Pedeseti rođendan „Kuma”

U čast 50. godišnjice od premijernog prikazivanja, nova poboljšana verzija prikazivaće se u američkim bioskopima, a Paramount je snimio i seriju “The Offer” koja prikazuje nastanak čuvene Kopoline trilogije

17392 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Paramount
Foto: Paramount

Kultni film “Kum” ove godine proslavlja jubilej - pedeset godina od premijernog prikazivanja, a tim povodom, fanovi ostvarenja Frensisa Forda Kopole u Sjedinjenim Američkim Državama imaće priliku da ga ponovo pogledaju na bioskopskom platnu.

Za tu priliku pripremljena je restaurirana verzija, a prikazivaće se limitirano od 25. februara, dok će cijela trilogija u 4K Ultra HD rezoluciji biti objavljena 22. marta, prenose svjetski mediji.

Veličanstvena adaptacija romana Maria Puza govori o usponu i padu porodice Korleone, a ova trilogija se smatra jednim od najboljih u istoriji kinematografije.

Zato i ne čudi što su u čast pola vijeka “Kuma”, Paramount i produkcijska kompanija Kopole, American Zoetrope, tokom prethodne tri godine radili na restauraciji sva tri filma.

Cilj je bio kreirati najbolju moguću verziju filma kako bi današnja publika mogla da uživa u njemu uz pomoć tehnologije koja je dramatično uznapredovala od 1972. godine, kada je film “Kum” premijerno prikazan, ali i od 2007, kada je urađena posljednja dorada ovih ostvarenja od strane eminentnih filmskih istoričara i konzervatora Roberta Harisa.

Tim koji je ovoga puta bio zadužen za poboljšanje filmova, koristio je kao otisak upravo tu verziju iz 2007. godine, kako bi osigurali da je svaki kadar procijenjen da bi se stvorila najistaknutija prezentacija “Kuma”, a u isto vrijeme ostala vjerna originalnom izgledu i osjećaju filmova.

”Veoma sam ponosan na ‘Kuma’ koji je zasigurno obilježio prvu trećinu mog kreativnog života. Sa ovim tribjutom povodom 50. godišnjice, naročito sam ponosan što je uključen i “Coda: The Death of Michael Corleone” Marija Puza, jer su definitivno njime obuhvaćene originalne vizije koje smo imali kao epilog trilogije”, izjavio je Kopola povodom obilježavanja pedesete godišnjice.

”Veličanstveno je proslaviti ovaj jubilej sa Paramount kompanijom, sa divnim fanovima koji vole film decenijama unazad, mlađim generacijama koje i danas misle da su ovi filmovi relevantni, ali i svima onima koji će po prvi put gledati trilogiju ‘Kum’”, zaključio je režiser.

U filmu koji je 24. marta 1972. godine prvi put prikazan, igraju Al Paćino, Marlon Brando, Džejms Kan, Robert Duval, Dijana Kiton, Talia Šir i mnogi drugi, a već tada je proglašen za moderni klasik. Čak je i tadašnji veoma izbirlojivi filmski kritičar The New York Timesa, Vinsent Kanbi, bio blagonaklonan prema prvom dijelu Kopole.

”’Kum’, bilo tačan ili lažan u prenošenju određenih činjenica, mračna je i mudra refleksija određenih aspekata života u Americi, a koji je do sada u filmovima uvijek predstavljan kao zabava. U američkom životu, kada sistem ne funkcioniše, sistem će se zaobići”, pisao je tada Kanbi u svojoj kritici.

Kopola, koji sada ima 82 godine, još uvijek snima filmove i ne namjerava da posustane. Prošle godine objavio je da će investirati skoro stotinu miliona u Megalopolis, naučno-fantastičnu dramu o čijem ostvarenju sanja gotovo dvije decenije.

Ipak, pitanje koje je najviše interesovalo obožavaoce njegovog rada bilo je - da li će ikada snimiti četvrti dio “Kuma”, ali Kopola je ove spekulacije sasjekao u korijenu.

”Ja? U ovim godinama? Da budem angažovan za rad na tako velikom i skupom filmu gdje bi mi producent davao bilješke i prijedloge? Ne postoji dovoljno novca na planeti koji bi me natjerao da provedem godinu dana života radeći to”, bio je izričit režiser.

U međuvremenu, a takođe povodom pola vijeka od premijere “Kuma” Paramount produkcija odlučila se za drugi potez - umjesto upuštanja u snimanje četvrtog dijela, koji bi bez Kopole u režiserskoj stolici vjerovatno bio kritikovan od najvećih fanova, snimljena je mini serija “The Offer”, koja će početi da se prikazuje na Paramount Plus kanalu od 28. aprila.

Ova serija ipak neće biti nastavak radnje filmova, već neka vrsta mješavine dokumentarca i igrane serije, čija će se radnja fokusirati na nastanak filma “Kum”.

Tako će publici biti otkrivene izakulisne drame, mada je i sama serija imala svoje kritične momente koji su privukli pažnju medija, kao na primjer kada je Armi Hamer odlučio da napusti projekat početkom prošle godine, pa ga je zamijenio Majls Teler.

Prvi trejler objavljen prije nekoliko dana na Youtube kanalu, otkriva samo neke od brojnih poteškoća sa kojim se susretala ekipa koja je radila na snimanju filma “Kum”, od tada generalno slabog interesovanja publike za gangsterske filmove, do pravih prijetnji koje su dobijali od stvarnih članova mafija.

U seriji glavne uloge tumače Teler, kao Al Rudi, Metju Gud kao Robert Evans, Đovani Ribisi kao Džo Kolombo, Kolin Henks kao Beri Lapidus, dok Kopolu tumači Den Fogler. Džun Templ igra Beti Mekart, a Burn Gorman Čarlsa Bludorna.

Džastin Čejmbers koji se proslavio ulogom u seriji “Uvod u anatomiju” dobio je zadatak da u seriji odigra jednu od najvećih filmskih zvijezda svih vremena, Marlona Branda, a Entoni Ipolito nema ništa manji zadatak - tumači lik mladog Al Paćina.

Patrik Galo sa druge strane u seriji će prenijeti ulogu koju je u izradi filma imao Mario Puzo, autor romana po kojima je snimljena trilogija.

Ono što je sigurno jeste činjenica da nijedan film nije promijenio Holivud kao “Kum” i teško da će se u kinematografiji pronaći bolja slika od one u kojoj Marlon Brando sa ružom na reveru sakoa sjedi u svojoj fotelji i promuklim glasom izgovara neke od najcitiranijih rečenica iz istorije filma.

Kada se pojavio 1972. godine, “Kum” je postavio temelje mafijaškog žanra, a u tome mu je dijelom pomoglo i to što su angažovane najveće glumačke zvijezde tog vremena.

Da će trajati i pola vijeka kasnije nagovijestilo je i deset nominacija za prestižnu nagradu Oskar i pobjede u tri kategorije, uključujući i onu za najbolji film.

Za one koji film nisu gledali (iako to zvuči nevjerovatno), radnja kultnog filma prati pet najmoćnijih njujorških mafijaških porodica, a don Vito Korleone (Marlon Brando) pripada krugu posljednjih tradicionalista: još uvijek vjeruje u važnost porodice, odanost i poštovanje, jer zna da će se svaka organizacija sa slabom karikom ubrzo raspasti iznutra. Odanost se postiže činjenjem usluga i rješavanjem problema onima koji mu se povjere šapatom na uho, a poljubac u njegov prsten je samo simbolično priznanje životnog duga.

Iza filma su ostali i čuveni citati, od kojih jedan izgovara Al Paćino:

”Molio sam Boga da mi da bicikl, a onda sam shvatio da Bog ne funkcioniše po tom principu. Onda sam ukrao bicikl i molio Boga za oproštaj”.

”Kum” je pokazao kako funkcioniše vlast, pravosuđe, svijet zabave, ali i generalno život velikog dijela Italijana u Americi.

U čast ponovnog povratka u bioskope, i originalna, a sada poboljšana verzija dobila je novi trejler, koji je objavio Paramount sa nadom da će privući mlađe generacije koje film još uvijek nisu pogledale.

Rad na novoj verziji nadgledao lično Kopola

Među zanimljivim podacima vezanim za restauraciju je i onaj da je više od tri stotine traka filma ispitano, kako bi se pronašla najbolja moguća rezolucija za svaki kadar u sva tri filma. Tim koji je radio na ovom zadatku proveo je više od četiri hiljade sati uklanjajući mrlje, ogrebotine i druga oštećenja sa negativa. Takođe, više od hiljadu sati utrošeno je na rigorozno ispravljanje boja, kako visoka dinamika prenijela viziju Kopole i kinematografa Gordona Vilisa iz originalnih filmova.

Zahvaljujući 5.1 audio adaptera, originalni zvučni zapisi siz filma “Kum” i “Kum II” su povraćeni.

Sve radove tima na novim verzijama čuvene trilogije nadgledao je Kopola lično.

Veoma sam ponosan na ‘Kuma’ koji je zasigurno obilježio prvu trećinu mog kreativnog života. Sa ovim tribjutom povodom 50. godišnjice, naročito sam ponosan što je uključen i “Coda: The Death of Michael Corleone” Marija Puza, jer su definitivno njime obuhvaćene originalne vizije koje smo imali kao epilog trilogije”, izjavio je Kopola povodom obilježavanja pedesete godišnjice

Džastin Čejmbers koji se proslavio ulogom u seriji “Uvod u anatomiju” dobio je zadatak da u seriji odigra jednu od najvećih filmskih zvijezda svih vremena, Marlona Branda, a Entoni Ipolito nema ništa manji zadatak - tumači lik mladog Al Paćina

Prvi trejler objavljen prije nekoliko dana na Youtube kanalu, otkriva samo neke od brojnih poteškoća sa kojim se susretala ekipa koja je radila na snimanju filma “Kum”, od tada generalno slabog interesovanja publike za gangsterske filmove, do pravih prijetnji koje su dobijali od stvarnih članova mafija

Bonus video: