja Simović.

”Glavna poruka koju ‘Otisak mladosti’ nosi jeste da je kovid situacija, odnosno potpuna izolacija od društvenog kontakta i totalna digitalizacija društva koja još više smanjuje interakciju uživo, uticala dodatno na to da shvatimo da živimo u vremenu u kome je neophodno da se neprestano borimo, pogotovo mi mladi, kojima je ova situacija najteže pala, jer osjećamo da su nam oduzete najljepše godine života, da nam je oduzeta mladost”, zaključuje ona.

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijama publike, odgovara potvrdno i dodaje da je i sama zadovoljna krajnjim rezultatom.

”Zaista sam i više nego zahvalna na prilici da budem dio ovog projekta koji je mnogo uticao i na moje sazrijevanje kao ličnosti. Zadovoljna sam krajnjim rezultatom, ali naravno uvijek postoji određena nit koju biste htjeli da promijenite po završetku svega. Međutim ono što je najvažnije jeste da se podsjetite procesa kroz koji ste prošli i svega što ste dobili tokom trajanja istog”, smatra autorka kratkog filma, a zatim otkriva šta su bile prepreke tokom snimanja koje je trajalo pet mjeseci.

”Jedina prepreka jeste bila uskladiti vrijeme za isto s obzirom na to da su se epidemiološke mjere mijenjale iz dana u dan, kao i pritisak da se završi posljednji razred srednje škole sa najboljim rezultatima, dok su sva predavanja bila online”, opisuje ona.

Upitana da li će film biti prikazan još negdje nakon podgoričke Smotra kratke video-forme, kaže:

”Smatram da bi sva četiri filma trebalo da budu prikazana široj javnosti, jer se osvrću na teme o kojima se veoma malo govori, a koje su veoma značajne, pogotovo za razvoj adolescenata”.

Simović od 2018. godine pripada prvoj generaciji mladih reportera UNICEF-a. Na mnogobrojnim radionicama u okviru kampanje medijske pismenosti ‘’Birajmo šta gledamo’’ koje sprovodi UNICEF, u saradnji sa Agencijom za elektronske medije, imala je priliku da na kvalitetan način nadogradi svoje znanje o filmskom svijetu, fotografiji i snimateljskim sposobnostima. Pored toga što je član UNICEF-ovih mladih reportera, takođe je i članica mnogih nevladinih organizacija u čijim brojnim inicijativama je učestvovala i radila na jačanju volonterizma i građanskog aktivizma među mladima. Završila je Gimnaziju “Slobodan Škerović” sa diplomom Luča i trenutno je studentkinja prve godine Vatel fakulteta za Međunarodni menadžment.

Bonus video: