„Avatar 2” najočekivaniji film decenije

Premijere velikog broja blokbastera zakazane su za naredne mjesece, a među njima su i filmovi “The Batman”, “Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore”, “Legally Blonde 3” i “Mission: Impossible 7”

21618 pregleda 3 komentar(a)
Foto: see.news
Foto: see.news

U 2020. godini pandemija korona virusa zatvorila je bioskopske sale širom svijeta, pa snimanje filmova nije ni imalo puno smisla, da bi naredne godine striming platforme otvorile vrata kako publici tako i filmskim stvaraocima. Situacija se značajno popravila, ali brojke su ipak pokazivale pad u broju premijera, u poređenju sa prepandemijskom erom.

Na početku 2022. godine najave pokazuju da bi se u filmskom svijetu stvari konačno mogle vratiti u normalu, a sajt Variety izdvaja blokbastere koje svi očekuju sa nestrpljenjem u narednim mjesecima.

Death on the Nile

Nakon što je 2017. godine riješio slučaj ubistva u vozu, u filmu “Murder on the Orient Express”, Kenet Brana vraća se ulozi Herkula Poaroa u ostvarenju koje će poput prvog dijela okupiti velike filmske zvijezde. Njemu će se u “Death on the Nile” ostvarenju pridružiti Gal Gadot, Anet Bening, Rasel Brend i Armi Hamer. Ljubiteljima romana Agate Kristi, nije potrebno previše najave za filmove koji su snimljeni po njenim djelima, ali svakako treba očekivati puno preokreta i misterija. Premijera se očekuje 11. februara.

Uncharted

Ukoliko pandemija ne poremeti planove, film “Uncharted” trebalo bi da stigne u bioskope 18. februara. Nakon velikog uspjeha sa filmom “Spider-Man; No Way Home”, Tom Holand, angažovan je na još jednom Sony projektu, a u pitanju je adaptacija video igre Naughty Dog kompanije. Holand će tumačiti lik Nejtana Drejka, lovca na blaga kojem se u jednoj od avantura pridružuje Viktor Salivan (Mark Volberg), a glavnog negativca igraće Antonio Banderas.

The Batman

Plašt suerheroja Betmena preuzeo je glumac Robert Patinson, a za režiju najnovijeg dijela koji stiže u bioskope 4. marta, zadužen je Met Rivs. Radnja će se fokusirati na mladost Brusa Vejna, a uz Patinskona glumačku ekipu čine Zoe Kravic, Pol Dejno, Kolin Farel i Džefri Rajt.

The Lost City

U komediji čija je premijera zakazana za 25. mart, glavnu ulogu Lorete tumači Sandra Bulok. Ona je spisateljica koju kidnapuje ekscentrični milijarder (Danijel Redklif), jer vjeruje da je u stanju da pronađe blago o kojem piše u svojoj knjizi. Za režiju su bili zaduženi Adam i Aron Nil, a u “The Lost City” jednu od glavnih uloga igraju i Čening Tejtum i Bred Pit.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Prije četiri godina publika je dobila bolji uvid u zločine Grindelvalda, a sada Warner Bors. kompanije dodatno proširuje svijet čarobnjaka, dublje istražujući mladost direktora fiktivne škole Hogvorts, kojeg tumači Džud Lou. Mads Mikelsen preuzeo je ulogu najvećeg negativca Grindelvalda, dok Edi Redmejn, Ezra Miler i drugi repriziraju svoje likove iz ranijih filmova “Fantastic Beasts” iz univerzuma Harija Potera. Premijera je planirana za 15. april.

The Northman

Nakon psihološkog trilera iz 2019. “The Lighthouse” režiser Robert Egers angažovao je Aleksandra Skarsgarda čiji je junak Amlet, vikinški princ koji želi da osveti smrt svog oca (Itan Hok) i spasi majku (Nikol Kidman). Radnja se odvija u X vijeku na Islandu, a uloge tumače i Anja Tejlor Džoj, Vilem Dafo i Bjork. Film se u bioskopima očekuje 22. aprila.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Nakon dešavanja u filmovima “WandaVision”, “Loki” i “Spider-Man: No Way Home” filmski Marvelov univerzum potrebno je ispraviti, a Doktor Strejndž sa likom glumca Benedikta Kumberbača spreman je da to učini. Njemu će se pridružiti Elizabet Olsen i Benedikt Vong u bitci protiv čudovišta iz drugih svjetova, ali i zle verzije Doktora Strejndža. Premijera je zakazana za 6. maj.

Legally Blonde 3

Dvije sedmice kasnije, u bioskope će stići i komedija koja na velika platna vraća Eli Vuds, odnosno Riz Viterspun, a u pitanju je treći nastavak iz “Legally Blonde” franšize. Detalji radnje se još uvijek čuvaju u tajnsti, a za scenario su zaduženi Mindi Kaling i Den Gur.

Top Gun: Maverick

Tom Kruz ponovo se vraća jednoj od svojih najpoznatijih uloga čak 35 godina nakon snimljenog prvog dijela. Nakon nekoliko odlaganja zbog pandemije, film režisera Džozefa Kosinskog konačno će stići u bioskope 27. maja. Pored Pita Maverika Mičela, tu su i Tom Kazinski kojeg ponovo igra Val Kilmer, a njima će se pridružiti i Majls Teler.

Jurassic World Dominion

Sada kada su dinosaurusi slobodni u modernom svijetu “Jurassic World Dominion” će odgovoriti na dugo postavljano pitanje - da li ljudi i praistorijske životinje mogu živjeti zajedno. Ostvarenje koje stiže u bioskope 10. juna, ponovo je režirao Kolin Trevor, a ulogama se vraćaju i Sem Nil, Lora Dern i Džef Goldblum. Glavne uloge tumače Kris Prat i Brus Dalas Hauard.

Minions: The Rise of Gru

Prvog dana jula, žuta stvorenja koja su osvojila srca najmlađe publike - Minionsi, vraćaju se u bioskope sa spinoffom. Radnja se odvija nakon one iz filma koji je snimljen 2015. godine, a prikazuju Mionionse koji su pronašli svog novog gospodara, 12-godišnjeg Grua.

Thor: Love and Thunder

Režiser Taika Vaititi vraća 8. jula u bioskope junaka Tora, a uz Krisa Hemsvorta tu je i Natali Portman, koja igra Džejn Foster u prva dva dijela. Ono što naročito raduje fanove je ukrštanje radnje sa “Guardian of the Galaxy”, ali i predstavljanje novog negativca kojeg igra Kristijan Bejl.

Bullet Train

Triler Dejvida Liča okupio je Breda Pita, Džoi King, Andrea Kojia, Arona Tejlora Džonsona, Sandru Bulok i mnoge druge, a za potrebe filma koji stiže u bioskope 15. jula. Radnja se odvija u japanskom vozu, gdje pet plaćenih ubica saznaje da su njihove misije povezane.

Mission: Impossible 7

Ova godina je Tomu Kruzu donijela još jedan nastavak, ovoga puta iz franšize Nemoguća misija. Kako se navodi u najavama, glumac je sa treninzima počeo godinu dana prije snimanja, izveo 500 skokova sa adobranom i 13 hiljada skokova sa motociklom. Premijera je zakazana za 30. septembar.

Halloween Ends

Džejmi Li Kurtis još jednom tumači lik Laure koja želi da se osveti Majklu Mejersu, zbog ubistva ćerke Keren. Njoj se pridružuju Endi Matičak, Kajl Ričards i Džejms Džud Kortni. Film stiže u bioskope sredinom oktobra.

The Flash

I DC proširuje svoj univerzum ovoga puta sa prvim Fleš solo filmom Ezre Milera. Ben Aflek i Majkl Kiton pridružuju se ekipi filma u kojem Fleš putuje u prošlost kako bi spriječio ubistvo svoje majke. Premijera je zakazana za 4. novembar.

Black Panther: Wakanda Forever

Rajan Kugler ponovo će režirati film o Crnom Panteru, a koji stiže dvije godine nakon smrti glumca Čedvika Buzmana, koji je tumačio naslovnog junaka. Veliki broj njegovih kolega repriziraće svoje uloge, uključujući Lupitu Niongo, Letitiu Rajt, Danai Guriru, Angelu Beset i Vinstona Djuka. Film će biti u bioskopima od 11. novembra.

Aquaman and the Lost Kingdom

Džejson Mamoa se vraća kao kralj Atlantide 16. decembra. Za režiju je bio zadužen Džejms Van, a Amber Herd reprizira ulogu Mere. U filmu igraju i Patrik Vilson i Dolf Lundgrin.

Avatar 2

Nakon 13 godina, publika će konačno ponovo vidjeti Pandoru. Dugo očekivani nastavak Džejmsa Kameruna nije najočekivaniji nastavak ove godine, već decenije, a remijera je zakazana takođe zakazana za 16. decembar. Za odlaganje se najviše krivi razvoj tehnologije koja je bila potrebna za podvodno snimanje, ali fanovi vjeruju da će film biti vrijedan čekanja.

Bonus video: