Mentalitet se ne mijenja, bez obzira na spoljne okolnosti

Režiser novog serijala “Složna braća” Milorad Milinković priča o nastavku projekta koji je prije 25 godina osvojio gledaoce

6089 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Milinković, Foto: Lana Radošević
Milorad Milinković, Foto: Lana Radošević

Kultna humoristička serija uz koju su odrasle mnoge generacije “Složna braća” dobila je svoj nastavak kroz “Next generation”. Iako su se u odnosu na prvi serijal likovi promijenili, od prve postave ostali su samo Čorba (Nikola Pejaković Kolja) i Nana (Darko Ostojić), i u novim epizodama dominira komedija zabune, pa je i ovoga puta na duhovit način predstavljen mentalitet i socio-psihološka struktura pojedinaca i naroda na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kreator i scenarista serije je Nele Karajlić kome je pomogao Srđan Janković, dok je režija povjerena Miloradu Milinkoviću.

Neke nove likove kroz 12 epizoda donijeće Marko Gvero, Amar Ćorović, Rale Milenković, Nataša Ninković, Mišo Obradović, Andrija Kuzmanović, Nenad Okanović, Ljubiša Savanović, Milan Kovačević, Miljan Prljeta, Sergej Trifunović, Maja Čampar, ali i sam tvorac Nele Karajlić kroz brojne epizodne uloge. Ono što je karakteristika novog serijala je činjenica da su kroz projekat prošle i brojne poznate ličnosti iz svijeta kulture i sporta kao specijalni gosti.

Prvi serijal, sredinom 90-tih kada je snimljen i prikazan bio je veoma popularan, a o tome jesu li se pribojavali reakcije publike na nastavak, Milinković u razgovoru za Vijesti kaže:

”Naše je bilo samo da uradimo seriju što bolje. Ostalo je na publici. Razlika između dvije serije postoji i u formi i u sadržaju, ali nadam se da je humor isti. Nova serija za nove generacije”, smatra on.

Milinković se, tvrdi, dobro sjeća prvog serijala, pa su ga te epizode ujedno “kupile” i bile presudne da pristane da režira ovu priču.

”Prvi serijal je bio logičan nastavak i proširenje istih ideja koje je Nele već plasirao u ‘Nadrealistima’. Uvijek mi se dopadao takav smisao za humor… a kome nije?”, pita se on.

S obzirom na to da je od snimanja i emitovanja prvog serijala prošlo 25 godina, nadaju se da će nove epizode natjerati mlađu publiku da pogleda i ono što je rađeno sredinom 90-tih.

”Sad su, tehnološki, sve karte otvorene, do svega se može doći”, kaže Milinković.

Kada se snimala prva sezona, rat na Balkanu je tek završen, pa je tema nacionalizma bila “vruća” i aktuelna. No i nakon deceniju i po nije se situacija puno promijenila, nacionalistička prepucavanja su i dalje aktuelna. Na pitanje kako on danas gledate na činjenicu, da se malo što promijenilo od tada, i da su podjele između Srba, Hrvata i Bošnjaka, možda u 21. vijeku i još veće, odgovara:

”Humor u ovoj serije izlazi prije svega iz mentaliteta. Zato inspiracije nikada neće nestati, jer se mentaliteti ne mijenjaju, bez obzira na spoljne okolnosti”.

Iz prethodnog serijala dosta se fora i dan-danas koristi, a gotovo da nema onoga ko naruči ćevape, a da se ne sjeti šifre - “Deset u pola s lukom”.

”Nadam se da i u novom serijalu ima fora, mada to nikada ne znate. Vi na snimanju mislite da će neka fora ući u narod, a uđe neka sasvim druga, za koju ni u snu ne biste pomislili da će se iko zakačiti. Ali, to je ljepota ovog posla. Što bi rekao jedan moj drug: ‘’Ja da unaprijed znam šta će proći kod publike, ja bih uzeo kredit u banci i sve sam finansirao’”, tvrdi Milinković.

Nova, “sljedeća generacija” Složne braće, snimana je bez Petra Božovića, Seke Sablić, Gorana Sultanovića, a nova rola našla se za Zorana Cvijanovića koji je u prvom dijelu igrao predstavnika Srba, a u novim epizodama je Slovenac. O tome hoće li to zbuniti publiku, režiser kaže:

”Što bi? Ovo je Next Đeneration, novi ljudi. Lik koji je Cvija glumio u prethodnoj generaciji je poginuo. Svi su poginuli, jedino se Čorba izvukao. Al takvi kao Čorba ne umiru lako. Ako ikada i umiru”, zaključuje Milinković.

Ideja produkcije je bila da se snime različite odjavne špice

Dobro je poznato da je Milinković veliki zaljubljenik u muziku, te da je ona veoma bitan faktor svih njegovih projekata. Ista je pjesma na odjavnoj špici kao i kod sezone koja je snimljena prije 25 godina, ali umjesto Čobija koji je pjevao u prvom serijalu, u ovom je data šansa mladim izvođačima, pa na kraju svake epizode ona aranžmanski drugačije zvuči.

”To je bila ideja produkcije. Napravljen je konkurs i mnogo ljudi se prijavilo. Na kraju je odabrano 12 potpuno žanrovski različitih pjesama. Mislim da je ideja izvanredna. Osim toga primijetićete da ni Čorbin off na najavnoj špici nije isti. Tako ćemo, nadam se, primorati gledaoce da gledaju i špice, što da ne?”, siguran je Milinković.

Bonus video: