Premijera četvorodjelnog dokumentarnog filma

Kozbi predator ili ikona kulture

Reditelj Bel se bori sa podijeljenom slikom Kozbija

3573 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Reditelj V. Kamau Bel završio je svoj četvorodjelni dokumentarni film “Moramo da razgovaramo o Kozbiju”, sa pitanjem koje svima izaziva nelagodu: Ko je Bil Kozbi?

Učesnici njegovih intervjua nelagodno sjede pred kamerom dok pokušavaju da formulišu odgovore: Čudovište. Američki tata. Navodni silovatelj. Neko u koga treba vjerovati, neko kome verujemo. Inteligentan, maligni narcis. Tragedija.

U novoj emisiji, koja će se premijerno prikazati u subotu na Sundance filmskom festivalu i 30. januara na “Showtimeu”, komičar i voditelj Bel se bori sa podijeljenom slikom Kozbija - crnog pionira i kulturne ikone i Kozbija - navodnog serijskog seksualnog predatora.

”Možemo li i treba li da odvojimo čoveka od njegove umjetnosti? Kakav je njegov uticaj na generacije crnih Amerikanaca? I možemo li odati počast djelovima njegovog razbijenog nasljeđa, a da ipak priznajemo štetu koju je nanio? Ništa nije vezano lijepom mašnom u ovoj seriji. Muči se, kao i mi ostali, gdje da stavi Kozbija”, piše novinarka Loren Ali.

”Ovo je teško. Postoje slučajevi kada sam radeći na ovome želio da odustanem. Želio sam da zadržim svoja sjećanja na Bila Kozbija prije nego što sam saznao za Bila Kozbija”, priznaje Bel.

On objašnjava da se osjećao prinuđenim da snimi “Moramo da pričamo o Kosbiju” kao klinac iz 1970-ih koji je osjećao vezu sa glumcem kroz “Fat Albert”, “Picture Pages” i kasnije, “The Cosby Show”. Crni akademici, novinari, komičari i članovi glumačke ekipe Kozbijevog šoua su među intervjuisanim ovdje, kao i brojne žene koje su optužile Kozbija za seksualni napad još iz 1960-ih. Filmovi i TV intervjui se korišćeni da ilustruju ponor između ljupkog, uglednog oca na ekranu i navodnog zlostavljača više od 60 žena. M.V.