Samo četiri crna glumca dobila su Oskara za glavnu ulogu

Poatje je bio prvi crnac koji je nominovan za Oskara za glumu i to za "The Defiant Ones" 1958. godine. U 37. godini postao je i prvi crnac koji je osvojio ovo prestižno priznanje, a za ulogu u filmu "Lilies of the Field" nakon čega su stvari počele da se mijenjaju

3230 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gubitak Sidnija Poatjea podsjetio je ljubitelje filma na uticaj koji je imao kada su u pitanju njegove kolege obojene kože, ali i na činjenicu da je do sada smo četvoro glumaca koji su crnci osvojilo Oskara, piše Variety.

Poatje je bio prvi crnac koji je nominovan za Oskara za glumu i to za "The Defiant Ones" 1958. godine. U 37. godini postao je i prvi crnac koji je osvojio ovo prestižno priznanje, a za ulogu u filmu "Lilies of the Field" nakon čega su stvari počele da se mijenjaju.

Na ceremoniji dodjele Oskara 2002. godine, Poatjeu je dodijeljeno počasno priznanje, iste večeri kada je i Denzel Vašington dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u "Trainng Day", a Hali Beri istu statuu za "Monster's Ball".

"Poput teorije o efektu leptira, ako se napravi i najmanja izmjena, to će uticati na krajnji rezultat", piše Variety, koji ipak podsjeća da je tek sa smrću glumca na površinu isplivala činjenica da se nije puno pomjerilo sa mrtve tačke.

"Holivud nastavlja da pravi brižne (ili prisilne) izmjene kako bi bili što inkluzivniji, ali istorija Oskara i dalje pokazuje da su samo četiri crnca osvojila tu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu. Pored Poatjea i Vašingtona, to su i Džejmi Fox za ulogu u filmu 'Ray' (2004) i Forest Viteker za 'The Last King of Scotland' (2006)", ističe se u tekstu.

Variety ističe i da bi se ove godine brojka mogla promijeniti, s obzirom na to da su u trci za nagradu za najbolju mušku ulogu Denzel Vašington i Vil Smit.

Bonus video: